24 Apr 2017 15:53 door Scandic
Even gekopieerd:
Welke voedingsmiddelen bevatten calcium?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit calcium niet alleen in melkproducten, maar ook in plantaardige bronnen zoals (blad)groente, gedroogde vijgen en donkergroene (blad)groente (met uitzondering van spinazie) als boerenkool, raapstelen, paksoi, broccoli, Indische bruine mosterd, knolraap en waterkers [Tucker et al, 1999]. Het is zelfs zo dat de calcium uit bladgroente als groene kool, mergkool en paksoi twee keer zo goed opneembaar is als calcium uit koemelk met bovendien veel extra voedingsstoffen zoals vezels, foliumzuur, ijzer, antioxidanten en vitamine K die niet in koemelk zitten [Craig et al, 2009] [Heaney et al, 1990]. Hoewel peulvruchten, noten en zaden ook calcium bevatten, is de calcium uit deze producten minder goed opneembaar voor het lichaam. Het is daarom niet verstandig om je calciuminname te baseren op voedingsmiddelen als sesamzaad, amandelen, tahini en witte bonen [Weaver et al, 1994]. Met calcium verrijkte plantenmelk en sinaasappelsap, tofu die gestremd is met calciumsulfaat, verrijkte pauzekoeken en energierepen (zoals Liga Evergreen, Haverkick en Clif-repen) zijn wel goede bronnen van calcium.