Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Kerstdiner

<<

Bolus26

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2396

Geregistreerd: 01 Sep 2013 07:47

Bericht 20 Dec 2018 16:21

Re: Kerstdiner

Kerstavond picknicken we onder de boom met ons gezin
Eerste kerst met schoonfamilie, vooraf maak ik courgettesoep en als toetje appelcrumble met ijs en slagroom. De rest maken de anderen

Tweede kerst wordt waarschijnlijk gourmetten met mijn familie en dan maak ik een toetjesbuffetje met chocolaatjes appeltaartjes ijsjes kaas en fruitetc
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 17:06

Re: Kerstdiner

UP voor 2019!

Ik ga zo even mijn kerstdiner uittypen. Wie is er al meer helemaal uit wat ze gaan eten met Kerstmis?

:kerst:
Let's discover the world together.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 17:27

Re: Kerstdiner

Kerstavond bij mij moeder

Mijn moeder heeft het eten bedacht. Wij regelen de wijn.

Voorgerecht: Paté op een bedje van sla. Wijn: Spatburgunder uit Duitsland.
Hoofdgerecht: Coq au Vin met aardappeltjes en groenten uit de oven. Wijn: Grenache uit de Rhone.
Dessert: Peren met amandelcrumble uit de oven. Wijn: Moscato d'Asti.
Voor de witte wijn liefhebbers hebben we nog een Pouilly-Fumé Sauvignon Blanc gekocht.

Eerste Kerstdag bij ons thuis

We waren eigenlijk met z'n drietjes thuis, maar vonden het eigenlijk zo'n onzin dat m'n schoonouders dan met z'n tweetjes ook thuis op paar km afstand zitten, dus we hebben ze toch uitgenodigd. Gewoon heel simpel, een borrelplank en een soepje maar wel met een goede fles wijn uit de kelder. Daarna duiken wij de keuken in voor dag erna.

Tweede Kerstdag bij ons thuis met de hele schoonfamilie

Borrel:
- Kerstkrans van pull bread met Mont d'or dip kaas
- Stuk Parmezaan met balsamico
- Drie bakjes afbakpaté (van Madame Paté, aanrader) met dungesneden afgebakken stokbrood.
- Groentenkerstboom met broccoli, wortel, komkommer, tomaat en pretzelsticks als stam. Kwarkdip.
- Wijn: Champagne/wijn uit de kelder.

Kinderdiner:
- Borrel hetzelfde als de volwassenen en nog wat chipsjes voor de liefhebbers.
- Kerstboom pizza'tjes (van uitsteekvormpje) met rood (tomatensaus) en groen (groene paprika 'slingers') en kaas als sneeuw.
- Witte mini magnum versierd als sneeuwpop.


Volwassenen:

Koud voorgerecht:
Tonijntartaar in een knapperige wonton cup. Op smaak gemaakt met gember, soja, beetje vissaus en limoen, met bolletjes miso gel en wasabi kaviaar.
Wijn: Riesling van de Apostelhoeve (Nederlands dus, zijn we laatst op bezoek geweest)

Warm voorgerecht:
Bitterkerstballetjes van kalkoen met cranberry mosterd.
Wijn: Spatburgunder uit Duitsland.

Spoom:
Dronken Festini Ijsje, oftewel perensorbet met champagne. Champagneglazen gedipt in groene suiker.

Hoofdgerecht:
Been ham met glaze van honing, mosterd, tijm, balsamico (laatst al gemaakt en was groot succes). Met hasselback aardappelen en sperziebonen met spekjes en een groene salade.
Wijn: Een hele funky Syrah uit Duitsland (mits die op tijd binnen komt) en anders een Supertuscan blend uit Italie.

Dessert:
Mini skillet peanut butter cookies met vanille ijs en caramelsaus.
Wijn: Pass the Cookies dessertwijn uit Venezia Giulia (Italie) (mocht je deze niet kennen en nog een betaalbare dessertwijn zoeken, tip!)

Kaas:
Kaasplankjes met nog nader te bepalen kaasjes.
Wijn: Tawny Port
Let's discover the world together.
<<

Emma

Major Yipyapper

Berichten: 3114

Geregistreerd: 24 Okt 2015 10:53

Bericht 11 Dec 2019 17:40

Re: Kerstdiner

Wow Marin wat een werk maar het klinkt heerlijk!

Wij eten alleen op kerstavond thuis, de kerstdagen zijn we weg dus ik denk dat we dan een rollade of iets dergelijks eten met groente en aardappelgratin ?
<<

Fred

Major Yipyapper

Berichten: 5138

Geregistreerd: 11 Sep 2013 15:08

Bericht 11 Dec 2019 18:18

Re: Kerstdiner

Klinkt heel wat, maar ook nou voor elke gang en nieuwe fles wijn open te trekken is wat overdreven vind ik. Dan blijf je met al die half aangebroken flessen zitten. Bovendien moet je daar maar net van houden om zoveel verschillende soorten wijn door elkaar te drinken.
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:56

Bericht 11 Dec 2019 18:22

Re: Kerstdiner

Och als ik met twee andere wijndrinkers ben dan lukt dat me makkelijk ?
#teammaple🍁
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8396

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 11 Dec 2019 18:27

Re: Kerstdiner

Denk niet dat marin echt met halve flessen wijn blijft zitten hoor Fred.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 18:32

Re: Kerstdiner

Fred schreef:Klinkt heel wat, maar ook nou voor elke gang en nieuwe fles wijn open te trekken is wat overdreven vind ik. Dan blijf je met al die half aangebroken flessen zitten. Bovendien moet je daar maar net van houden om zoveel verschillende soorten wijn door elkaar te drinken.


Ja dat heet nou wine pairing!

En halve flessen denk ik niet dat we mee gaan zitten met z'n zessen (er gaan standaard zes glazen uit een fles) hoewel er wel Bob's bij het diner zijn natuurlijk (voor hen hebben we uiteraard wat non alcoholisch).

Oh en wist je dat je ook een systeem hebt waarbij je gas in de fles spuit via de kurk en ze zelfs gewoon echt terug de kelder in kunt leggen. Coravin heet dat. Maar ik denk éigenlijk dat ze gewoon op gaan.
Let's discover the world together.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 18:33

Re: Kerstdiner

Caro schreef:Denk niet dat marin echt met halve flessen wijn blijft zitten hoor Fred.


En anders is daar trouwens ook nog altijd derde kerstdag voor!
Let's discover the world together.
<<

Fred

Major Yipyapper

Berichten: 5138

Geregistreerd: 11 Sep 2013 15:08

Bericht 11 Dec 2019 18:34

Re: Kerstdiner

Als hier 1 fles wijn helemaal op gaat bij het kerstdiner met 8 personen, waarvan 3 personen moeten rijden dan is het veel.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 18:34

Re: Kerstdiner

Fred schreef:Als hier 1 fles wijn helemaal op gaat bij het kerstdiner met 8 personen, waarvan 3 personen moeten rijden dan is het veel.


Ja oké maar bij ons zou dat niet bepaald genoeg zijn.

En weet je al wat jullie verder gaan eten Fred? En gaan jullie nog spelletjes spelen?

Fred schreef:Bovendien moet je daar maar net van houden om zoveel verschillende soorten wijn door elkaar te drinken.


Oh en voor de (schoon)moeders hebben we trouwens (schoon)moederwijn gekocht. Die houden alleen van Sauvignon Blanc dus dat krijgen zij uiteraard. Houden we heus rekening mee. :)
Laatst gewijzigd door Marin op 11 Dec 2019 19:22, in totaal 1 keer gewijzigd.
Let's discover the world together.
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:56

Bericht 11 Dec 2019 18:45

Re: Kerstdiner

Fred schreef:Als hier 1 fles wijn helemaal op gaat bij het kerstdiner met 8 personen, waarvan 3 personen moeten rijden dan is het veel.
Mocht je mij nog uitnodigen koop er dan maar 3!
#teammaple🍁
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 18:58

Re: Kerstdiner

Emma schreef:
Wij eten alleen op kerstavond thuis, de kerstdagen zijn we weg dus ik denk dat we dan een rollade of iets dergelijks eten met groente en aardappelgratin ?


Waar gaan jullie heen?
En lekker, rollade!
Let's discover the world together.
<<

Kreeft

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4227

Geregistreerd: 04 Sep 2013 01:06

Bericht 11 Dec 2019 21:47

Re: Kerstdiner

Ziet er allemaal goed uit Marin! Je voorgerecht met tonijn lijkt me heel lekker.

Ik ben alleen kerstavond vrij, en dan komen er nog 3 andere bevriende stellen bij ons thuis eten. We hebben dit jaar bedacht dat elk stel 2 gangen maakt. Dus een 8 gangen menu (kleine gerechtjes), ik heb het menu opgezet. En de rest vd stellen laten kiezen welke gangen ze maken. En wij (lees ik) verzorgen dan ook 2 gangen. Ik maak sowieso het hoofdgerecht, en denk ook het voorgerecht of tussengerecht. En verder de wijn/brood/borrel/koffie/bonbons etc. Dit is het opzetje:

Gang 1: amuse
Gang 2: koud (vlees) voorgerecht
Gang 3: soepje
Gang 4: warm (vis) tussengerecht
Gang 5: spoom/verfrissing
Gang 6: vlees hoofdgerecht
Gang 7: kaasplankje
Gang 8: dessert
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 21:56

Re: Kerstdiner

Leuk bedacht! Ik snapte niet helemaal of jij dan ook alle gangen bedenkt of mogen zij zelf daar de invulling van bedenken? Zorg je dan nog wel voor enige coördinatie tussen de gangen dat je niet twee keer min of meer 't zelfde eet?
Klinkt wel alsof het heel gezellig gaat worden! Leuk zo met vrienden op Kerstavond, ondanks dat je de rest moet werken.
Let's discover the world together.
<<

Kreeft

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4227

Geregistreerd: 04 Sep 2013 01:06

Bericht 11 Dec 2019 22:00

Re: Kerstdiner

Marin schreef:Leuk bedacht! Ik snapte niet helemaal of jij dan ook alle gangen bedenkt of mogen zij zelf daar de invulling van bedenken? Zorg je dan nog wel voor enige coördinatie tussen de gangen dat je niet twee keer min of meer 't zelfde eet?
Klinkt wel alsof het heel gezellig gaat worden! Leuk zo met vrienden op Kerstavond, ondanks dat je de rest moet werken.


Ze koppelen idd aan mij terug wat ze ongeveer gaan maken, zodat we niet hetzelfde eten. Maar de invulling die regelt ieder stel zelf. Ik denk dat het heel leuk gaat worden, heb er heel veel zin in!

Mijn broer werkt ook in de horeca, dus wij vieren eigenlijk nooit kerst met elkaar in de familie. Maar gaan de dag ervoor uit eten met de hele bups. Lekker naar de Griek ?
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 22:02

Re: Kerstdiner

Ah nou dat is toch ook kerst vieren.
En klinkt leuk! Veel plezier!
Let's discover the world together.
<<

Anoniem279

Bericht 11 Dec 2019 22:05

Re: Kerstdiner

Hé Marin, jij zei laatst toch dat Port helemaal niet zo goed bij kaas werkte?
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Dec 2019 22:09

Re: Kerstdiner

Flo schreef:Hé Marin, jij zei laatst toch dat Port helemaal niet zo goed bij kaas werkte?


Ja niet bij elke kaas, alleen beetje pittige! Maar ik doe het lekker toch (zei ik toen ook al haha). Weet je, anders moet je bij elk kaasje een andere fles wijn schenken en dan blijf je helemaal met halve flessen over.

Wel leuk dat je dat hebt onthouden!
Let's discover the world together.
<<

Anoniem279

Bericht 11 Dec 2019 22:17

Re: Kerstdiner

Haha oké dank je voor je uitleg! Ja het kwam ineens bij me op toen ik het las ?
<<

Prosecco

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2144

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:55

Bericht 12 Dec 2019 07:54

Re: Kerstdiner

Jouw kerstdiner klinkt heerlijk Marin! Heb je een recept van de tonijn tartaar? Misschien maak ik dat dan wel als voorgerecht voor bij mijn ouders.

Kerstavond ben ik bij de oom en tante van mijn vriend, daar is meestal een buffet met vanalles.

Eerste kerstdag bij mijn vriend zijn ouders waar zijn vader (kok) een heel diner maakt.

Tweede kerstdag bij mijn ouders met gevulde kalkoen uit de oven. Ik ben nog even aan het kijken of ik het toetje of voorgerecht maak.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43575

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 12 Dec 2019 08:10

Re: Kerstdiner

Dank je Prosecco.
De tonijntartaar is hierop gebaseerd, in de wonton cups. https://whatshouldimakefor.com/tuna-tartare
Alleen maken we de marinade/saus/vinaigrette (hoe je 't ook wilt noemen) iets anders, maar de essentie is hetzelfde als deze.
Let's discover the world together.
<<

Prosecco

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2144

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:55

Bericht 12 Dec 2019 09:29

Re: Kerstdiner

Super, dank je wel!
Hoe doe jij dat met de versheid van de vis? Als je het 24 december koopt, is het dan 2e kerstdag nog vers genoeg?
<<

minoessepoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5873

Geregistreerd: 02 Sep 2013 05:56

Bericht 12 Dec 2019 09:49

Re: Kerstdiner

Heerlijk Marin en fijn juist overal een bijpassende wijn bij. Heerlijk als de smaken zo goed combineren!

Leuk Kreeft, zo kom je samen tot een mooi menu zonder dat 1 persoon er extreem veel werk aan heeft.

Ik kook eerste kerstdag bij mijn schoonouders thuis voor zeven volwassenen en 2 kinderen. Niet heel culinair maar wel lekker. De kinderen eten gewoon mee wat ze lekker vinden.

Voor: klein stukje gebakken brie met in balsamico gekarameliseerde uien op wat veldsla
Tussen: Spinaziesoep met een schepje crème fraîche en wat snippers van een zalm filet en pijnboompitjes
Hoofd: Beenham met gebakken kastanje champignons en rode wijn jus, rozemarijn/ knoflook aardappels in de schil uit de oven en gepofte tomaatjes aan het takje, met een salade met sperziebonen, doperwtjes, rucola en heel fijn gesneden rode ui met een balsamicodressing
Na: Een blondie met een bolletje roomijs en gezoute karamelsaus en als ik nog tijd heb voor wat krokants en om het mooi aan te kleden harde karamel er bij.

Op tweede kerstdag eten mijn ouders bij ons. Mijn man krijgt van zijn werkgever elk jaar een kerstdiner mee dat alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden, inclusief instructies hoe het op het bord gelegd moet worden en passende wijnen, dat eten we met de volwassen.

Voor: gepekelde, gestoomde kabeljauw, creme van bospeen en bospeen-peterselie vinaigrette, chrunch van wasabi en nori
Tussen: knolselderij-pastinaaksoep met uitgebakken spekjes, krokante aardappel en kruidenolie
Hoofd: Rouleau van parelhoen, bombe van spitskool en kummel, jus met citroen, puree van peterselie
Na: broodpudding, gezoute karamel, warme pure chocolade mousse en banaan.

In overleg met en samen met mijn zoon kook ik voor de kinderen: vooraf sterren van bladerdeeg en kaas, als hoofgerecht mini broodjes hamburger ( lang leven de gourmet mini's) met aardappelkroketjes, appelmoes en sterren van komkommer en als dessert kant en klare rendier ijsjes van de AH.
( Mijn zoon van net vijf gaat helpen koken, hij liet mijn man van de week in een vriendenboekje schrijven dat koken met mama zijn hobby is :love: )
25-11-2014 & 09-06-2017
<<

Fred

Major Yipyapper

Berichten: 5138

Geregistreerd: 11 Sep 2013 15:08

Bericht 12 Dec 2019 10:19

Re: Kerstdiner

Voor de geïnteresseerde dit gaat het waarschijnlijk worden. Erg traditioneel.

1e kerstdag bij mijn ouders:

1e gang: pasteitje met ragout van draadjesvlees/champignons
2e gang: rundvleessoep met knapperbolletjes
3e gang (hoofdgerecht): rollade/beenham met aardappelrossetjes/dennenappeltjes uit de oven, bakken champginons, chineze boontjes
4e gang: boomstamijs, verschillende smaken bavarois

Na afloop eventueel nog bowl (zonder sterke drank erin).

Drank: een fles wijn, kinderchampne met appelsmaak (en ja die drink ik ook, blijft lekker) en fris.

Na het kerstdiner worden er waarschijnlijk spelletjes gespeeld (althans dat hoop ik natuurlijk).

2e kerstdag schoonmoeder (bij haar is het altijd een beetje afwachten wat we krijgen):

1e gang: zalmcocktail
2e gang: soep (waarschijnlijk groente of rundvlees)
3e gang: (hoofdgerecht): kip/vlees met eigen gemaakte saus (vaak beetje zoet/zuur met champignons/ananas), groente en dat kan van alles zijn
4e gang: ijs/vla

Drank: wijn en fris
VorigeVolgende

Terug naar Eten & drinken

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers