Quizzle schreef:
En vraag Marin om tips want die kent de spaanse keuken heel goed en ik ben er zeker van dat zij ook nog handige ideeën heeft.
Aw wat leuk! Ik begin de Spaanse keuken redelijk te kennen ja, echt heel goed zou ik nog niet willen zeggen.
Mijn favoriete tapa is misschien niet zo gangbaar: Pulpo, oftewel octopus. Zo'n gegrilde tentakel met paprikapoeder en saus met wat aardappeltjes. Heeerlijk.
Gewoon echt goede jamón, van die rauwe Spaanse ham. Koop echt goede, dan heb je er gewoon niks bij nodig. En een goed stuk manchego.
Oh ja als je van blauwe kaas houdt, is die portobello van Quizzle heel leuk met cabrales, dé lekkerste Spaanse blauwe kaas. Wel heel pittig, maar man, niet te versmaden zo lekker vind ik dan.
Cocas zijn ook echt Spaans, soort mini pizzaatjes.
Bij de Albert Heijn kan je soms iberico vlees kopen, zoals bijvoorbeeld secreto de iberico. Dat is zulk ontzettend lekker varkensvlees. Zulk goed varkensvlees heb je waarschijnlijk nog nooit gehad. Bak het aan, laat het heel licht rosé (dat mag gerust bij varkensvlees) en snijd het in strips zodat je het lekker kunt pakken met je handen. Lekker met romescosaus, ook heel Spaans:
http://barbecuebible.com/recipe/romesco-sauce/Ook echt heel Spaans maar daar moet je van houden is bloedworst. Lekker in kleine plakjes grillen met wat appel. Zo heb je een bitesize tapa.
En natuurlijk croquetas. Zelf maken is daarbij wel heel veel gedoe (al lijkt me dat nog altijd heel leuk) maar nu met de kerst zijn er misschien verpakkingen met kroketmixhapjes, dus garnalenkroketje, kaaskroketje. Wel de Nederlandse kroketjes dan, maar het is feitelijk hetzelfde.
Pimiento Padron! Milde pepertjes, waar af en toe ineens een scherpe tussen zit (zelden overigens). Werd je afgelopen zomer echt mee doodgegooid in de restaurants ineens en ook kon je het volop bij de AH krijgen ineens. Nu misschien wat lastiger nu het winter is, maar bij een specialiteitenzaakje misschien nog wel. Even bakken in een hele hete pan (ik zou een wok doen) of op de bbq maar de kans is klein dat die aan gaat nu. Daarna met wat grof zeezout besprenkelen. Dit is echt zo'n tapa waar ik van blijf eten.
En bijna niet te krijgen hier denk ik, hoewel onze visboer het wel eens heeft. Chopitos. Kleine gefrituurde inktvisjes. Lekker met een knoflooksausje als dip of gewoon simpel met wat citroen. Idem dito voor kleine gefrituurde sardientjes, boquerones fritos.
Echte Spaanse tortilla kan natuurlijk ook niet ontbreken, zo'n dik omelet met aardappel. Mag gerust koud gegeten worden.
Niet allemaal glutenvrij, maar er zit wel genoeg bij dat wel glutenvrij te maken is denk ik. Als je moet kiezen, zou ik denk ik kijken of je iig een goede ham en kaas kan krijgen, tortilla, pimiento padron en secreto de iberico met romescosaus. Dat is allemaal glutenvrij sowieso en dan bijv nog wat albondigas en die portobello er bij. Dat lijkt me heel lekker allemaal!