Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Opa en oma

08 Nov 2018 15:06

Hoe noemen jullie kindjes de opa's en oma's? Hebben jullie dat bedacht of hebben ze zelf iets gefabriceerd?

M'n schoonouders noemen wij gewoon opa en oma en dat vinden ze zelf ook prima.
Mijn moeder wil graag Omi genoemd worden (net als wij haar moeder noemden). Haar man noemen we gewoon opa.

Onze zoon noemt nu beide oma's Moemie, vermoedelijk omdat het op mama en Omi lijkt. Zo maakt ie er toch z'n eigen versie van. Echt schattig wel hoor, hij vraagt steeds naar Moemie.
De opa's benoemd ie nog niet echt.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:08

Wij noemen de opa's en oma's bij hun voornaam.
Dus opa J en oma A en opa L en oma L.

Zelf noemde ik vroeger mijn opa en oma altijd met hun achternaam.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:08

Mijn kinderen noemen mijn vader gewoon opa. mijn schoonouders noemen ze adja en adji, dat is de hindoestaanse benaming voor de opa/oma van je vaders kant.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:08

Mijn vader (en moeder) zijn opa (en oma). Mijn schoonouders zijn pake en beppe. Nooit verwarring hier, over wie we het hebben dus :).

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:21

Mijn schoonouders zijn opa en oma en mijn moeder is beppe. Als mijn moeder ooit een nieuwe vriend krijgt weet ik niet hoe 'we' die gaan noemen. Mijn vriend is van mening dat mijn vader de enige pake is en dat een andere man die plaats niet kan in nemen. Super lief wel, maar G heeft hem natuurlijk nooit gekend.
Dus ik weet dat nog niet.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:26

Mijn moeder en stiefvader zijn opa en oma (mijn neefje noemt ze gewone opa en oma, haha. Dat vindt mijn vader overigens niet zo leuk.)
Mijn vader een zijn vrouw heten opa en oma Lotje, naar hun hond. Die naam heeft mijn neefje aan ze gegeven en hebben wij overgenomen.

De moeder van mijn man geeft mijn dochter nog niet echt een naam. Maar ze noemt zichzelf oma (voornaam) en dat vinden we prima.

Omi wordt hier mijn oma genoemd. De overgrootmoeder dus.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:28

Mijn ouders zijn pake en oma (wij zeggen ook heit en mama) en mijn schoonouders pake en beppe.

Mijn neefje heeft ook 2 pake's en die zegt: pake van beppe of pake van oma.
Laatst gewijzigd door Joey op 08 Nov 2018 15:34, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:32

Mijn zoon noemt mijn vader Pake, mijn moeder noemt hij Beppe J.. (woonplaats beppe), de vriend van mijn moeder noemt hij ook Pake. Ik heb daar tijdens mijn zwangerschap wel over getwijfeld, maar het ging eigenlijk een beetje vanzelf. Hij was er natuurlijk ook al wat jaren bij.

De ouders van zijn vader noemt mijn zoon 'Opa' en 'Opa beppe'. De toevoegingen bij de beppes heeft hij zelf bedacht, eigenlijk al heel jong, gewoon om het onderscheid te maken denk ik.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:34

Wow wat zijn er veel Friese opa's en oma's als ik het zo lees! Grappig.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:38

Wij hadden eerst alleen opa en oma, voor zowel mijn ouders als schoonouders. Op gegeven moment werd dat verwarrend en hebben we nu opa&oma <provincie> en opa&oma <landwaarzewonen> :D

Ik had zelf vroeger een opa&oma plaatsnaam en een opa&oma achternaam. Werkte ook prima.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:41

Mijn schoonouders en mijn ouders en hun aanhang zijn allemaal opa en oma. De vriend van m'n moeder noemt E ook opa maar m'n neefjes noemen hem oome R. Toen hun geboren waren was hij nog vrij jong en vond opa maar niks. Toen E geboren is heb gevraagd wat hij wilde maar opa vond ie nou wel leuk. Dit gaat vast nog wel verwarring zorgen maar m'n neefjes zijn nu 12 en 14 dus die kunnen daar vast wel goed op anticiperen.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:42

SophieZMY schreef:Ik had zelf vroeger een opa&oma plaatsnaam en een opa&oma achternaam. Werkte ook prima.
Wij hadden ook de achternaam. Werkte idd prima. Tot ze gingen scheiden ;) Heb nooit aan de 'nieuwe' naam van mijn oma kunnen wennen.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:44

Mijn ouders zijn opa en oma 'plaatsnaam'.
En mijn schoonouders zijn opa en oma herten. Omdat ze herten aangrenzend aan hun tuin hebben :)

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:45

Mijn ouders noemen ze Pake en Oma Beppe. Mijn vader wilde graag Pake genoemd worden, maar mijn moeder niet Beppe. Dan voelde ze zich veel te oud. Oma Beppe is ontstaan doordat ik Pake en Beppe leuker vind dan Pake en Oma.

Mijn schoonouders zijn niet Fries dus dat zijn gewoon Opa en Oma.

Zelf had ik vroeger ook het duidelijke onderscheid en ik vind het fijn dat mijn kinderen dat nu ook hebben.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:47

Met de naam erachter dus bv opa bart.
Alleen oma wilde graag oma Lien i.p.v. Evelien dus dat hebben we haar zo verteld. Ze maakt er zelf geen verbastering van. Zelf had ik opa winkel en opa koele (de hond) maar dat had ik er destijds zelf van gemaakt.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:54

Mijn neefjes van mijn oudste zus hebben het over de vogeltjes opa en oma (mijn ouders) en voor de ouders van mijn zwager hebben ze ook een creatieve opa en oma naam bedacht.

De kinderen van mijn anders zus hebben alleen mijn ouders als opa en oma in de buurt. De andere is gewoon opa uit Belgie.

Ik weet nog wel dat wij mijn om's grote en kleine oma M noemde. Ze hadden beide dezelfde voornaam en de vader van mijn moeder was al overleden toen ik werd geboren. Dus ik heb altijd maar 1 opa gehad. Nu het wel Opa F en Opa J als we het over ze hebben. Aangezien ze allemaal al overleden zijn.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 15:56

Ooh La La! schreef:Mijn ouders noemen ze Pake en Oma Beppe. Mijn vader wilde graag Pake genoemd worden, maar mijn moeder niet Beppe. Dan voelde ze zich veel te oud. Oma Beppe is ontstaan doordat ik Pake en Beppe leuker vind dan Pake en Oma.

Mijn schoonouders zijn niet Fries dus dat zijn gewoon Opa en Oma.

Zelf had ik vroeger ook het duidelijke onderscheid en ik vind het fijn dat mijn kinderen dat nu ook hebben.

Ik had dat ook. En ik was altijd heel erg in de war als iemand naar mijn beppe refereerde als oma, want oma was die andere :smile:.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 16:01

Mijn schoonouders zijn Opa en Oma. Ze zijn al jaren gescheiden en hebben beide een nieuwe relatie, maar de kinderen kennen hen niet.

Mijn ouders zijn Pake en Oate (Fries dialect zeg maar)

Ik heb ook nog een stel grootouders. Die noemen we Pake en Oate Balk, omdat ze daar wonen.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 16:06

Ook hier een Pake en Beppe en een Opa (en Oma).

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 16:07

Mijn schoonmoeder wilde elke keer iets verzinnen, dat vond ik zo stom. Ow dadelijk ben ik oma rode jas, of oma hond omdat we vroeger een hond hadden of, of.....

Wij hebben gewoon altijd opa en oma gezegd, totdat S door kreeg dat hij van beide twee had en dat mensen ook een voornaam hebben. Hij ging ons ook bij onze voornaam noemen en noemde mij dan mama Minoessepoes bij wijze van spreken. Zo ontstond ook automatisch opa voornaam en oma voornaam enz. Net zoals bij Snirp dus en ik noemde vroeger ook net als bij Snirp mijn opa en oma, oma achternaam, opa achternaam.

Ik vind dit een prima oplossing, voor S een duidelijk onderscheid over wie we het hebben, de opa's en oma's vinden het niet erg als ze bij hun voornaam genoemd worden en het is tenminste niet zoiets geks verzonnen of zo ver gezocht.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 16:12

Mijn schoonouders zijn opa en oma, mijn vader en vriendin zijn opa en oma R (ik zeg zelf opa en R en S is haar zelf oma R gaan noemen). Als we dan een specifieke opa bedoelen noemen we die opa A of opa H.
Mijn moeder is oma die niet meer leeft.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 16:24

Hier zijn beide opa’s en oma’s gewoon opa en oma. Om verwarring te voorkomen hebben we de voornamen erachter geplakt. Mijn vader is ook gewoon opa voornaam. Mijn zoon weet nog niet echt van zijn bestaan natuurlijk, maar mijn neefjes zijn oud genoeg en zij weten dat opa A. dood is (of dood en plat zoals mijn oudste neefje zei :laughcry: )

Mijn oma leeft ook nog en zij is oma-oma.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 16:26

Ze hebben 2 opa's en 3 oma's. Die noemen we opa en oma met hun naam erachter.
Mijn opa en oma leven nog, die noemen we opie en omie.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 16:27

Ik had vroeger een Opa&Oma en een Pake&Beppe, echt ideaal! Mijn moeder vond dat zo ideaal dat ze eigenlijk ook Oma genoemd wilde worden, maar ik noem mijn ouders Heit&Mem en vond dit dus belachelijk.
Onze zoons hebben dus nu 2x Pake&Beppe. Ze hebben nog niet door dat er 2 van beide zijn, maar ik wil voornamen gaan gebruiken om het onderscheid te maken.

Mijn eigen Oma leeft nog, dus die noemen we Oma. Mijn Oma vindt zelf Oerbeppe ook heel leuk, dus soms noemt ze zichzelf zo. Komt vooral omdat ze zo trots en dankbaar is dat ze Oerbeppe is geworden.

Re: Opa en oma

08 Nov 2018 16:36

Aangezien mijn ouders gescheiden zijn, mijn moeder hertrouwd en haar meisjesnaam heeft gehouden en we V niet in verwarring willen brengen met 4 verschillende achternamen is het opa en oma plus voornaam.

De man van mijn moeder is voor mij totaal geen vaderfiguur, maar voor V wel een echte opa dus heet hij gewoon opa Piet.

De opa en oma van mijn man zijn oude opa en oma.
Plaats een reactie