Oh lekker wijn om 8 uur 's ochtends!
(dit is dus een grapje he)
Ik houd ook van rode wijn, hoewel ik na m'n zwangerschap duidelijk een voorkeur voor wit heb ontwikkeld.
Mijn favoriete druif is ook sangiovese. In z'n zwaarste vorm vind ik een brunello of vino nobile heerlijk, maar ook een lichtere sangiovese vind ik erg lekker in een goede chianti. Eén van onze favoriete 'huiswijnen' die prima betaalbaar is, is deze blend van sangiovese en merlot, de Nespolino:
https://www.vivino.com/poderi-dal-nespo ... /w/1205653Hier kan je 'm kopen:
https://www.wijnbroeders.nl/wijnshop/ne ... se-merlot/Als jij sangiovese lekker vindt, zou ik deze zeker proberen Gympie! Een lekker toegankelijke sangio! Nog een leuke tip, maar misschien minder geschikt met deze blend, als je een sangiovese hebt, houdt het glas dan eens een beetje scheef en kijk in het licht naar de rand van de wijn in het glas. Je ziet dat het bij sangiovese een beetje oranje is.
Dit kan ook een goede sangiovese zijn denk ik, al ken ik de fles zelf niet. Wel het wijnhuis Frescobaldi, dat is een grote goede:
https://www.wijnbroeders.nl/wijnshop/fr ... ese-kopie/Daar heb je ook deze Chianti van als je net boven een tientje wilt gaan:
https://www.gall.nl/shop/259683-frescob ... 2016-75cl/En mocht je eens voor een mooie fles vino nobile willen gaan (bijv voor een cadeau maar waarom niet voor jezelf) dan is dit een goede, van Poliziano.
https://www.gall.nl/shop/257222-polizia ... lsrc=aw.dsIk heb nog véél meer tips over sangiovese maar laat maar weten als je meer wilt weten.
Sowieso vind ik Italiaanse wijn lekker. De zuidelijkere druiven steeds minder, primitivo, nero d'avola en negroamaro enzo. Dat smaakt me te veel naar echt zware kersen, die voelt te warm en is te hoog in alcohol qua smaak voor mij. Sowieso drink ik liever iets meer gekoelde rode wijn tegenwoordig. De 'huiskamer temperatuur' waarop rode wijn geserveerd wordt klopt echt niet meer. Dat is gebaseerd op dat huiskamers nog rond de 17 a 18 graden waren, niet 20 - 22.
Een minder bekendere druif in Italie is de aglianico, wat net ten zuiden van Napels groeit. Heel veel zuidelijker dan dat kom ik dus liever niet meer qua druiven. Daar hebben we net van de week een doosje van binnen gekregen.
Barolo vind ik ook lekker, en de andere wijnen uit de Piemonte ook zoals Barbera en Dolcetto, maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik die regio minder goed ken dan Toscane. Daar wil ik nog wel meer over leren!
Qua Spaanse wijn vind ik tempranillo absoluut het lekkerst. We hadden toevallig hele lekkere tempranillo's gedronken in Canada en Amerika, echt gebaseerd op de Spaanse tempranillo's.
https://www.gall.nl/shop/339571-vina-ma ... 2018-75cl/Pinot Noir heb ik in Oregon uitgebreid geproeft maar is het toch net niet helemaal voor mij. Het is me iets te licht, mag wel iets krachtiger. Van de grote Franse druiven weet ik eigelijk niet zoveel, dat ga ik vast nog wel leren op m'n wijncursus over een paar maanden.