Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Staatsexamen

<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 10:33

Staatsexamen

Heeft iemand hier wel eens een staatsexamen gedaan?

Ik ben gisteren naar een informatieavond geweest over de opleidingen anesthesiemedewerker en O.K assistent en ik vond het zo ontzettend leuk. Helaas zijn er veel meer sollicitanten/brieven dan vacatures beschikbaar. (Je solliciteert naar een opleidingsplek in het ziekenhuis).

Nu heb ik een voordeel qua leeftijd, en levenservaring. Maar ik heb geen enkele zorg achtergrond en voldoe ik niet geheel aan het juiste 'profiel' qua HAVO/VWO eisen. Het is niet verplicht om 'Natuur en gezondheid' te hebben gedaan maar wel een pre.

Omdat ik de opleiding echt heel erg graag wil doen, helemaal na hoe ik het gisteren heb ervaren, heb ik besloten om staatsexamen te gaan doen in de vakken Biologie en Scheikunde.

Ik heb het Binas boek :P al besteld en schrijf mij aankomende week in voor de staatsexamens. Straks heb ik ook nog een telefonisch gesprek om te vragen hoe belangrijk natuurkunde is. Al is dat vak volgens de informatie die ik heb gevonden op Internet niet verplicht binnen het profiel natuur en gezondheid. Dus hopelijk kan ik het bij 2 vakken laten want dat is gezien mijn achtergrond volgens mij al behoorlijk pittig

Ik vind het zo spannend! Ik wil op papier echt de ideale kandidaat zijn en laten zien hoe graag ik dit wil.

Ja, dit wilde ik even kwijt haha :thumbup:
<<

Ramses

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 133

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:39

Bericht 09 Okt 2013 10:37

Re: Staatsexamen

Wat ontzettend tof dat je de avond zo leuk vond en dat je zo enthousiast bent geworden!

Ik heb helaas geen ervaring met staatsexamen doen, maar werd zelf wel helemaal enthousiast van je berichtje en wilde dat even laten weten! ;)
<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 10:41

Re: Staatsexamen

Haha super leuk!

Ik ben ook echt blij dat ik gisteren naar die informatie avond mocht komen. De avond was eigenlijk bedoelt voor 3/4/5e klassers HAVO/VWO. Maar ik was zo benieuwd naar de ervaring ansich. Hoe voelt zo'n operatiekamer? Wat kun je verwachten van de opleiding? Je kon spreken met studenten uit het 2e en 3e leerjaar etc. Ik voelde mezelf wel erg oud. De meeste scholieren waren 16 jaar, kwam ik aan 'Hoi! Ik ben Intoxicated en 25 jaar' :D

Maar goed. Ik was daar natuurlijk voor mijzelf en heb alle vragen kunnen stellen die ik wilde, heb een infuus geprikt op een nep arm, heb een stukje foam gehecht, heb mezelf steriel aangekleed (haha, moeilijk!). Gezien hoe een pop werd geintubeerd en hoe de apparatuur werkt.

Echt heel erg interessant. :D
<<

Ooh La La!

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6722

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:34

Bericht 09 Okt 2013 10:43

Re: Staatsexamen

Ik heb staatsexamen gedaan voor mijn middelbareschool diploma ivm ziekte.

Ik moest toen naar Groningen (zat in Friesland op school) naar een locatie waar het examen gehouden werd.
In een grote ruimte zaten een heleboel mensen van diverse opleidingen en leeftijden. En iedereen maakte een ander examen. Ik zat daar dus echt voor mezelf. Geen druk van medeleerlingen.

Op zich vond ik het wel fijn, juist omdat ik m'n zenuwachtige vriendinnen niet om me heen had en ik me dus goed kon concentreren op het examen. Het zware vond ik dat ik in 10 dagen tijd 7 keer naar Groningen moest (terwijl ik nog ziek was). De rit duurde vaak langer dan dat ik over de toets deed. Gelukkig heb ik alles in 1x gehaald.
21.02.2014
20.06.2016

Volg me op Instagram: huisjeopdehei
<<

Anoniem73

Bericht 09 Okt 2013 10:46

Re: Staatsexamen

Ga je de inservice opleiding doen? Maar zou je het niet zonde vinden als je examen gaat doen maar je wordt niet toegelaten? Zeker als je geen zorg achtergrond hebt is het lastig om te worden toegelaten. Ik weet dat uit ervaring. Ik heb wel een zorgopleiding en werd toegelaten maar wel 2e deskundigheid. Hier speelde het echt mee en was het echt een pre! Misschien is het overal anders.

Heel veel succes met alles, laat je weten hoe het allemaal verloopt?
<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 10:59

Re: Staatsexamen

@ Oh la la! Dat is wel zwaar, als je zo'n eind moet reizen voor je examens. Helemaal als je nog jonger en ziek bent en je vrienden doen het examen ergens anders. De examens worden ook in Arnhem gegeven. Dus dat ik voor mij makkelijk te doen.

@ Magenta, Ik wil gewoon echt positief blijven en alle opties meenemen, dus ook de staatsexamens. Ik vind het de investering waard, ook als ik word afgewezen. Dan probeer ik het volgend jaar opnieuw of ik wijk uit naar andere opleidingsplaaten (Utrecht e.o in plaats van Nijmegen e.o).

Ik wil dit echt heel erg graag. De doorzetter komt dan echt in mij naar boven.
<<

Anoniem23

Bericht 09 Okt 2013 11:05

Re: Staatsexamen

Oh wat goed van je! Ga je ook lessen volgen? Biologie is heel goed zelf te doen, maar scheikunde en natuurkunde zou ik denk ik echt moeilijk vinden zonder les. Ik zou natuurkunde dan ook meteen doen, dan heb je dat iig compleet, bij ons was natuurkunde namelijk wel een verplicht onderdeel binnen N&G. Maar je kon dan nog kiezen tussen NA 1 of NA12, 12 was verplicht binnen N&T.

Super leuk dat je het zo leuk vond. Als je hulp nodig hebt met je vakken moet je het maar laten weten, het is al honderd jaar geleden maar de basis ken ik nog wel gok ik.
<<

Anoniem205

Bericht 09 Okt 2013 12:43

Re: Staatsexamen

Eens met Harri. Als je dan toch bezig bent ;-)
Misschien is het handig om te investeren in bijles? Dat is 1 op 1 en kan soms nuttiger zijn dan groepslessen volgen!
<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 12:57

Re: Staatsexamen

Ik zat te twijfelen om het via LOI of NTI te doen. Maar mijn vriend die zei (en daar heeft hij wel een punt) dat ik ook goed uit boeken kan leren, rust, alleen.

Het enige nadeel is dan dat ik niemand heb aan wie ik vragen kan stellen. Bijles is dan wel echt een perfecte oplossing. Dan heb je iemand die het vak kent, je hebt 1 op 1 aandacht waarbij ik mijn vragen kan stellen.

Bedankt voor de tip! Daar ga ik naar op zoek.

Ik heb net trouwens een mailtje gestuurd over 'natuurkunde'. In welke mate dat meespeelt bij het uitnodigen van mensen. Omdat het op de HAVO niet verplicht is bij Natuur en Gezondheid.

Ik kreeg net ineens ook een idee om de VWO examens te doen. Maar nu moet ik ook niet gaan overdrijven toch hahaha. Dat kwam meer omdat HAVO en VWO niveau hetzelfde Binas boek gebruiken.

Nee ik kies gewoon HAVO. Dat heb je minimaal nodig en het wordt waarschijnlijk al moeilijk zat. Ik heb maar 1 jaar natuur en scheikunde gehad en maar 2 jaar biologie op havo/vwo niveau.
<<

Anoniem23

Bericht 09 Okt 2013 13:06

Re: Staatsexamen

Ik heb geen HAVO gedaan maar ik denk dat daar wel een verschil in zit. In BINAS staan alleen maar formules die je nodig hebt etc. Ik heb ook lang niet alles uit BINAS gebruikt denk ik, dus ik denk niet dat dat een weerspiegeling is van het niveau oid. Bij ons was er tussen Natuurkunde 1 en natuurkunde 12 al een groot niveauverschil. Maar als je het kunt, waarom niet!

Ik zou wel echt bijles nemen inderdaad sommige dingen van scheikunde kun je wel in het boek bekijken maar heb je echt uitleg bij nodig. Bij mij maakte het verschil in docent al dat ik eerst een zesje haalde en met mijn laatste docent een 8, omdat hij gewoon veeel duidelijker en beter uitlegde en we wel gewoon hetzelfde boek gebruikten.
<<

Anoniem185

Bericht 09 Okt 2013 13:08

Re: Staatsexamen

Wat leuk dat je dat gaat doen!

Ik twijfel ook er over om VWO examen te gaan doen in natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde omdat ik dan geneeskunde zou kunnen gaan doen.
<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 13:10

Re: Staatsexamen

Hmm dat heb ik misschien nog een ander boek nodig. Want ik heb nu alleen Binas besteld, maar daar staan dus vooral formules in. Ik zat er aan te denken om mijn oude middelbare school eens te bellen en te vragen welke methode/boeken zij gebruiken bij die lessen. Ter orientatie.

Of de cursus toch via LOI volgen. De kosten zijn €90,- per maand en als je 8 uur per week studeert dan kun je binnen 3 maanden alle stof kennen. De examens zijn alleen pas in mei (tijdens de centrale examens natuurlijk). Dus ik moet het niet vergeten in die tussenperiode haha. Je kon het ook over 8 maanden verspreiden en dan waren de kosten per maand lager.
<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 13:12

Re: Staatsexamen

Lampenkapje schreef:Wat leuk dat je dat gaat doen!

Ik twijfel ook er over om VWO examen te gaan doen in natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde omdat ik dan geneeskunde zou kunnen gaan doen.


Dat heeft een vriendin van mijn gedaan. Die had Atheneum Cultuur en Maatschappij gedaan en wilde uiteindelijk geneeskunde doen. Toen heeft ze in Utrecht een schakeljaar gedaan waarin ze die vakken kreeg.

Er wordt trouwens gekeken naar de cijfers op je eindlijst van de middelbare school qua gemiddelde. De punten van staatsexamens tellen niet mee tijdens de loting. Daardoor was zij met een gemiddelde hoger dan een 8 (bij een cultuur en maatschappij profiel) sowieso ingeloot. Echt heel erg relax, terwijl ze voor biologie, scheikunde en natuurkunde zessen en zevens gehaald had.
<<

Silly-One

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11842

Geregistreerd: 31 Aug 2013 23:18

Woonplaats: B.rabant

Bericht 09 Okt 2013 13:13

Re: Staatsexamen

Misschien een idee om te kijken of er ergens in de buurt een VAVO is. Ik volg die nu, helaas hier alleen overdag, voor wiskunde. En ik heb er veel aan. Vorig jaar veel zelfstandig gedaan, maar nu kan ik toch meer vragen en dat geeft een goed gevoel. Plus ik krijg een certificaat, maar doe wel gewoon een CSE. Tussendoor heb ik ook gewoon toetsen die meetellen voor het examencijfer.
____________________
Verbouwingsinsta @bduintje_klus
<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 13:28

Re: Staatsexamen

Ik zie dat je ook in Nijmegen woont. Doe jij dat dan via het ROC? Want ik kom bij Google zoeken op VAVO Nijmegen uit bij het ROC.

Ik kan dan alleen kiezen voor een volledige HAVO en geen losse vakken.
<<

Anoniem73

Bericht 09 Okt 2013 13:30

Re: Staatsexamen

intox, is het een loting studie? Ik heb dit jaar ook meegedaan met een lotingstudie en had ook een gemiddelde van 8 en was ook gelijk ingeloot. Hoe heet de studie die je wilt gaan doen?
<<

Silly-One

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11842

Geregistreerd: 31 Aug 2013 23:18

Woonplaats: B.rabant

Bericht 09 Okt 2013 14:02

Re: Staatsexamen

Intoxicated schreef:Ik zie dat je ook in Nijmegen woont. Doe jij dat dan via het ROC? Want ik kom bij Google zoeken op VAVO Nijmegen uit bij het ROC.

Ik kan dan alleen kiezen voor een volledige HAVO en geen losse vakken.

Ik volg daar alleen het vak wiskunde B. Dus het kan wel. Het is wel overdag de lessen en je zit tussen de leerlingen die hun HAVO of VWO examen niet gehaald hebben.
____________________
Verbouwingsinsta @bduintje_klus
<<

Anoniem 48

Bericht 09 Okt 2013 14:15

Re: Staatsexamen

Binas is in principe gewoon een naslagwerk he. Echt uitleg staat er niet in. De formules staan er in en je kan daar wel wat uithalen maar de praktische info staat er gewoon niet in.

Edit: mijn herexamen economie was een staatsexamen. Vond het idd erg relaxt want je word niet opgejaagd door anderen omdat heel veel mensen een ander examen zitten te maken. Denk dat het wel goed te doen is als je de boeken door werkt met eventueel bijles.
<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 16:47

Re: Staatsexamen

Bedankt voor je antwoord Silly One. Ik heb het ROC gebeld en het kon inderdaad. Ze heeft het doorgegeven aan de persoon in kwestie en ik word vrijdag teruggebeld, want zij was er nu niet.

@ Minx, ik moet verder nog kijken welke boeken ik nodig heb. Maar Binas schijn je erbij te mogen houden en is blijkbaar ook heel handig. Dus ik dacht 'kan hem maar hebben' :P

@ Magenta, Nee het is geen lotingsstudie. Je moet solliciteren naar een werkplek. Er solliciteren in ziekenhuis A ongeveer 100 mensen en er is plaats voor 10 studenten. Dus je moet wel uitblinken/opvallen/in het plaatje passen.

Ik heb het net aan mijn vader verteld en die ging gelijk zoeken bij NHA, LOI, NTI etc. Heel erg lief. Hij zei daarna, qua kosten komen we er ook wel uit. Maar ik wil helemaal niet dat ze het voor mij betalen, dus dat heb ik ook gezegd. Dit is echt iets wat ik zelf wil doen en bereiken. :D
<<

Anoniem173

Bericht 09 Okt 2013 16:59

Re: Staatsexamen

Ik vind het echt cool van je! Volgens mij pas je daar perfect tussen. Als je vragen hebt over werken-leren manieren stuur me gerust een pm. Ik ken iemand die in Apeldoorn de ik opleiding doet sinds een jaar en m'n moeder heeft ook de opleiding gedaan!
Ik zou toch proberen meerdere ziekenhuizen aan te schrijven, nee heb je ja kun je krijgen.
<<

Anoniem29

Bericht 09 Okt 2013 17:05

Re: Staatsexamen

Wat leuk om te horen :D

Gisteren sprak ik nog even na met de mevrouw die de avond had georganiseerd. (Ik dacht al die scholieren zijn toch huppa, weg) Ze heeft mij tips gegeven m.b.t. de motivatiebrief en ze liet mij ook even vertellen waarom ik het wilde en dergelijke. Toen zei ze:"Ik vind jou ook echt een type voor de opleiding anesthesiemedewerker'.

Zo leuk om te horen als je er zelf toch al erg enthousiast over bent.

Wat leuk dat je moeder de opleiding ook heeft gedaan! Ik heb nu alle ziekenhuis opgeschreven die in Nijmegen en omgeving zitten en aangesloten zijn bij de Hogeschool hier. Dat zijn er 10 op prima reisafstand, waarvan 3 in Nijmegen zelf. Er zitten er ook 4 te ver weg (o.a. Zuid Limburg, dat is gewoon ruim een uur rijden enkele reis).

Bij het UMC in Utrecht kun je de opleiding ook volgen zag ik en dan komen er ook 2 ziekenhuizen in aanmerking die voor mij op redelijke afstand liggen. 50 KM is wel echt mijn max. Mijn voorkeur ligt natuurlijk hier in Nijmegen, dus ik hoop echt dat dat gaat lukken. Maar zoals je zegt, niet geschoten altijd mis. Dus al die ziekenhuizen kunnen een brief verwachten.
<<

MissEnergy

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3230

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:46

Woonplaats: Friesland

Bericht 09 Okt 2013 17:18

Re: Staatsexamen

Goede Biologieboeken: Biologie voor jou
Scheikunde: NOVA

Evt. per schoolvak het boekje Samengevat (rond de 10 euro). Hierin staat alle examenstof samengevat.

Oefenen zou ik aanraden met oude examens (te vinden op internet).
08/2018
05/2021
<<

Anoniem4

Bericht 09 Okt 2013 18:07

Re: Staatsexamen

Wat stoer dat je dat gaat doen, Tox!
Ik weet vrijwel niks meer van scheikunde en biologie, ik heb in bio examen gedaan maar dat is allemaal weggezakt.
Een goede vriend van m'n ouders is docent bio en scheikunde, dus mocht je extra uitleg willen kom je maar gezellig hierheen, kunnen we 's avonds de kroeg in!
<<

Anoniem 49

Bericht 09 Okt 2013 18:38

Re: Staatsexamen

Wat stoer Intox!
Ik ken inderdaad de procedures van 100 brieven en maar 10 plekken, ik heb ook geluk gehad. Wel voor een andere functie, maar toch!

Echt leuk! Succes met alles!
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7293

Geregistreerd: 31 Aug 2013 23:04

Bericht 09 Okt 2013 23:15

Re: Staatsexamen

Oh en ik weet niet of het staatsexamen een beetje lijkt op het centraal schriftelijk examen, maar in dat geval zou ik ook een examenbundel van die vakken aanschaffen zodat je een beetje een idee krijgt hoe de vraagstellingen zijn en oefenexamens kunt maken om te kijken of je er al een beetje klaar voor bent.
Volgende

Terug naar Werk & studie

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers