04 Nov 2013 17:14 door minoessepoes
Lekker aardappeltjes in de schil uit de oven, eventueel even voorkoken, olie, knoflook, ui, chilivlokken en kruiden naar smaak, bijvoorbeeld rozemarijn en dat in de oven zetten. Of simpel geroosterde aardappels met knoflook/ kruidencreme (recept staat op ah.nl)
Een ovenschotel maken met aardappelpuree, bijvoorbeeld met gebakken prei, shoarma en shoarma kruiden door de puree. Of rode kool met appeltjes en geruld gehakt en paneermeel bovenop voor een mooi korstje zo kan je ook zuurkool met ananas maken als je dat lekker vind. Of op zijn Grieks moussaka met aubergine, gehakt, tomaat en kaneel.
Of een aardappelgratin, bijvoorbeeld met aardappelschijfjes, knoflook, peper en zout, geraspte kaas en een beetje kookroom.
Heerlijk een gepofte aardappel met zure room en bieslook of een schepje heksenkaas erin.
Raspen, afspoelen, peper en zout erbij, op elkaar duwen en in een koekenpan bakken als rostikoekjes.
Naar recept van Jamie Oliver, (officieel met krieltjes), de aardappel met schil en al in blokjes koken samen met knoflook. Vervolgens de knoflook fijn pletten met zout en peper samen, de aardappels bakken en het knoflook mengsel toevoegen en als de aardappels mooi bruin zijn afblussen met citroensap.
Of gewoon blokjes aardappel bakken, daar spekjes en ui bij en vervolgens diepvries erwtjes, dat alles bijvoorbeeld in de wok, ideale 1pans maaltijd. Of een variant hier op met ui, paprika, runderreepjes en paprikapoeder.
En dan nog lekker stampot, boerenkool, hutspot, andijviestampot met geitenkaas en spekjes, rucolastampot met zongedroogde tomaatjes, preistampot met kruidenroomkaas enz. Hete bliksem of kaaspiepers, zo ouderwets, maar het kan zo af en toe zo lekker zijn!
Uiteraard friet, zelfgemaakte friet is toch de aller lekkerste. Of chips zelf maken, dat kan ook, lekker met zeezout!
Laatst heb ik ook aardappelsoep gemaakt met lente-ui en uitgebakken spek bovenop. Maar dat kan ook met prei bijvoorbeeld.
Fritatta bijvoorbeeld met chorizo en ui.
Aardappelsalade met rode ui, lente-ui, katenspek, creme fraiche en eventueel appel bijvoorbeeld, maar er zijn natuurlijk nog veel meer varianten.
Een souflee maken, bijvoorbeeld kaas/ aardappel
Ik heb eigenlijk altijd gewone aardappels in huis, nooit zakjes met voorgeschilde krieltjes. In de meeste gevallen was ik ze gewoon goed schoon en eten we de aardappels met schil, dat scheelt een hoop werk en is gezond. Er is zoveel te verzinnen met aardappel!
25-11-2014 & 09-06-2017