Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Lili en Howick, wat vind jij?

<<

SophieZMY

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2368

Geregistreerd: 23 Mrt 2014 08:52

Bericht 12 Sep 2018 21:51

Re: Lili en Howick, wat vind jij?

Er is door radboud universiteit onderzoek gedaan naar de lange procedures. Hieruit blijkt dat ongeveer 70% van de aanvragen binnen 8 dagen (!!) wordt afgehandeld.

Wil niet zeggen dat er moeite gedaan moet worden om de andere gevallen ook te versnellen natuurlijk, waar dat mogelijk is. Maar ik vond t wel een iets ander perspectief bieden op t geheel.
<<

Luisa

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2813

Geregistreerd: 19 Okt 2013 10:39

Bericht 12 Sep 2018 22:23

Re: Lili en Howick, wat vind jij?

Dat de eerste aanvraag vaak met onduidelijke redenen wordt afgewezen is onzin. In principe wordt afgewezen als het verhaal niet geloofwaardig is, de situatie niet onder het vluchtelingeverdrag valt of het land van herkomst veilig is. En dat most echt wel goedgemotiveerd worden, anders maakt de rechtbank er korte metten mee. Wat dus ook gebeurd is in dat stuk van die advocaat. Maar dat zijn wel de uitzonderingen. Het overgrote deel van de aanvragen wordt idd met een week ofzo afgedaan, de hele procedure inclusief beroep/hoger beroep is dan met een half naar of binnen het jaar rond. Er gelden termijnen voor de afdoening die wettelijk zijn vastgelegd. Tenzij er iets overnieuw moet worden gedaan, zoals in die zaak van de advocaat, dan duurt het logischerwijs langer.
Wat mij betreft zijn die geluiden over te lange procedures dan ook overtrokken. In het verleden was dit welhet gevL. De asielprocedure is daarom een aantal jaar geleden vernieuwd en sindsdien gaat het veel sneller.
<<

Luisa

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2813

Geregistreerd: 19 Okt 2013 10:39

Bericht 12 Sep 2018 22:24

Re: Lili en Howick, wat vind jij?

En nee, ik werk niet bij de IND :smile:
<<

Anoniem313

Bericht 13 Sep 2018 07:01

Re: Lili en Howick, wat vind jij?

Dit stuk in NRC (van dezelfde advocaat) geeft een goed beeld, interessant om te lezen: op papier hebben we de snelste asielprocedure.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/12/op ... a-a1616295
<<

Luisa

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2813

Geregistreerd: 19 Okt 2013 10:39

Bericht 13 Sep 2018 07:53

Re: Lili en Howick, wat vind jij?

Goed stuk van het Nrc, kan me er wel in vinden. Overigens wordt vanuit de advocatuur veel geklaagd dat aanvragen te makkelijk in de algemene (snelle) procedure worden afgedaan en wordt er daarom regelmatig verzocht om de zaak in de verlengde procedure af te doen. Een nuanceverschil met het artikel.
En inderdaad, het keer op keer procedures aanspannen is een recht. Maar m.i. wel de verantwoordijkheid van de asielzoeker als hij daardoor pas na jaren dreigt te worden uitgezet. Je kan in theorie in het oneindige procederen en zo je verblijf hier rekken, maar voor wie is dat goed? Een herhaalde asielaanvraag kan weliswaar snel afgedaan worden, maar vaak dienen asielzoekers na meerdere afwijzingen ook reguliere aanvragen in. Op medische of familierechtelijke gronden. Voor deze aanvragen geldt niet dat deze binnen een dag of week kunnen worden afgedaan. Daarbij is het in de praktijk gewoon vaak zo dat asielzoekers tussen aanvragen in verdwijnen in de illegaliteit waardoor ze onvindbaar zijn voor uitzetting. Allemaal redenen die mede bijdragen aan het lange verblijf hier.
Vorige

Terug naar Algemeen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers