Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Samenwonen - financiën

<<

Luisa

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1264

Geregistreerd: 19 Okt 2013 11:39

Bericht 01 Nov 2017 10:10

Re: Samenwonen - financiën

O, ik had de overige reacties niet gelezen. Maar wat iedereen zegt dus.
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6333

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:26

Bericht 01 Nov 2017 11:22

Re: Samenwonen - financiën

Mijn vriend kwam bij mij inwonen en ik betaalde ook gewoon hypotheek. Hij betaalde mij huur. Ik vind het niet meer dan normaal dat als iemand bij je komt wonen, hij ook gewoon huur betaalt. Of hij nu in een ander huis woont of niet, wonen doe je niet gratis.

Ik ben gaan rekenen en heb gekeken naar de vaste lasten van ieder van ons individueel (in mijn geval heeft hij alimentatie dat hij nog moet betalen) en wat er onder aan de streep overbleef. Zijn huurlasten destijds heb ik erbij gepakt, gekeken wat redelijk was en bij ons kwam dat volgens mij neer op ongeveer 1/3 van de hypotheek (bruto). Maar goed, ik had nog hypotheekrente aftrek en dat soort zaken dus uiteindelijk kwam het voor ons op die manier mooi uit.

Nogmaals, in mijn opinie is wonen niet gratis. Dus hij zal hoe dan ook ergens geld moeten betalen aan onderdak. Dan kan jij wel zeggen dat het jouw hypotheek is: dat klopt. Maar hij woont er ook en mag hij dus ook meebetalen. Zeker gezien jij op de toeslagen achteruit gaat omdat hij bij jou komt wonen.

Kan je anders het niet zo doen, dat hij jou het geld geeft wat je anders aan toeslagen had ontvangen?
<<

Chaos

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2210

Geregistreerd: 24 Dec 2013 23:54

Bericht 01 Nov 2017 12:26

Re: Samenwonen - financiën

Ik zou hem de helft van de rente aan jou over laten maken voor de maandelijkse hypotheeklasten als bijdrage in jouw lasten zodat dat bijvoorbeeld zorgtoeslag recht trekt.

Daarnaast de helft van het bedrag wat jij aflost op een gezamenlijke spaarrekening zetten. En daarvan jullie gezamenlijke vakantie betalen omdat jij dus niet daarvoor kunt sparen en voor eventuele noodzakelijke kosten aan het huis of als er een meubelstuk vervangen moet worden.

De rest op de rekening laten staan tot het moment daar is dat jij hem ook als mede eigenaar van het huis wilt hebben. Op dat moment zou je dan dat gedeelte wat dan op de spaarrekening staat kunnen aflossen op de hypotheek wat jij er al in geïnvesteerd hebt en/of afgelost hebt zodat de maandlasten omlaag gaan. Of voor een verbouwing of nieuw huis voor jullie samen, zodat jullie ongeveer gelijk staan qua investering. En misschien een gedeelte op je privé spaarrekening omdat je dat ondertussen niet echt hebt kunnen aanvullen.

Jij betaald dan dus alsnog de gehele aflossing zelf en de helft van de rente. Maar dat is natuurlijk ook wel het gevolg als je nog niet wilt dat het van jullie samen wordt. Wat overigens heel begrijpelijk is. Jij hebt dan wil minder over op dit moment en kunt niet zoveel sparen maar het huis blijft voorlopig alleen van jou en als het dan van jullie samen wordt kunnen jullie al een leuk bedrag aflossen.

Indien er ook sprake is van een kindgebonden budget wat komt te vervallen voor jou dan zou ik afspreken dat hij daarvan bijvoorbeeld de helft aan jou bijdraagt. Dan trekt het restant wat je mist vast wel recht met de boodschappen omdat voor 1 persoon extra aan boodschappen vaak niet direct ook dubbele kosten aan boodschappen zijn.

Edit: Als het enigszins mogelijk is zou het natuurlijk ook heel goed zijn als een soortgelijk bedrag als wat hij op de gezamenlijke rekening zet ook op een privé spaarrekening zet zodat hij ook een eigen kapitaal opbouwt (jij bouwt dit kapitaal op met je huis).
Afbeelding

I & N juni 2010
<<

Pleun

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 701

Geregistreerd: 01 Sep 2013 20:18

Bericht 01 Nov 2017 15:24

Re: Samenwonen - financiën

Gaan jullie wel een gezamelijke rekening nemen?
Wij hebben een bedrag afgesproken wat echt voor onszelf is, de rest maken we over naar de gezamelijke rekening. In jouw geval kun je dan je hypotheek van jouw rekening af laten gaan en de rest overmaken naar de gezamelijke. Van deze rekeningen kunnen dan alle gezamelijke lasten en uitgaven worden gedaan/gespaard.
<<

DoubleFun

Noob

Berichten: 73

Geregistreerd: 25 Okt 2017 14:50

Bericht 02 Nov 2017 20:35

Re: Samenwonen - financiën

We gaan eerst nog onze gescheiden rekeningen aanhouden, eerst maar eens zien hoe het samenwonen gaat, voordat we dergelijke stappen gaan nemen. We gaan nu kijken hoe we de rentelasten van de hypotheek kunnen gaan verdelen en wat we allebei dan overhouden.
<<

Marsy31

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2781

Geregistreerd: 01 Sep 2013 15:19

Bericht 03 Nov 2017 00:20

Re: Samenwonen - financiën

Ligt het aan mij of mis ik hier een enthousiast 'we gaan samenwonen'? Jullie lijken vooral heel voorzichtig met: 'even kijken hoe het samenwonen gaat'. Heb je twijfels dat het niet goed gaat dan?
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10624

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:29

Bericht 03 Nov 2017 00:22

Re: Samenwonen - financiën

Ze geeft gewoon antwoord op de vraag. Dit topic gaat nou eenmaal over de zakelijke kant ervan, hierbuiten zal ze heus wel enthousiast zijn.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

DoubleFun

Noob

Berichten: 73

Geregistreerd: 25 Okt 2017 14:50

Bericht 03 Nov 2017 22:33

Re: Samenwonen - financiën

Door eerdere ervaringen weten we allebei hoe we het niet willen. We weten allebei dat 't fout kan gaan, ook al voelt het eerst goed. Natuurlijk ga je niet met die intentie samenwonen, maar het is nogal naïef je in een samenwoonavontuur te storten, zonder over dit soort zaken na te denken. We zijn nog niet zo heel lang samen, we hebben nog niet samengewoond, dus eerst maar eens kijken of we het nog steeds zo fijn hebben samen, of dat we erachter komen dat 't toch minder fijn blijkt te zijn dan nu. Als het samenwonen bevalt, kunnen we verder gaan nadenken over stappen als gedeelde financiën en het delen van een hypotheek.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

First Lady

Berichten: 18226

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 03 Nov 2017 23:19

Re: Samenwonen - financiën

Ik vind het heel verstandig hoor! Veel samenwoonplezier en hopelijk komen jullie uit de financiën.
Lieve kleine man. 01-04-2017

Afbeelding
Vorige

Terug naar Huisje, boompje, beestje

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Meg, woezel