Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Leberkäse maken

20 Jan 2018 14:04

Heeft iemand het ooit geprobeerd om Leberkäse te maken? En zo ja, wat is het beste recept? Ik kom meerdere recepten tegen, maar bijna alle recepten spreken elkaar tegen.

Leberkäse heeft, in tegenstelling tot zijn naam, niets te maken kaas of lever. In Duitsland eten ze het graag. En wij ook als we in een bepaalde plaats in Duitsland zijn.

Re: Leberkäse maken

13 Feb 2018 22:35

Smaakt het het Duitsland zo anders dan in Nederland dan? Het lijkt toch op een soort leverpastij maar dan vaster vanwege het zetmeel wat erin zit? Volgens mij zit er dan wel lever in...

Re: Leberkäse maken

14 Feb 2018 09:01

Beachgirl schreef:Smaakt het het Duitsland zo anders dan in Nederland dan? Het lijkt toch op een soort leverpastij maar dan vaster vanwege het zetmeel wat erin zit? Volgens mij zit er dan wel lever in...

"Deze maakte een soort worst van fijngehakt varkens- en rundvlees en bakte dit in een broodbakvorm."

Het is dus geen lever maar diverse soorten vlees.

Re: Leberkäse maken

14 Feb 2018 22:28

Lang leve Wikipedia:

Leverkaas behoort tot de vleeswaren en is sterk verwant aan leverpastei, maar het is door toevoegingen als zetmelen steviger geworden.

Het voordeel daarvan is dat het in dunne plakjes te snijden is en door de slager of vleeswarenindustrie voorgesneden kan worden verkocht. Het snijverlies is minimaal. Om leverkaas, dat blokvormig is, zit vaak een karakteristiek laagje spekvet. De aanduiding kaas slaat op de snijdbaarheid. Een ronde variant op leverkaas is de Berliner leverworst. Leverkaas is voornamelijk gemaakt van varkenslever en -vlees.

In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kent men een vleesproduct met bijna dezelfde naam, de Leberkäse; deze heeft een vergelijkbare vorm als leverkaas, maar bevat veel minder lever, in Beieren zelfs geen.



Hangt dus van de streek af.

Re: Leberkäse maken

14 Feb 2018 22:55

Dit is een fact dat ik bij men volgende skivakantie kan opbrengen als ik dan zo'n leverkaas broodje haal!
bedankt!

Re: Leberkäse maken

15 Feb 2018 09:38

Ah Beachgirl, streekafhankelijk dus. Het lijkt mij erg vies in ieder geval, al dat vlees en/of lever.

Re: Leberkäse maken

15 Feb 2018 10:45

Carrie schreef:Ah Beachgirl, streekafhankelijk dus. Het lijkt mij erg vies in ieder geval, al dat vlees en/of lever.



Ja heb het ook nog nooit op, en vind lever ook echt vies.

Terwijl ik wel leverworst en leverpastei lust :palm:
Plaats een reactie