Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Scheiden en woning

02 Mei 2018 19:17

Wij hebben besloten te gaan scheiden. Helaas is de koek echt op na 14 jaar. Maar wat nu? We hebben samen een koopwoning. Geen van beide kan de hypotheek alleen betalen dus de woning zal verkocht moeten worden. En dan? Zou ik van tevoren al een sociale huurwoning via een urgentieverklaring kunnen aanvragen? Anders sta ik met 3 kids op straat. Ik werk 4 dagen per week maar verdien te weinig voor particuliere huur. Ik zou graag wat ervaringen willen lezen van moeders die ook zijn gescheiden en een nieuwe woning moesten zoeken. Waar moet ik rekening mee houden en wat zijn goede tips?

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 19:22

Geen ervaring maar wat vervelend voor jullie. Sterkte en succes met alles regelen.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 19:33

Wat vervelend Chipa, sterkte met de afhandeling.

Ik zou je adviseren goed te kijken naar de voorwaarden van urgentie in de gewenste woonplaats. Het is geen garantie dat je deze krijgt toegewezen na een scheiding.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 19:34

Volgens mij heeft Printje daar kort geleden een topic over geopend. Conclusie: een scheiding betekent niet dat je automatisch urgentie krijgt.

Sterkte.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 19:40

Heel veel sterkte! Wat hierboven ook al staat in veel gemeentes krijg je hiervoor geen urgentie. In mijn woonplaats is dit bijvoorbeeld geen reden tot urgentie en in de gemeentes erom heen ook niet. Dus dat zou ik wel even goed uitzoeken.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 19:58

Wat rot Chipa. Geen tips, wel sterkte gewenst.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 20:08

Ik werk gemiddeld maar 20 uuren per week, en woon inmiddels al 3 jaar via particuliere verhuur. Waarom zou jij dat niet kunnen?
Urgentie zou ik mijn hoop niet op vestigen, dat bestaat volgens mij nagenoeg niet meer.
Sterkte ermee. Zal niet makkelijk zijn .

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 20:10

Wat zal dit een moeilijke tijd zijn Chipa, sterkte. Ik vind het wel heel stom (voor jou nu) dat een ander huis vinden in je eentje zo moeilijk is, ook als je ook gewoon 4 dagen werkt. Ik hoop dat je snel een plekje kunt vinden. Als je in een grotere plaats woont, kun je misschien op marktplaats of Facebook ook kijken voor particulier verhuur. Daar kun je soms particulier huren via ja, uhm, particulieren die huizen verhuizen en niet per se 4x de huur vragen als inkomen. Je moet hier denk ik wel echt mazzel mee hebben, maar zou het wel in de gaten houden.

En als je in aanmerking komt voor huurtoeslag, mag je huur max 710 zijn. Misschien niet aan de orde, maar anders goed om in ieder geval in je hoofd te hebben.
Laatst gewijzigd door Joey op 02 Mei 2018 20:22, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 20:10

Volgens mij is er wel een enorm prijsverschil met de randstad of het noorden van het land, dat zal vast ook meespelen.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 20:11

Popcorn schreef:Ik werk gemiddeld maar 20 uuren per week, en woon inmiddels al 3 jaar via particuliere verhuur. Waarom zou jij dat niet kunnen?
Urgentie zou ik mijn hoop niet op vestigen, dat bestaat volgens mij nagenoeg niet meer.
Sterkte ermee. Zal niet makkelijk zijn .

Hier (Utrecht) vragen ze meestal 3.75 tot 4.5x de huur als bruto inkomen voor je überhaupt in aanmerking komt om particulier te huren. Dus al kun je netto de maandlasten wel betalen, je krijgt het gewoon niet. En onlangs hebben wij in Friesland voor huurhuizen particulier gekeken. Dat viel nog tegen, je hebt wel meer ruimte voor je geld, maar de eisen waren niet minder streng.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 20:37

Wat rot voor je chipa, sterkte

Maar waarom zou je met drie kinderen op straat staan? Je zou met je ex ook kunnen afspreken het huis pas te verkopen als jullie beide andere woonruimte hebben. Tot die tijd is het misschien afzien, maar je staat niet op straat.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 21:48

Wat ontzettend rot voor je, Chipa!

Aan urgentie doen ze bijna nergens meer. Zelfs niet met verwijzing van een specialist. Bij ons in de gemeente kun je je inschrijven bij de woningbouwvereniging en reageren bij woningen die niet bij hun huurders in de smaak vallen. Zo valt een bepaalde woonwijk niet in de smaak, alleen door de naam, maar kun je er inmiddels goed en rustig wonen. Misschien dat het in jullie gemeente ook het geval is? Een slecht aangeschreven buurt, hoeft niet per definitie slecht te zijn.

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 22:02

Het financieren van een woning na een scheiding (ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid van één van beiden van de hypotheek) is makkelijker dan een nieuwe hypotheek financieren. Ik kon na mijn scheiding een hypotheek op naam krijgen die 50k boven het hypotheekbedrag lag van wat ik met aankoop van een nieuwe woning had kunnen krijgen. Je zou dus kunnen kijken of één van beiden toch in de woning zou kunnen blijven wonen. Als dat je man is, zou jij eventueel de helft van de overwaarde mee kunnen krijgen (als deze er is natuurlijk), waardoor jij misschien ook meer mogelijkheden krijgt

Re: Scheiden en woning

02 Mei 2018 23:07

Het kan zijn dat je wel in aanmerking komt voor urgentie omdat je je huis wel moet verkopen omdat je het niet kunt betalen en met kinderen op straat komt.
Heel veel sterkte!

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 06:18

En is kopen geen optie dan? Het is allemaal niet makkelijk natuurlijk, maar ga niet uut van urgentie. Er scheiden tegenwoordig zoveel mensen dat dit m.i. logischewijs geen reden is voor urgentie. Neemt niet weg dat dit bij sommige gemeentes/woningbouwverenigingen wel mogelijk is dus laat je goed informeren.

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 12:42

Precies van joey zegt. Ze stellen bij particuliere huur 4.5x je bruto maandsalaris als inkomens eis.

Kopen kan ik max 150.000. Daar koop je hier en in de omliggende gemeenten geen appartementje voor.

Zowel ik als mijn ex kunnen dus niet de huidige woning financieren.

Blijft er weinig over:(

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 12:44

DoubleFun schreef:Het financieren van een woning na een scheiding (ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid van één van beiden van de hypotheek) is makkelijker dan een nieuwe hypotheek financieren. Ik kon na mijn scheiding een hypotheek op naam krijgen die 50k boven het hypotheekbedrag lag van wat ik met aankoop van een nieuwe woning had kunnen krijgen. Je zou dus kunnen kijken of één van beiden toch in de woning zou kunnen blijven wonen. Als dat je man is, zou jij eventueel de helft van de overwaarde mee kunnen krijgen (als deze er is natuurlijk), waardoor jij misschien ook meer mogelijkheden krijgt


Hier ga ik nog even achteraan! Dank voor de tip

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 13:51

Je kan ook nog kijken wat de eisen van de woningbouw zijn. In onze oude gemeente telde de jaren dat je binnen de gemeente hebt gewoond als woonjaren, daar hoefde je niet voor ingeschreven te staan bij de woningbouw

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 14:07

Jeetje Chipa, wat een immens heftige beslissing, met zo'n piepkleine baby ook nog. Sterkte voor je hele gezin gewenst.

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 14:11

Ik heb wel urgentie gekregen. Dus eerst even bellen naar de woningstichting en je situatie voor een commissie laten komen. Ik heb er maar een jaar gewoond, omdat ik liever een koophuis wilde. Ik ben meer uren gaan werken én ben meer gaan verdienen. Ik kreeg geen huurtoeslag en verdiende vorig jaar genoeg om een fatsoenlijke hypotheek af te sluiten. Maar ik weet niet of dat voor jou haalbaar is, omdat je al vier dagen werkt. Doublefun geeft ook een goede tip. Heel veel succes! Kun je eventueel zolang bij je ouders terecht? Ik heb ter overbrugging ook nog 6 maanden bij mijn ouders gewoond met de kinderen.

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 17:17

Ik kan helaas dus nergens terecht met de kinderen. Urgentie krijg je hier niet ivm scheiden zag ik op de website van de woningbouw maar kan het altijd proberen. De enige optie zou nog zijn om ter overbrugging op een vakantiepark te gaan wonen. Kost echter ook zo 1200 in de 4 weken. De woning zelf behouden gaat ook niet lukken. Voor mijn ex is dat ook niet haalbaar blijkt nu al. Heb me net ingeschreven bij de woningbouw. We gaan de woning pas verkopen als ik zicht heb op iets anders. Dus tot die tijd blijven we onder 1 dak wonen en scheiden we niet. We hebben gen ruzie maar het is natuurlijk wel een rare situatie zo.

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 17:31

Wat een nare situaties Chipa..
Helaas doen weinig gemeentes nog aan urgentie. Wij zijn ook nog een tijd samen blijven wonen omdat er geen andere optie was, dit vraagt alleen wel een hele hoop van je. Alle kleine irritaties lijken groter en minder reden om het snel uit te spreken. Uiteindelijk heb ik in een vakantiewoning kunnen verblijven in de winterperiode en nu een particuliere huurwoning. Hoop dat het voor jou ook zo gaat lukken!!

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 17:36

Chipa schreef:Ik kan helaas dus nergens terecht met de kinderen. Urgentie krijg je hier niet ivm scheiden zag ik op de website van de woningbouw maar kan het altijd proberen. De enige optie zou nog zijn om ter overbrugging op een vakantiepark te gaan wonen. Kost echter ook zo 1200 in de 4 weken. De woning zelf behouden gaat ook niet lukken. Voor mijn ex is dat ook niet haalbaar blijkt nu al. Heb me net ingeschreven bij de woningbouw. We gaan de woning pas verkopen als ik zicht heb op iets anders. Dus tot die tijd blijven we onder 1 dak wonen en scheiden we niet. We hebben gen ruzie maar het is natuurlijk wel een rare situatie zo.


Een rare situatie inderdaad, maar voor de kinderen wel prettig lijkt me. Geen verhuis en gesleep. Goeie afspraken maken lijkt me, over hoe je met elkaar omgaat.
Sterkte!

Re: Scheiden en woning

03 Mei 2018 20:09

Caulfield schreef:
Chipa schreef:Ik kan helaas dus nergens terecht met de kinderen. Urgentie krijg je hier niet ivm scheiden zag ik op de website van de woningbouw maar kan het altijd proberen. De enige optie zou nog zijn om ter overbrugging op een vakantiepark te gaan wonen. Kost echter ook zo 1200 in de 4 weken. De woning zelf behouden gaat ook niet lukken. Voor mijn ex is dat ook niet haalbaar blijkt nu al. Heb me net ingeschreven bij de woningbouw. We gaan de woning pas verkopen als ik zicht heb op iets anders. Dus tot die tijd blijven we onder 1 dak wonen en scheiden we niet. We hebben gen ruzie maar het is natuurlijk wel een rare situatie zo.


Een rare situatie inderdaad, maar voor de kinderen wel prettig lijkt me. Geen verhuis en gesleep. Goeie afspraken maken lijkt me, over hoe je met elkaar omgaat.
Sterkte!


Onze buren zijn ook gescheiden maar hebben nog negen maanden om en om in het huis gewoond. Ze gingen dan zelf bij hun ouders logeren, dus geen gesleep met de kinderen. Zij konden fijn in hun eigen slaapkamer blijven en op hin eigen school blijven.

Re: Scheiden en woning

04 Mei 2018 08:43

Ja precies het gaat me vooral om de kinderen. Ik wil ze wel op dezelfde school en kdv houden en niet een paar keer moeten verhuizen. Dan maar zo.
Plaats een reactie