Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Tanzania en Zanzibar

12 Jun 2017 19:43

In juli gaan we naar Tanzania en Zanzibar. In Tanzania gaan we ook een paar dagen op safari. Van collega's kreeg ik de tip om een warme jas mee te nemen voor 's ochtends en 's avonds. Mijn zomerjas is niet warm genoeg en mijn winterjas te groot en zwaar om fijn mee te kunnen nemen. Ik heb al gekeken naar een outdoorjas bij een grote vrijetijdsmarkt, maar kom er niet goed uit wat nou het best is voor een safari. Hij moet vooral niet zwaar zijn en makkelijk mee te nemen. Of kan ik beter kiezen voor een fleecetrui? Of is dat niet warm genoeg?

Misschien nog andere tips?

Re: Tanzania en Zanzibar

12 Jun 2017 20:01

Je zomerjas met een dunne trui/fleece eronder?

Re: Tanzania en Zanzibar

12 Jun 2017 20:06

Wat gaaf! Zanzibar ben ik niet geweest, maar Tanzania wel, drie weken safari. Het is zo mooi!

Naar welk park gaan jullie op safari? Wij zijn eerst naar Selous geweest, toen naar Tarangire, Ngorongoro Crater en de Serengeti. Ik vond Selous het mooist, maar dat is wel het minst bekend (misschien daarom). Daar heb je echt van die open jeeps, terwijl in de andere parken de jeeps dicht zijn.

Dit:
Afbeelding


Versus dit (dus wel met je koppie er uit maar niet echt open):
Afbeelding

Afhankelijk van naar welk park je gaat, zou ik ook echt lange mouwen shirts meenemen. In Tarangire bijvoorbeeld zitten heel veel tse tse vliegen. Daar wil je echt niet door geprikt worden, dus lange mouwen aan en geen blauwe kleur want daar komen ze op af. Hoe dat met de andere parken zit weet ik niet meer, maar specifiek van dat park weet ik dat we echt door zwermen vliegen gingen af en toe. Heel irritant. Maar daar zit je dus wel in jeeps die meer beschut zijn. Dat wilde ik met die plaatjes laten zien.

Je moet voor safari vaak echt heel vroeg op, voor zonsopkomst al weg, dus dan kan het inderdaad fris zijn. Een vest of trui kan dan wel heel handig zijn. Die kan je dan zo in je rugzak stoppen. Een fleece trui lijkt mij warm genoeg hoor. Even kijken, dit had ik meestal 's ochtends aan:
Afbeelding

Een lange mouwen shirt dus, evt met vestje.

Ik was er in februari, dus ander klimaat denk ik dan nu. Hoe in juli zit weet ik niet.

Oh ja en jij fotografeert ook wel toch? Wat voor camera heb je? Een spiegelreflex? Zo ja, misschien kan ik je nog wat lens tips geven. Als je wat foto's wilt zien, geef je maar een gil :)

Re: Tanzania en Zanzibar

12 Jun 2017 20:16

We gaan naar Selous Marin, leuk te horen dat je die het mooist vond. Als ik jouw kleding zie is een warm fleecevest dus wel ok. Vind het ook wel fijn om tussendoor wat uit te kunnen trekken. Had je de lange broek dan de hele dag aan? Dacht zelf een legging onder jurkjes aan te doen en die dan eventueel uit te trekken, of is dat geen goed idee?

Heb inderdaad een spiegelreflex en gebruik mijn 24-105 lens het meest. Als je tips hebt hoor ik dat graag en ook je foto's zou ik graag zien.

Re: Tanzania en Zanzibar

12 Jun 2017 20:21

Oh super! Ja die vond ik echt het mooist. Ik reageer morgen weer want nu ga ik naar bed.

Re: Tanzania en Zanzibar

12 Jun 2017 20:22

Marin schreef:Oh super! Ja die vond ik echt het mooist. Ik reageer morgen weer want nu ga ik naar bed.


Prima, slaap lekker!

Re: Tanzania en Zanzibar

12 Jun 2017 21:54

Ik ben naar Kenia en Zanzibar geweest maar kan me niet heugen een jas aangehad te hebben (was in juli). Wel een (fleece) trui/vest voor 's ochtends vroeg inderdaad. Supergaaf in ieder geval, veel plezier!

Re: Tanzania en Zanzibar

13 Jun 2017 11:17

Ben ik weer :)

Ja, lange broek is sowieso wel handig. Het is 's ochtends vaak wel fris en lange kleding wordt toch ook wel aangeraden ivm malaria en dus de tse tse vlieg. Hoewel die in Selous wel minder (niet?) zit. Dat weet ik niet meer. Ik had geloof ik af en toe wel een kort broekje aan maar zeker ook lange broeken. Idem dito met tshirts en lange mouwen. Maar een legging kan denk ik ook wel hoor!

Qua fotografie: Leuk dat je je spiegelreflex gebruikt en dus waarschijnlijk ook mee gaat nemen. Heb je naast de 24-105 nog meer zoomlenzen? Ik had speciaal voor safari een lens van 100-400 mm gekocht. Nou is dat wel redelijk overdreven hoor, dat is een gigantisch zware lens. Moet je wel willen. Maar gezien je toch vrijwel de hele dag zit, is het niet eens heel veel sjouwwerk. De meeste mensen (en zo ook wij) gebruiken een bean bag (een canvas achtige zak gevuld met bonen of rijst, hebben we gewoon in de eerste lodge laten vullen met rijst). Die mag je wel lenen als je zou willen, kan dat zo per post versturen.
De lens hadden we elk (ik Canon, man Nikon) via Marktplaats gekocht. Was rond de 850 euro voor een tweedehands lens (per persoon dus). Een hoop geld dus. Maar wat we hebben gedaan is 'm daarna weer verkopen op Marktplaats, wederom voor ongeveer datzelfde bedrag. Bij eentje hebben we nog winst gemaakt ook van 50 euro! hebHier je er bijv eentje.

Niet dat je persé zo'n grote, dure en zware lens moet kopen, maar ik merkte wel dat het wel echt héél fijn was om veel bereik te hebben. 100 is toch wel echt het minimum om de beesten een beetje dichtbij op de foto te krijgen, en bij jouw lens is dat dan dus het maximum al. Je hebt ook lenzen die bijv tot 200 of 300 gaan. Mocht je die hebben/kunnen leren/tweedehands kunnen kopen zou dat ook nog een mogelijkheid kunnen zijn. Let er wel op dat je een lens hebt met image stabilisatie. Dat is bij zo'n zoomlevel wel essentieel, zeker in een jeep. De jeep stopt wel, maar vaak blijft de motor toch draaien en dan trilt het een beetje.

Hier een paar foto's van Selous.
Wat ik zo mooi vond aan Selous was, naast de open jeeps, dat het echt ongerept was. Je ging er echt veel meer van de wegen af dan bij de andere parken, echt de natuur in, ik voelde me echt zo'n ontdekkingsreiziger. En omdat het zo ontzettend veel groter en minder toeristisch was, kwam je soms echt een hele dag geen andere jeeps tegen. Eén keer stonden we te wachten bij een paar leeuwen met nog één of twee andere jeeps. Dat was in bijvoorbeeld Ngorongoro wel anders, daar stonden er op een gegeven moment 20 bij elkaar. Het is dus echt een stuk authentieker.

Afbeelding

De lodge waar we sliepen, met uitzicht over de Rufiji river. Deze kant van de hut was open (stond op hoge palen tegen groot wild) en er kwamen 's ochtends vaak aapjes in de hut. Eén keer hoorde ik 's nachts ook een aapje (dacht ik) en ging 'm wegjagen. Bleek een olifant te zijn, die met z'n slurf de hut in kwam. :omg:
Afbeelding


Mocht je een river safari kunnen doen over de Rufiji is dat ook nog wel heel tof. Krijg je toch een ander beeld van. Veel nijlpaarden en vogels.
Afbeelding

Afbeelding



Hier zie je goed wat ik aan had in Selous:
Afbeelding

Afbeelding

En hier zie je goed hoe off road je gaat:
Afbeelding

Afbeelding



Afbeelding

Afbeelding



Hier zie je de beanbag een beetje met de camera:
Afbeelding

Ik had twee camera's bij me, eentje met een kleinere lens voor meer overzichtsfoto's en eentje dus met die 100-400:Afbeelding

En oh ja, een hoofddeksel is dus ook wel echt aan te raden. Ik had een mal safarihoedje, want dat is flexibeler dan een petje, ivm fotograferen.




En hier nog een paar andere foto's van de hele reis maar met diezelfde lens dus:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Re: Tanzania en Zanzibar

13 Jun 2017 11:50

Wat een mooie foto's Marin!

Ik ben ook in Tanzania geweest, dit was in december maar geen jas nodig gehad hoor! Behalve bij de Ngorogonkrater, daar was het KOUD! Maar wij sliepen dan ook in tentjes dus heb toen geloof ik alle kleren over elkaar aangehad die ik bij me had ;) Op de andere plekken was het prima als je gewoon een dikke trui aanhad, soms deed ik er nog een shirt met lange mouwen onder, maar als de zon eenmaal wat hoger staat kan dat heel snel uit.

Re: Tanzania en Zanzibar

14 Jun 2017 11:54

Heb jullie reacties gezien maar nog niet goed gelezen. Ben nu in het ziekenhuis in Gent dus reageer morgen of overmorgen. Niet dat jullie denken dat ik het niet lees ;).

Re: Tanzania en Zanzibar

14 Jun 2017 12:04

Tuurlijk niet joh. Succes in Gent!

Re: Tanzania en Zanzibar

18 Jun 2017 19:12

Henque schreef:Wat een mooie foto's Marin!

Ik ben ook in Tanzania geweest, dit was in december maar geen jas nodig gehad hoor! Behalve bij de Ngorogonkrater, daar was het KOUD! Maar wij sliepen dan ook in tentjes dus heb toen geloof ik alle kleren over elkaar aangehad die ik bij me had ;) Op de andere plekken was het prima als je gewoon een dikke trui aanhad, soms deed ik er nog een shirt met lange mouwen onder, maar als de zon eenmaal wat hoger staat kan dat heel snel uit.


Ik denk naar aanleiding van jullie reacties dat ik inderdaad gewoon een lekker dikke fleecetrui ga halen om mee te nemen.

Re: Tanzania en Zanzibar

18 Jun 2017 19:23

Wauw Marin! Door jouw foto's nog meer zin in de vakantie gekregen. Prachtig.
Super tof alle info die je geeft. Over de warme trui en de shirts met lange mouwen ben ik uit dat die mee gaan de koffer in. Ik heb bijna nooit broeken aan dus ik denk dat ik een lange broek vervang door een legging met jurkje, kan de legging ook uit als ik voel dat het kan.

Wat een goed idee om de lens te kopen en na de vakantie weer te verkopen. Gaan we zeker even naar kijken. Hoewel ik twijfel of ik zin heb om met zo'n zware en grote lens te lopen of dat ik liever maak wat ik kan en verder zoveel mogelijk zelf geniet zonder druk te zijn met de camera. Was gisteren op een festival waar een fotografe met een enorme lens aan het fotograferen was. Mijn man er direct op af om te vragen of ik hem even mocht vasthouden om te voelen hoe zwaar het is en hoe ver ik kon inzoomen. Zij had een 70-200. Ik vond het een enorm ding en best zwaar inderdaad. Maar wel fijn dat ik even heb mogen voelen en kijken, heb ik iets meer een idee waar ik over na moet denken.

Wij gaan inderdaad ook een safari maken over de Rufiji rivier. Ben erg benieuwd.

Re: Tanzania en Zanzibar

18 Jun 2017 20:11

Qua jas kun je bijv bij Decathlon zo'n 'dons' jasje kopen. Superwarm en heel klein weg te proppen!

Re: Tanzania en Zanzibar

18 Jun 2017 20:16

Jip schreef:Qua jas kun je bijv bij Decathlon zo'n 'dons' jasje kopen. Superwarm en heel klein weg te proppen!


Waar koop ik zoiets?

Re: Tanzania en Zanzibar

18 Jun 2017 20:37

Bisq schreef:
Jip schreef:Qua jas kun je bijv bij Decathlon zo'n 'dons' jasje kopen. Superwarm en heel klein weg te proppen!


Waar koop ik zoiets?

Decathlon, Vrijbuiter, Bever, Obelink, dat soort zaken

Re: Tanzania en Zanzibar

18 Jun 2017 21:28

Tom schreef:
Bisq schreef:
Jip schreef:Qua jas kun je bijv bij Decathlon zo'n 'dons' jasje kopen. Superwarm en heel klein weg te proppen!


Waar koop ik zoiets?

Decathlon, Vrijbuiter, Bever, Obelink, dat soort zaken


Ok dan ga ik wat gerichter zoeken, heb vorige week nog vanalles gepast bij Obelink maar toen zocht ik nog zonder te weten wat ik eigenlijk moest hebben. Fiets ik daar volgende week even heen.

Re: Tanzania en Zanzibar

19 Jun 2017 08:15

Het is nu wel hartje winter daar he? Omdat net iemand een voorbeeld uit december gaf, dan is het wel echt een andere temperatuur daar. Ik ben er zelf niet geweest, dus kan je geen advies geven maar vind het zelf altijd heel vervelend om het (te) koud te hebben.

Re: Tanzania en Zanzibar

19 Jun 2017 10:43

https://www.decathlon.nl/p/damesdonsjas ... 66&c=GRIJS

Re: Tanzania en Zanzibar

19 Jun 2017 12:22

Haha, ja het is winter daar maar dat is vergelijkbaar met onze lente/zomer hoor ;)

Re: Tanzania en Zanzibar

19 Jun 2017 13:53

Ik kan mij ook niet herinneren dat ik een jas / dik vest aan heb gehad toen in Kenia (juni) en Tanzania Zanzibar (juli).
Wel soms een dun vestje in de ochtend maar verder was het heerlijk weer

Re: Tanzania en Zanzibar

10 Jul 2017 06:23

Wij zijn er klaar voor, fleece vest gekocht en ook de 100-400 lens. Bedankt voor de tips allen.

Re: Tanzania en Zanzibar

10 Jul 2017 07:36

Gaaf! Heb je nog een bean bag of iets dergelijks om de lens op te laten leunen? Wanneer vertrek je? Kan de mijne wel opsturen anders.
Heel tof en heel veel plezier! Hoop dat jullie een prachtige reis gaan hebben!

Re: Tanzania en Zanzibar

10 Jul 2017 09:01

Marin schreef:Gaaf! Heb je nog een bean bag of iets dergelijks om de lens op te laten leunen? Wanneer vertrek je? Kan de mijne wel opsturen anders.
Heel tof en heel veel plezier! Hoop dat jullie een prachtige reis gaan hebben!


We hebben een kussentje met van die hele kleine bolletjes als vulling. Zelfde vulling als een reiskussen. Die past in m'n fototas, dus hopelijk gaat die goed werk doen. Dit weekend ook wat geoefend uit de losse hand en dat gaat goed. Thx voor je aanbod je bean bag op te sturen. We vliegen vanavond.
Plaats een reactie