Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Hoe omgaan vriendin die slecht in haar vel zit?

<<

Joey

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1668

Geregistreerd: 31 Aug 2017 15:18

Bericht 16 Jul 2018 13:14

Hoe omgaan vriendin die slecht in haar vel zit?

Het gaat niet goed met een vriendin van mij die ik al ruim 15 jaar ken. Eigenlijk gaat het nooit echt heel goed met haar. Ze is erg negatief en pessimistisch, denkt in problemen en is gewoon wat somber aangelegd. Als ik zie uit wat voor familie ze komt, vind ik dat ze het over het algemeen top doet. Maar nu loopt ze vast. De afgelopen jaren gaat het langzaam steeds slechter. Ze heeft paniekaanvallen, hyperventilatie, slaapt al jaren nauwelijks, is constant nerveus en geniet nergens van. Paar maanden geleden is ze een paar keer bij de psycholoog geweest, maar dat hielp niet (meteen?) dus is ze ook gestopt. Ze vindt het ook heel lastig om over moeilijke zaken te praten, dat ze snel afhaakte bij een psycholoog was voor de omgeving geen verrassing.

Aan de ene kant wil ik er voor haar zijn, met haar meeleven. Ik weet hoe het is om zo slecht in je vel te zitten. Ik vind het echt zo sneu dat je zo je dagen door moet komen, terwijl het leven zoveel leuker kan zijn. Maar ik wil haar ook de waarheid vertellen, dat ze eens de oorzaak moet gaan aanpakken en op moet houden met de slachtofferrol en verantwoordelijkheid moet nemen voor zichzelf. En dit beide doe ik ook hoor, ik leef mee en heb inmiddels ook vaker aangegeven dat dit niet 'zo' opgelost is, maar dat ze hulp nodig heeft.

Het voelt ook heel lullig en daar heb ik ook moeite mee, dat ík er nu last van heb van hoe zij zich opstelt. Ze zeurt alleen maar, is overal negatief over. Ze wil geen oplossing, maar alleen maar wil zeuren. Over hoe zwaar ze het wel niet heeft, dingen zijn bij haar altijd erger, alles en iedereen is tegen haar. En ze heeft hier in haar ogen geen enkele invloed op, dingen overkomen haar. Terwijl objectief gezien er niks bijzonder ernstig is in haar situatie. Tuurlijk heeft ze een en ander meegemaakt, maar niet erger of meer dan wat zoveel mensen meemaken. Ze heeft ook een hele vervelende manier van dingen aankaarten. Dan gooit ze een half verhaal of random zin op de app en dan moet ik maar doorvragen ofzo. Met zo'n manier van aandacht vragen ben je bij mij aan het verkeerde adres. Maar ja, ik denk dan ook... zij zal ook liever beter in haar vel zitten.

Deze vriendin lucht haar hart ook wel bij andere gezamenlijke vriendinnen en met hen heb ik het er ook wel over. Wij kunnen haar niet helpen, haar problemen gaan dieper dat wat je met even je hart luchten of goed met een vriendin praten op kunt lossen. Ik (we) zijn dan ook gestopt met het geven van advies. Eigenlijk hanteren we nu als die vriendin weer begint het devies: ja heel vervelend voor je, maar je moet echt hulp gaan zoeken om hier uit te komen.

En het helpt voor mij al om op die manier niet meer helemaal in haar sores mee te gaan. Maar toch merk ik dat ik me net weer helemaal erger en bijna boos maak over de manier waarop ze nu weer aandacht vraagt via de app. Ik wil er als vriendin voor haar zijn. Maar ik weet niet meer hoe ik dat moet doen. Ik heb het idee dat meeleven of interesse in de problemen tonen helemaal niet helpt en soms juist averechts werkt.

Hebben jullie dit wel eens meegemaakt? Dat je een vriendin had die slecht in haar vel zat en dat jij daar moeite mee had? Hoe ging je daar mee om? Of hebben jullie nog tips hoe ik er minder last van kan hebben, zonder haar af te vallen? Of ideeën wat ik zou kunnen doen om haar te helpen?
<<

Girli

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2603

Geregistreerd: 06 Sep 2013 16:20

Bericht 16 Jul 2018 14:35

Re: Hoe omgaan vriendin die slecht in haar vel zit?

Wat naar voor jullie! Het lijkt me als vriendin erg lastig om daar mee om te gaan en ook voor haarzelf om zo negatief in het leven te staan.

Ik kan zelf soms echt in een negatieve spiraal zitten en wat wij dan soms helpt als ikzelf of mijn partner daarin meegaat, maar dan denken in extremen. Bijv: soms zit het me bijvoorbeeld dwars als ik een verkeerde kleur markeerstift gebruik. Dan zeg ik ook tegen mezelf dat de wereld inderdaad vergaat nu. Dan besef ik me hoe belachelijk het klinkt en dat helpt me uit die negatieve spiraal te komen.

Je gaf aan dat ze de psycholoog had opgegeven. Is een POH-GGZ iets voor haar? Dat is laagdrempeliger en kan misschien helpen bij de eerste stappen naar verandering.
"ja, maar" betekent nee.
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2058

Geregistreerd: 01 Sep 2013 20:20

Bericht 18 Jul 2018 15:36

Re: Hoe omgaan vriendin die slecht in haar vel zit?

Dat is echt wel lastig ja. Ik snap ook dat het erg vermoeiend kan zijn (ik heb zelf ook zo'n vriendin). Het maakt het ook wel lastig dat ze niet echt wat doet met jullie adviezen.
Wat mijzelf helpt als ik merk dat ik in een negatieve spiraal zit, is dus wel naar een psycholoog gaan. Ik ben zelf nog bezig met cognitieve gedragstherapie, dit helpt je met het ombuigen van je eigen negatieve gedachten (wat best lastig hoor, het heeft ook heel veel tijd nodig en werkt ook niet voor iedereen). Misschien heeft je vriendin dit ook al geprobeerd, maar je zou het haar kunnen aanraden (pf ze er iets mee doet is natuurlijk een tweede).
<<

Joey

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1668

Geregistreerd: 31 Aug 2017 15:18

Bericht 18 Jul 2018 22:13

Re: Hoe omgaan vriendin die slecht in haar vel zit?

Bedankt voor jullie reacties.
Ik heb het er vandaag ook weer met een andere vriendin over gehad. En ik kwam tot de conclusie dat het niet zozeer de negativiteit is die me ergert, maar vooral het feit dat ze er niks constructiefs aan haar situatie doet. Of nou ja, het negatieve ergert me nu wel, maar dat komt vooral doordat ze er niks mee doet.

Girli: Ja POH GGZ, heb ik zelf ook wel eens gesprekken mee gehad en ik vond dat heerlijk laagdrempelig, heb ik ook wel eens tegen haar gezegd. Maar ze is nu de afgelopen tijd wel vaker bij de huisarts geweest en dan mag ik hopen of aannemen dat de huisarts

Lookie: Ik denk dat het geven van tips aan haar ook gewoon niet werkt. Heb ik (en anderen ook) al zoveel gedaan. Ik denk ook serieus dat ze oa daardoor teveel dingen hoort en geen idee heeft van wat ze zou moeten doen of waar ze wat aan zou hebben. Ik denk dat als ze al wel hulp wil, door al die tips niet weet waar te beginnen. Nu laatst heb ik geopperd dat ze een andere vriendin (die gz psycholoog) even serieus moet gaan vragen naar mogelijkheden, wat te ondernemen stappen zijn en wat mogelijk zou kunnen helpen.

Ze is inmiddels wel meerdere keren bij de huisarts geweest en die lijkt het ook wel te zien (voor zover ik van haar hoor) maar uiteindelijk moet je er zelf voor open staan. Ze verschuilt zich altijd wel weer achter iets waarom ze het niet doet. Ze is in de winter 2x naar een psycholoog geweest maar 'dat hielp niet' en toen is ze maar gestopt. Dat vond ik serieus een hele grote en positieve stap van haar, maar toen ze daar ook alweer snel stopte en verder weer niks deed, is nu mijn hoop dat ze iets gaat ondernemen wel ongeveer weg. Wat ik laatst ook tegen haar heb gezegd, is dat je van alles aan hulp kunt krijgen en dat dingen ook echt wel kunnen werken, maar dat er niets werkt als je er niet voor open staat.
Door de huisarts heeft ze inmiddels medicatie voorgeschreven. En ik denk dat ze daar echt wel baat bij heeft, om wat minder stressig te zijn en beter te slapen. Dat is natuurlijk symptoombestrijding en verlicht het tijdelijk. Maar ik denk dat ze daardoor nu denkt dat het allemaal wel wat meevalt, omdat ze zich nu iets minder slecht voelt. En dus weer verder niks gaat ondernemen. :eyes:

Terug naar Persoonlijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers