Re: Hoe ben jij in de keuken?
Het is echt een kwestie van oefenen. Toen ik uit huis ging kon ik aardappels/vlees/groente en macaroni uit een zakje en cake uit een zakje.
Maar door 10 jaar proberen, experimenteren, heel veel mislukt eten en gebak gaat het me nu goed af. Want als je veel kookt leer je vanzelf goede combinaties en verhoudingen kennen en die pas je dan vanzelf weer toe in andere recepten. Ik maak bijvoorbeeld al jaren verschillende soorten soep, pompoensoep, tomatensoep, wortelsoep. Dat gaat altijd min of meer volgens hetzelfde principe, en dat ken ik uit recepten. Op een gegeven moment heb ik dan wel ingrediënten voor handen, maar geen recept en doe ik maar wat, met in mijn achterhoofd wat er in die recepten ongeveer moet gebeuren, en dan komt het vanzelf goed.
Net als met bakken, ik kon het vroeger echt niet, alles zakte in of brandde aan. Maar ik vond het wel altijd leuk, dus ik heb veel geoefend. Vorige week moest ik halsoverkop iets bakken voor de school van de kinderen, ik had wat basisdingen in huis, maar geen bijpassend recept, dat doe ik dan gewoon op gevoel, meet ook nauwelijks exact af, en het resultaat is gewoon goed en lekker. Dat had ik 5 jaar geleden echt niet gekund, er staat me nog een fiasco met mislukt gebak voor een verjaardag bij.....
Inmiddels bak ik bijna alle verjaardagstaarten zelf, en die smaken prima. Kwestie van proberen, oefenen, heel vaak eindigen met een boterham omdat het eten mislukt is ook, en dan leer je het vanzelf.
Maar door 10 jaar proberen, experimenteren, heel veel mislukt eten en gebak gaat het me nu goed af. Want als je veel kookt leer je vanzelf goede combinaties en verhoudingen kennen en die pas je dan vanzelf weer toe in andere recepten. Ik maak bijvoorbeeld al jaren verschillende soorten soep, pompoensoep, tomatensoep, wortelsoep. Dat gaat altijd min of meer volgens hetzelfde principe, en dat ken ik uit recepten. Op een gegeven moment heb ik dan wel ingrediënten voor handen, maar geen recept en doe ik maar wat, met in mijn achterhoofd wat er in die recepten ongeveer moet gebeuren, en dan komt het vanzelf goed.
Net als met bakken, ik kon het vroeger echt niet, alles zakte in of brandde aan. Maar ik vond het wel altijd leuk, dus ik heb veel geoefend. Vorige week moest ik halsoverkop iets bakken voor de school van de kinderen, ik had wat basisdingen in huis, maar geen bijpassend recept, dat doe ik dan gewoon op gevoel, meet ook nauwelijks exact af, en het resultaat is gewoon goed en lekker. Dat had ik 5 jaar geleden echt niet gekund, er staat me nog een fiasco met mislukt gebak voor een verjaardag bij.....
Inmiddels bak ik bijna alle verjaardagstaarten zelf, en die smaken prima. Kwestie van proberen, oefenen, heel vaak eindigen met een boterham omdat het eten mislukt is ook, en dan leer je het vanzelf.