Voor mijn verjaardag heb ik een skillet gekregen en dan een gietijzeren versie, een ongeëmailleerde versie. Dus niet zoals Le Creuset waar een emaille laagje in zit, maar echt een kale gietijzeren pan. Deze moet je goed onderhouden met een 'seasoning' zoals dat heet in het Engels. Je wrijft er na elk gebruik een dun laagje vet op (lijnzaadolie) en voordat je 'm kunt gebruiken moet je 'm eerst een paar keer echt goed een uur lang laten seasonen in de oven. De pan wordt echt heel heet (ook het handvat) en behoudt eenmaal heet zijn hitte heel goed. Ik moest 'm even leren kennen, maar nu kan ik er steeds beter mee om gaan. En het voordeel is dat je 'm gewoon mee de oven in kan zetten. Wij hebben er eentje van het merk Lodge, helemaal niet zo heel duur (ik geloof tussen de 30 en 40 euro voor een pan van 28cm). Als je 'm goed behandelt kan ie echt generaties lang mee gaan. Het schijnt zelfs dat men gietijzeren skillets ingegraven in de tuin vonden en ze zijn gewoon nóg goed. Eén regel: Eigenlijk mag je dit soort ongeëmailleerde pannen helemaal niet afwassen met afwasmiddel. Simpel schrobben met water en een borsteltje volstaat. Soms best lastig, dan wil je de smaak uit de pan, maar eigenlijk werkt het wel het beste! Het is dus wel een pan met onderhoud maar dat is ook wel leuk en rustgevend om te doen.
Is er toevallig iemand die ook een ongeëmailleerde gietijzeren pan heeft? Heb je tips? Succesrecepten? Wat maak jij graag?
Je kunt er vet lekker mee koken trouwens!
(al is tomaat eigenlijk niet zo goed voor de seasoning)
Maar ook bakken, omdat de pan zo ook de oven in kan:
En omdat ie zo heet wordt aan het handvat hebben we net deze toffe leren handvathouder gekocht op Etsy:
Als iemand leuke recepten heeft, hoor ik het graag! Ik zoek nu elke keer op Pinterest leuke cast iron skillet recipes, maar alles is welkom.