Ja het is denk ik een beetje een andere manier van koken, andere benadering. Dus inderdaad niet perse AVG maar echt verschillende gerechten. Zeker als je minder koolhydraten wilt eten.
Overigens gebruik ik als vervanger voor aardappel vaak bloemkool. Ik maak voor stampot of ovenschotels met een laag aardappelpuree vaak bloemkool die ik dan pureer en op smaak breng met wat peper, zout en nootmuskaat. Het is niet helemaal hetzelfde maar het is best een prima alternatief.
Yoghurtsausjes gebruiken wij ook echt heel veel. Dus bijvoorbeeld kip en groenten uit de oven of een stoofpotje van 't of 't ander met dan een yoghurt-knoflooksausje, of een pittiger sausje, of met wat dille er door of bieslook. Je kunt zoveel kanten op.
Als je meer met kruiden wilt gaan koken, kan je natuurlijk best verse kruiden gebruiken, immers is het je voornemen om het ook meer te gebruiken, toch? En als je ze niet allemaal gebruikt kun je ze ook fijnsnijden en met wat water in ijsblokjes invriezen. Maar ik merk dat ze meestal wel een week of soms langer vers blijven in de koeling. Ik gebruik nog steeds koriander van vorige week bijvoorbeeld.
Ik moest trouwens ineens denken aan de emaillen kruidenwijzer die wij in de kelder hebben hangen, nog van m'n man's oma. Wel beetje oud maar het geeft goed de basis weer van wat met welke kruiden lekker is. Die zijn nog wel tweedehands verkrijgbaar zag ik, maar misschien niet heel handig voor je en een beetje ouderwets. Daarom ging ik het googlen en ik vond deze (verse) kruidenwijzer, misschien heb je daar ook wat aan.
https://www.gezondheidsnet.nl/sites/gez ... wijzer.pdfEn hier vond ik ook nog een overzicht van groenten en welke kruiden daar goed mee samen gaan (niet allemaal samen natuurlijk):
http://www.smulweb.nl/blog/ghislaine194 ... -de-keukenAls ik jou was zou ik een basis aanleggen van deze droge kruiden en specerijen:
Knoflookpoeder
Paprikapoeder
Rozemarijn
Tijm
Oregano
(of die drie in een gemengde pot Italiaanse kruiden)
Laurierblaadjes
Komijn
Chilipoeder
Kaneel
Kerrie
En wat van die Euroma Jonnie Boer mixen zoals:
Ras el Hanout , Za'atar of Baharat (voor de Arabische keuken)
Al Andalus (lekker over kip of varkenslapjes met geroosterde paprika)
Curry Madras of Garam Masala (lekker met kip of garnalen, sugar snaps/boontjes/ en kokosmelk bijvoorbeeld)
Chiense Five Spices (niet perse van Jonnie Boer maar die heeft het wel) kan ook erg lekker zijn over groenten om wat Aziatisch te koken.
Het loont ook om eens op de zijkant van zo'n blikje te kijken welke kruiden er nou eigenlijk in zitten. Dus niet blind gebruiken, maar kijken wat voor samenstelling het is, dan kan je de volgende keer ook zoiets zelf samenstellen.
Dat lijkt me een goede basis, natuurlijk is er veel meer, maar hier kan je al veel kanten mee op.
En ter illustratie, ik ging het eens bekijken in onze keuken en het loopt een beetje de spuigaten uit. We hebben een kruidenrek en een kruidenla maar intussen is de derde la ook wel redelijk vol.
(wat een zooitje)
Ik kook vrijwel nooit uit pakjes (maar heb er op zich geen problemen mee want kruidenmixen zijn ook een soort pakje, zolang je maar snapt wat het nou precies is wat je door je eten doet is mijn stelregel) dus ik moest die hokkien noodles even opzoeken. Ik zie daarin kruiden zoals kardemom, knoflook, cayennepeper, koriander(blad). Dat zijn dingen die je prima zelf kunt toevoegen, al zal het best anders smaken want ik zie ook een hele hoop extra ingredienten waarvan ik niet eens weet wat het is.
Ik gaf al aan dat je misschien eens kunt experimenteren met limoen, gember, citroengras, maar ook natte smaakmakers zoals vissaus, sojasaus en sesamolie. En dan misschien met courgettini in plaats van noodles, hoewel ik ook wel eens rijstnoodles gebruik, dat is wat minder een koolhydratenbom dan noodles van tarwe. En dan kan je best een zak wokgroenten pakken, dat doe ik ook vaak genoeg.
Ehm verder weet ik het ook even niet.