Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 01 Mrt 2016 08:47

Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Voor mijn verjaardag heb ik een skillet gekregen en dan een gietijzeren versie, een ongeëmailleerde versie. Dus niet zoals Le Creuset waar een emaille laagje in zit, maar echt een kale gietijzeren pan. Deze moet je goed onderhouden met een 'seasoning' zoals dat heet in het Engels. Je wrijft er na elk gebruik een dun laagje vet op (lijnzaadolie) en voordat je 'm kunt gebruiken moet je 'm eerst een paar keer echt goed een uur lang laten seasonen in de oven. De pan wordt echt heel heet (ook het handvat) en behoudt eenmaal heet zijn hitte heel goed. Ik moest 'm even leren kennen, maar nu kan ik er steeds beter mee om gaan. En het voordeel is dat je 'm gewoon mee de oven in kan zetten. Wij hebben er eentje van het merk Lodge, helemaal niet zo heel duur (ik geloof tussen de 30 en 40 euro voor een pan van 28cm). Als je 'm goed behandelt kan ie echt generaties lang mee gaan. Het schijnt zelfs dat men gietijzeren skillets ingegraven in de tuin vonden en ze zijn gewoon nóg goed. Eén regel: Eigenlijk mag je dit soort ongeëmailleerde pannen helemaal niet afwassen met afwasmiddel. Simpel schrobben met water en een borsteltje volstaat. Soms best lastig, dan wil je de smaak uit de pan, maar eigenlijk werkt het wel het beste! Het is dus wel een pan met onderhoud maar dat is ook wel leuk en rustgevend om te doen.

Is er toevallig iemand die ook een ongeëmailleerde gietijzeren pan heeft? Heb je tips? Succesrecepten? Wat maak jij graag?

Je kunt er vet lekker mee koken trouwens!

Afbeelding
(al is tomaat eigenlijk niet zo goed voor de seasoning)

Afbeelding


Maar ook bakken, omdat de pan zo ook de oven in kan:

Afbeelding

Afbeelding

En omdat ie zo heet wordt aan het handvat hebben we net deze toffe leren handvathouder gekocht op Etsy:

Afbeelding

Als iemand leuke recepten heeft, hoor ik het graag! Ik zoek nu elke keer op Pinterest leuke cast iron skillet recipes, maar alles is welkom.
Let's discover the world together.
<<

Anoniem147

Bericht 01 Mrt 2016 09:35

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Zo'n pan lijkt mij nou echt fantastisch! Wij hebben helaas geen oven waar hij in past maar als we fantaseren over ons huis/keuken van 'later' (haha), dan willen we echt precies dit type pan! Wat leuk dat jij er een hebt. Ik word ook echt enthousiast van je verhaaltje over de pan.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 01 Mrt 2016 09:42

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Tof! Zeker doen! Hij hoeft overigens niet perse in de oven natuurlijk maar het is een fijne bijkomstigheid. En ze zijn vergeleken met zo'n geëmailleerde pan a la Le Creuset dus niet zo duur. Het was wel echt even wennen hoor, de pan wordt zo heet dat je echt alles klaar moet hebben staan, je mise en place (al je snijwerk) al klaar hebben. En een biefstuk bakken gaat bijv echt in een paar minuten, kort aanbraden, omdraaien, aanbraden en klaar! Oh en nog een voordeel, de pan is zo stevig, van zichzelf en door de seasoning dat je gewoon een harde ijzeren spatel kunt gebruiken, je hoeft niet voorzichtig te aaien met siliconen maar kunt gewoon de bodem schrapen met ijzer. Ik ben echt fan!
Let's discover the world together.
<<

Anoniem147

Bericht 01 Mrt 2016 09:54

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Echt heel leuk! Ik zou juist het oven aspect zo leuk vinden. Als ze bij Masterchef hun pan in de oven gooien dan denk ik ook altijd, daar wordt het lekkerder van haha. Maar wij hebben een losse combi-magnatron (goedkoop, gaat al wel 9 jaar mee haha), waar verder echt niets in past. Die leren grepen zijn ook wel echt mooi. Vangen die de hitte genoeg op? Het lijkt me juist ook mooi dat die smaken in de pan blijven hangen. Stel je hebt in de toekomst meerdere pannen dan kun je de ene pan gebruiken voor zwaardere/donkere gerechten en de andere misschien meer voor licht en luchtig ofzo. Snap je waar ik heen wil haha.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 01 Mrt 2016 09:58

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Haha ja snap je! Vind het best een goed idee eigenlijk.
Let's discover the world together.
<<

Isolt

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2386

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:46

Bericht 01 Mrt 2016 10:07

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Wij hebben een Dutch Oven braadpan. Deze gebruiken we alleen buiten echt boven het vuur. We maken er vaak soep en stoofgerechten in. Verder wordt deze op dezelfde manier behandeld als jouw pannen. Je kunt er ook brood in bakken. Dat heb ik nog niet gedaan. Dat wil ik binnenkort eens gaan doen. http://www.hetbuiten.nu/c-1519284/de-dutch-oven/ Hier staan ook recepten op voor deze pan.
10-08-2017 ♥
<<

Anoniem313

Bericht 01 Mrt 2016 10:24

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Leuk zeg, zoiets wil ik ook wel, even onthouden voor m'n verjaardag. Waarom moet het intrekken met lijnzaadolie, en niet met een andere olie?
<<

Zora

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 17368

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:24

Bericht 01 Mrt 2016 10:25

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Ik zou zo'n pan schrobben met alleen water nou echt verre van 'rustgevend' vinden :smile:

Verder zou ik het heeeeeel tof vinden als ik zo iemand was die dat wél leuk zou vinden en daar blij van zou worden. Ik vind het vooral leuk om te kijken als andere mensen zo blij worden van een pan :)
14 mei 2015 ♥ T- kleine held
13 februari 2018 ♥ M - klein feestje
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 01 Mrt 2016 12:04

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Haha Zora nu klink ik echt als een enorme nerd. Het schoonmaken vind ik niet perse rustgevend maar het inwrijven met olie wel. Net als snijden van groenten etc. Ik vind dat heerlijk na een lange dag.

Caulfield ik weet niet waarom lijnzaadolie t beste werkt. M'n man had dit gevonden (op YouTube zijn ook allemaal filmpjes enzo, God knows why). Ik heb t maar aangenomen van hem.

Isolt wat een super toffe pan en wat gebruiken jullie m authentiek. Echt iets voor jullie! Dat wilde ik vroeger ook, How very little house on the Prairie (ik was als kind gek op de boeken en heb m'n liefde voor Amerika en koken al daar vandaan denk ik zelf). Echt heel tof. Ik heb zelf wel een Dutch oven Creuset pan, maar dat is een geëmailleerde en dus stervensduur. Maken jullie dan echt een houtvuur of kolenvuur? Waar hang je die pan aan op? Heb je zo'n standaard? Wat leuk!
Let's discover the world together.
<<

Isolt

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2386

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:46

Bericht 01 Mrt 2016 12:32

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Ja we hebben een standaard en hangen hem dan echt boven het vuur. En dan heerlijk er bij zitten wachten. We hebben ook wel een onderstel waar we kolen op kunnen leggen en dan de pan op kunnen zetten. Dat hebben we alleen nog niet uitgeprobeerd. Dat is ook goed om te doen als we een brood gaan bakken. Dus binnenkort dat ook maar eens proberen.
10-08-2017 ♥
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 01 Mrt 2016 13:38

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Wat cool! Ik ben benieuwd naar je broodbak avontuur!
Let's discover the world together.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 01 Mrt 2016 13:39

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Oh en Marni, het schijnt dat zo'n leren handvat goed werkt maar we hebben m nog niet ontvangen. Vind m wel heel mooi inderdaad!
Let's discover the world together.
<<

Anoniem186

Bericht 01 Mrt 2016 16:50

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Ik heb een gietijzeren wok en ik vind hem heel fijn.

Hier verkopen ze ook heel mooie en kwalitatief goede pannen:
http://outdooroutfitter.nl

Ik heb voor deze pannen gekozen omdat het veel gezonder is om in te bakken. Nadeel is idd dat je ze niet in de vaatwasser kan doen. Maar als je niet te lang wacht met schoonmaken dan is het best wel goed te doen.
Na het schoonmaken smeer ik het in met kokosolie (ook gezonder). Eens in de zoveel tijd verhit ik hem goed en doe ik er kokosolie in, het gaat dan flink walmen als je het een poos laat staan. Maar het komt wel de kwaliteit van je pan ten goede. Klopt idd dat je héél lang met zulke pannen kan doen.
Een echte grote met deksel staat hier ook nog op mijn verlanglijstje.
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11565

Geregistreerd: 15 Jan 2014 01:42

Bericht 02 Mrt 2016 00:24

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

ik kende dit helemaal niet. Over een aantal jaar mss leuk. Al denk ik dat ik voorlopig ook nog wel ff voort kan met mijn pannen :) (die nu nog mooi staan te zijn in de doos)
Laatst gewijzigd door Minx op 22 Mei 2020 20:49, in totaal 2 keer gewijzigd.
2015 💙
<<

Amandine

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4569

Geregistreerd: 02 Sep 2013 10:35

Bericht 02 Mrt 2016 14:52

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Ik zoek een pan waarin ik tarte tatin's kan maken en dit klinkt alsof het hiermee kan, dus ik houd het in gedachten voor mijn verjaardag!
Heb je al eens een tarte tatin met jouw pan gemaakt Marin?
A 06-11-2017
M 23-03-2020
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 02 Mrt 2016 18:09

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Ik heb dat nog nooit geprobeerd maar lijkt me perfect voor!
Let's discover the world together.
<<

Kreeft

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4227

Geregistreerd: 04 Sep 2013 02:06

Bericht 02 Mrt 2016 21:45

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Tof Marin! Bedankt, goed idee om als verjaardagscadeau te vragen!
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 02 Mrt 2016 21:46

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Leuk! Ik kan Lodge aanraden als merk.
Let's discover the world together.
<<

Leaf

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2809

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:42

Bericht 02 Mrt 2016 21:49

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Ik had er ook eentje, bakte er altijd pannenkoeken in haha. Kun je hele dunne in bakken! Alleen is t ding gewoon loeizwaar en daarom heb ik hem bij mn ex gelaten....
RYW schreef:Ik heb dingen uit mijn schoenzool gepeuterd die ik boeiender vind dan Nougat's mening en leven.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 09 Mrt 2016 19:28

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Marni, we hebben het leren handvat ontvangen en het werkt best goed! Heb net het perfecte omelet gebakken, eerst op t fornuis en daarna even in de oven goed garen (zonder leren handvat natuurlijk). Werkte echt als een tiet! Omelet kwam perfect los.
Afbeelding
Let's discover the world together.
<<

Kreeft

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4227

Geregistreerd: 04 Sep 2013 02:06

Bericht 09 Mrt 2016 22:28

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Mmmm, ziet er heerlijk uit!
<<

Frankie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1423

Geregistreerd: 13 Jul 2016 17:13

Bericht 10 Mrt 2018 18:53

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Heel oud topic, maar ik zoek ervaringen m.b.t. deze pannen!

Hoe is het met je pan Marin, zo'n 2 jaar later?

Wij hebben net 3 plaatstalen pannen van De Buyer binnen gekregen (2 koekenpannen van 24 en 28 cm en 1 sauteerpan van 28 cm) en ik wilde heel graag ook een lodge skillet. Van die laatste hebben we een kleine versie van 16,5cm voor eitjes haha.

Heb super veel zin om ze te gaan gebruiken maar we moeten ze allemaal nog inbranden. Hoe vaak hebben jullie dat toen gedaan Marin? Weet je dat nog een beetje? En zijn je leren handvatten nog in gebruik?
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43704

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 11 Mrt 2018 11:49

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Hee wat leuk Frankie!
DeBuyer staalpannen wil m'n man ook heel graag. Ik heb er geen verstand van verder hoe je die pannen moet behandelen. Misschien tegen de tijd dat wij ze ook hebben. Wel gaaf zeg. Die zijn echt mooi en volgens mij heel fijn als je ze eenmaal snapt.

Wij hebben dus een Lodge Skillet (12 inch) en nog altijd zo ontzettend blij mee. Hij doet het nog steeds goed dus! We hebben wel gemerkt dat bepaalde dingen echt slecht zijn voor de pan, zoals citroen of tomaat. Dat zurige haalt de seasoning (de beschermlaag) echt weg. We vetten 'm nog altijd keurig in na elke keer dat we 'm gebruiken. En eens in de zoveel tijd (als bijvoorbeeld de laag is aangetast) dan branden we het vet ook echt in door de pan een uur in de oven te zetten. Lijnzaadolie is trouwens het wondermiddel om 'm goed te houden.
De leren handvatten waren een aanfluiting, die waren binnen no time verbrand en gebruiken we dus niet. Gewoon goed onthouden dat je een pannenlap moet pakken.

De skillet is echt fantastisch voor steak, eitjes, spekjes uitbakken, dat soort dingen. Maar voor frittata, ovenschotels etc gebruiken we 'm ook en ook eens een taart in gebakken!

Ja nog steeds enthousiast.
Let's discover the world together.
<<

Anoniem313

Bericht 11 Mrt 2018 11:55

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Oh ik moet dit echt onthouden voor de verjaardag van mijn vriend in de zomer. Temeer omdat wij in het nieuwe huis op inductie gaan koken en er dus sowieso nieuwe pannen moeten komen.
<<

Frankie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1423

Geregistreerd: 13 Jul 2016 17:13

Bericht 11 Mrt 2018 12:27

Re: Skillet / Gietijzeren ongeëmailleerde pan

Thanks Marin! Leuk om een update te lezen. Ik ga een fles lijnzaadolie kopen voor het 'onderhoud'. Ik ga me bezig houden met het inbranden van de Lodge en mijn man gaat met die de Buyer pannen aan de slag. Die moet je volgens de folder 10x inbranden op het fornuis haha. Gaat wel even tijd in beslag nemen. Maar goed, dan heb je daarna ook pannen voor het leven als ik Internet mag geloven.

Jammer van de leren handvatten! Het zag er zo veelbelovend uit. Maar een pannenlap zal inderdaad zijn werk ook doen.

Caulfield schreef:Oh ik moet dit echt onthouden voor de verjaardag van mijn vriend in de zomer. Temeer omdat wij in het nieuwe huis op inductie gaan koken en er dus sowieso nieuwe pannen moeten komen.


Ja leuk! Wij hebben nu ook nieuwe pannen aangeschaft voor ons inductiefornuis. Het schijnt tegenwoordig niet meer te hoeven nadat je pannen op gas gebruikt hebt volgens verschillende bronnen op Internet. Maar onze pannen waren door het gebruik op gas gewoon echt vies aan de onderkant. Wel fijn om op ons nieuwe fornuis lekker schone pannen te hebben.
Laatst gewijzigd door Frankie op 11 Mrt 2018 12:29, in totaal 1 keer gewijzigd.
Volgende

Terug naar Eten & drinken

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers