Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Het grote borstvoedingstopic #2

<<

Ysa

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1028

Geregistreerd: 08 Dec 2013 13:23

Bericht 27 Jan 2019 22:07

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Lekker een warme douche en je borsten goed masseren. Klinkt misschien stom, maar zo masseer je eventuele blokkades weg. Ik kon op de manier de druk er wat afhalen en gemakkelijker kolven.
<<

Zora

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 17385

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:24

Bericht 28 Jan 2019 22:15

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ik herken het wel als het echt allemaal enorm vol zat en M niet genoeg dronk, maar dat was al na de echte stuwingtijd. Dan kon ik kolven, en kwam er veel melk, maar soms ging de pijn dan toch niet weg. Dan kon alleen M het wegdrinken. Schijnt dat houding van kind dan echt veel uitmaakt, waar kinnetje naartoe wijst. Leek mij altijd gek want kolven zou toch alles goed leeg moeten krijgen, maar dat lukte dus idd toch gewoon niet altijd.

Tot die tijd hielp masseren onder de douche idd ook wel beetje.
14 mei 2015 ♥ T- kleine held
13 februari 2018 ♥ M - klein feestje
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2630

Geregistreerd: 01 Sep 2013 20:20

Bericht 28 Jan 2019 22:33

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ik heb ook vaak gemasseerd tijdens het kolven, soms voelde ik dat het dan toch los kwam. En warmte inderdaad.
Hopelijk knapt ze gauw weer op!
<<

Anoniem284

Bericht 29 Jan 2019 16:51

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ik heb een vraag. Hebben jullie in de zwangerschap al een borstkolf aangeschaft? Ik wil borstvoeding gaan geven, maar ik weet niet hoelang. Ik denk maximaal tijdens mijn verlof. Vooralsnog ben ik niet van plan tijdens mijn werk te gaan kolven. Daarvoor zou ik voor nu denk ik dus geen kolf nodig hebben (tenzij ik van gedachten verander, maar dan kan ik er altijd nog 1 kopen). Gebruik je verder veel een borstkolf of voed je eigenlijk altijd vanaf de borst zelf?

Ik schrik namelijk nogal van de prijzen van een borstkolf en vraag me af hoe vaak je kolft (vooral in verloftijd).
<<

Taeda

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8609

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:45

Bericht 29 Jan 2019 16:54

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ik heb wel eens de kolf gebruikt tijdens de eerste weken, maar ik denk slechts 2-3 voedingen per week. Ik kon de kolf van mijn zus lenen. Vaak kun je ook wel een kolf huren via je kraamzorg, dat zou ik dan eerst proberen.
Love never loses faith.
november 2016 - mei 2018 - oktober 2021
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43733

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 29 Jan 2019 17:00

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ik was niet van plan te kolven omdat ik niet onder werktijd hoefde te kolven. Echter bleek na drie weken dat hij niet goed groeide en moest ik alles gaan kolven om productie op gang te brengen en om te zien hoeveel er bij hem in ging. Dus toen moest ik halsoverkop een kolf regelen. Dat kon prima maar was wel even stressen met mijn hormonenhoofd.
Anderzijds als er niets aan de hand was geweest had ik prima zonder kolf gekund. Dus je weet het gewoon niet. Dan zou ik het niet op voorhand kopen.
Let's discover the world together.
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11419

Geregistreerd: 03 Jan 2015 11:04

Bericht 29 Jan 2019 17:25

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ik kon een kolf lenen van iemand. Deze werkte bij mij niet fijn. Toen in de kraamweek eentje gehuurd van de thuiszorg winkel (medela symphony) en uiteindelijk een freestyle gekocht en daarmee fulltime gekolfd.

Dus ik zou er geen kopen, maar eentje huren als het nodig is.
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ April 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

Anoniem284

Bericht 29 Jan 2019 17:38

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Thanks voor de antwoorden.

En wat zijn musthaves om in huis te hebben voor de borstvoeding vanaf de borst?
Of moet dat ook vanzelf blijken? Mijn vraag vooral; moet ik voorbereid dingen in huis hebben?

Andere tips om me voor te bereiden? Ik wil geen cursus doen. Aan mijn verloskundige gevraagd of dat oké was en ze zei dat dat ook helemaal niet hoeft. Maar misschien moet ik er wel even over lezen ofzo? Of word ik straks door kraamzorg begeleid?
<<

JustMeDaan

Major Yipyapper

Berichten: 3186

Geregistreerd: 01 Sep 2013 20:39

Bericht 29 Jan 2019 17:39

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Bij mij ongeveer hetzelfde als Jip. Had een kolf over genomen. Deze werkte niet goed om het op te starten. Uiteindelijk een medela symphony gehuurd. Echter kolf ik maar tussen de 20-50 cc in een halve dag, zit de kleine inmiddels op 70-80cc. En kan de kleine alleen drinken aan de borst met tepelhoedjes en ook dan moest ik na voeden en na kolven dat ik de moeilijke keuze heb gemaakt over te stappen op flesvoeding. Was blij dat ik daar al wel een blik van in huis had. Ik kolf nu nog om af te bouwen maar kan inmiddels na 2 dagen al 3 kwart dag zonder kolven. Het zal hier dus snel op/over zijn helaas. Heb alles geprobeerd volgens verlos/lactatiekundige. Maar het zit er gewoon niet in.

Ik heb wel een cursus gevolgd. Deze werd vergoed door mijn zorgverzekering. Ik had sowieso 2 voedingsbh in huis en wasbare zoogcompressen. Een lekker voedingskussen en wilde een stoel op de babykamer maar in de kraamweek voedde ik op bed. De compressen heb ik dus niet nodig gehad. In principe word je ook begeleid door de kraamzorg.
D. 💙14-01-2019💙
<<

Bimbam

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1061

Geregistreerd: 15 Sep 2013 13:10

Bericht 29 Jan 2019 19:21

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Gympie, ik zou zorgen dat je een doos zoogcompressen in huis hebt. En een voedingsbeha is ook wel praktisch. Mocht je graag een boek willen lezen, dan raad ik je ‘borstvoeding’ van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen aan. Daar heb ik zelf veel aan gehad.
19-12-2012
04-07-2015
<<

Niekske

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4414

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:16

Bericht 29 Jan 2019 20:28

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Gympie, inderdaad een doos zoogcompressen en een voedingsbh. Mij werd aangeraden (oa door kraamhulp en lactatiekundige) om de eerste weken geen beugelbh te dragen. De beugels kunnen knellen en dan ook de melkkanaaltjes verstoppen. En met stuwing zitten beugels ook niet fijn.
Verder zou ik ook zorgen dat je kunstvoeding in huis hebt. Dat hoeft niet meteen een heel blik te zijn, nutrilon heeft bijvoorbeeld ook kleinverpakkingen met afgemeten zakjes. Zo'n blik mag je maximaal een maand gebruiken en als de bv slaagt is het wel zonde om het weg te gooien. Maar het kan een paar dagen duren voor het goed op gang is, dus als je bij moet voeden is het wel fijn om iets in huis te hebben.
december 2016
juli 2019
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43733

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 29 Jan 2019 21:24

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Niekske schreef:Verder zou ik ook zorgen dat je kunstvoeding in huis hebt. Dat hoeft niet meteen een heel blik te zijn, nutrilon heeft bijvoorbeeld ook kleinverpakkingen met afgemeten zakjes. Zo'n blik mag je maximaal een maand gebruiken en als de bv slaagt is het wel zonde om het weg te gooien. Maar het kan een paar dagen duren voor het goed op gang is, dus als je bij moet voeden is het wel fijn om iets in huis te hebben.


Ik had dat juist bewust niet gedaan, omdat ik me niet wilde laten 'verleiden' door een kraamzorg die dat zou opperen en ik dan met m'n hormonen niet helder na kon denken. Niet dat ik kv slecht vind hoor (heb ik zelf ook deels gegeven), maar ik wilde het zelf echt liever niet die eerste periode en verwachtte van te voren dat ik heel snel me zou over kunnen laten halen. Daarom had ik het juist bewust niet in huis. Maar dat is natuurlijk ook gewoon een voorkeur op basis van gevoel. Doe daarin wat je goed vind voelen, als het je geruststelt door het wél in huis te hebben, kan je natuurlijk prima doen wat Niekske zegt, dat is een goede tip.

Zoogcompressen had ik veel in huis maar nooit ook maar een enkele hoeven gebruiken. Ik bewaar ze wel voor een eventuele volgende keer.

Voor mij essentieel: Chocola :laughcry: ik kreeg zoooo'n behoefte aan chocola door de bv en kreeg van allerlei moeders chocola cadeau. Echt het beste cadeau.

Ik had twee goedkopere voedingsbh's gekocht (Prenatal) en pas toen ik wist dat de bv goed op gang was, heb ik een fijne van Mammae gekocht.
Let's discover the world together.
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2630

Geregistreerd: 01 Sep 2013 20:20

Bericht 29 Jan 2019 21:46

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

De Medela Symphonie gebruikte ik in het ziekenhuis en vond ik echt een heel fijne kolf. Daarna nog een tijdje een kolf van de kraamzorg geleend maar uiteindelijk toch nog zelf een aangeschaft omdat ik vrij lang borstvoeding gaf. Dat was overigens geen dure, een van Philips. Ik vond hem minder fijn dan de Medela maar op zich prima.
Ik moest de eerste weken veel kolven omdat mijn zoon nog vrij zwak was en daardoor niet genoeg dronk, volgens het ziekenhuis. Om het op gang te houden kolfde ik dan. Toen ik later weer werkte heb ik ook veel gekolfd.

Wat je in huis 'moet' hebben: inderdaad fijn zittende voedingsbeha's en zoogcompressen, en een aantal bakjes om de gekolfde melk te bewaren.

Ter voorbereiding heb ik niet veel gedaan. Ik ben een keer naar een voorlichtingsavond geweest en verder had ik zoiets van: we zien wel hoe het loopt. Ik had al zo vaak verhalen gehoord van dat het bij anderen niet lukte om welke reden dan ook, dat ik daar wel rekening mee hield. Maar het lukte, gelukkig. Een goede lactatiedeskundige zoeken is trouwens ook echt aan te raden, als ik haar niet had gehad was ik vast eerder gestopt met het geven van borstvoeding.
Laatst gewijzigd door Lookie op 29 Jan 2019 21:52, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43733

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 29 Jan 2019 21:49

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ja dat zou ik trouwens ook adviseren: Als je ook maar enige twijfel hebt nadat de kraamzorg weg is of je het idee hebt dat de kraamzorg net niet jouw vragen kan beantwoorden: Investeer dan in een bezoekje van een lactatiekundige. Dat is het zo ontzettend meer dan waard (mits je een goede hebt natuurlijk). Eigenlijk vind ik het echt nog steeds zo vreemd dat er zo weinig standaard steun is voor borstvoedende vrouwen zo in het begin. Dus bij twijfels, zeker eentje bellen en langs laten komen! Al komt ze alleen maar even kijken hoe het gaat. Vaak kunnen ze dan toch net even handige tips geven. Ik heb daar echt heel veel aan gehad.
Let's discover the world together.
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2630

Geregistreerd: 01 Sep 2013 20:20

Bericht 29 Jan 2019 21:54

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Marin schreef:Ja dat zou ik trouwens ook adviseren: Als je ook maar enige twijfel hebt nadat de kraamzorg weg is of je het idee hebt dat de kraamzorg net niet jouw vragen kan beantwoorden: Investeer dan in een bezoekje van een lactatiekundige. Dat is het zo ontzettend meer dan waard (mits je een goede hebt natuurlijk). Eigenlijk vind ik het echt nog steeds zo vreemd dat er zo weinig standaard steun is voor borstvoedende vrouwen zo in het begin. Dus bij twijfels, zeker eentje bellen en langs laten komen! Al komt ze alleen maar even kijken hoe het gaat. Vaak kunnen ze dan toch net even handige tips geven. Ik heb daar echt heel veel aan gehad.


Inderdaad. Ze kunnen net even onzekerheid bij je weg nemen (ik twijfelde bijvoorbeeld vaak of hij wel voldoende dronk, omdat hij daarin ook een moeizame start had), tips geven om goed aan te leggen etc. Het is het echt waard.
<<

Niekske

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4414

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:16

Bericht 29 Jan 2019 22:16

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

En een consult van een lactatiekundige wordt vaak ook deels vergoed door je verzekering!

Nog even terug naar die kunstvoeding, wij hadden het ook niet in huis (niet eens aan gedacht omdat ik bv wilde geven) en de eerste nacht thuis had M flink gespuugd na een voeding en dus nog honger, maar er kwam amper meer iets uit bij mij. Ze gilde echt van de honger en wij hadden geen idee waar we melk vandaan moesten halen. Onze lieve buurman is toen naar het ziekenhuis gereden en heeft daar een paar flesjes kant en klare nutrilon gekregen en de spuitje om bij te voeden. En mijn vriend is de dag erna een kolf gaan huren. Na een dag of 3 was mijn borstvoeding goed op gang, toen hadden we het niet meer nodig. Of ik kon een spuitje vullen met enkele gekolfde milliliters als ze te weinig had. Voor nummer 2 hebben wij dus echt weer kunstvoeding in huis, ik wil absoluut niet het risico lopen dat hij honger heeft en ik (nog) niet genoeg melk.
december 2016
juli 2019
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43733

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 29 Jan 2019 22:28

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ja dat is de andere kant natuurlijk Niekske.
Wat zielig dat ze zo gilde zeg!
Let's discover the world together.
<<

Niekske

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4414

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:16

Bericht 29 Jan 2019 22:34

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Marin schreef:Ja dat is de andere kant natuurlijk Niekske.
Wat zielig dat ze zo gilde zeg!


Ja ik wilde niet betweterig overkomen, want ik snap jouw reactie ook, maar ik voelde weer een brok in mijn keel toen ik het net typte (leuk die zwangerschapshormonen :laughcry: ) daarom wilde ik het toch benoemen. Die zakjes nutrilon zijn trouwens echt een paar maanden houdbaar, dus die kunnen ook lang in de kast blijven liggen.
december 2016
juli 2019
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43733

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 29 Jan 2019 22:37

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Snap ik :) En daarom wilde ik juist zeggen dat ik de kant van jou ook begrijp.
Ik krijg ook nog steeds een brok in m'n keel als ik aan die hele periode terug denk. Soms denk ik juist ook wel had ik maar bijgevoed, dan was hij niet zo afgevallen. Maar ik heb het gedaan zoals ik dacht dat goed was. Voor mij was dat op dat moment vasthouden aan m'n eigen geloof en niet me laten overhalen, zo fragiel als ik was. Maar O'tje huilde niet van de honger, dat scheelt dan natuurlijk ook, anders had ik misschien toch ook anders gekozen.

Dus Gympie, doe met name wat goed voelt voor jou.
Let's discover the world together.
<<

Maan

Kletskop

Berichten: 796

Geregistreerd: 29 Jul 2016 13:50

Bericht 29 Jan 2019 23:04

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Gympie, naast de genoemde zoogcompressen en voedingsbh’s heb ik compressen in huis van Mother Mates en Rite Aid. Die zijn ontzettend fijn bij kloofjes. Mijn beide kinderen moesten het drinken aan de borst even onder de knie krijgen, dus ik had in no time zere (en deels kapotte) tepels. Met de compressen van Mother Mates was het binnen 24 uur hersteld. Alleen voor ik die dingen in huis had, was ik ook alweer een dag verder, want ik moest ze online bestellen. Ik heb ze nu op voorhand in huis gehaald. En een klein tubetje lanoline, ook bij eventuele tepelkloofjes.
<<

Lot

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5497

Geregistreerd: 02 Sep 2013 10:34

Bericht 30 Jan 2019 00:08

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Hey Gympie. Ik stond er hetzelfde in als jij (wilde het gaan proberen borstvoeding en kolven op werk leek me al helemaal niks). Ben deze week begonnen met kolven op werk (nooit gedacht).

Wat ik nodig had:
- nursing pads (anders is alles steeds nat)
- voedingsbh
- ik had zachte topjes zonder beugel v vriendin geleend voor de eerste weken, deze heb je s nachts ook nodig, overdag zaten ze ook lekker)
- ik had zo’n stuwing dat ik paar keer per dag kolfde, mijn vriend is op dag 2 kolf gaan lenen bij de thuiszorgwinkel, kostte 2,50 per dag. Die was zo gehaald dus. Na een week hebben wij een medela swing via MP gekocht voor 20 euro gekocht met de gedachten: we zien wel en nog goedkoper dan lenen.
- je krijgt bij de thuiszorgwinkel alleen de motor te leen, je moet dan zelf een borstvoedingsset aanschaffen (slangen/flesjes/borstschilden). Dit kon ik lenen v vriendin maar denk dat de thuiszorgwinkel dat ook wel verkoopt. Dat is 30 euro volgens mij.
- bakjes om in te bewaren
- ik had ook klein doosje poedermelk voor als t niet zou lukken (gehad)
- consult lactatie was bij mij gratis omdat ik in t ziekenhuis was bevallen.

Ik zou het niet aanschaffen, eerst eens kijken hoe het loopt, hoe je je erbij voelt en of je al een kolf nodig hebt. Anders is deze zo gehaald.

Ik heb trouwens wel cursus gedaan, of ja, informatieavond bijgewoond, leek mij heel suf. Maar gaf me juist een realistisch beeld en was wel handig na de geboorte. Gaf mij juist ook vertrouwen dat het niet meteen vlekkenloos hoeft te gaan en dat wat je ook doet (borst/fles/half/half) alles goed is.

Succes!
<<

Uffe

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9422

Geregistreerd: 25 Nov 2015 16:30

Bericht 30 Jan 2019 00:18

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Kunstvoeding hoef je volgens mij niet in huis te hebben. F. heeft pas op dag 3 bijvoeding gekregen en dat had de verloskundige meegenomen.
⁠♡♡♡
<<

Anoniem284

Bericht 30 Jan 2019 11:29

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Wow, wat een tips. Bedankt meiden. Ik kan hier wel verder mee.

Nog tips voor fijne voedingbeha's?
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43733

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 30 Jan 2019 12:03

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Die van Mammae vond ik dus erg fijn en mooi.
Maar eerst had ik van die zachte van Prenatal.
Let's discover the world together.
<<

Niekske

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4414

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:16

Bericht 30 Jan 2019 12:49

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Gympie, ik weet niet hoe het met jouw cupmaat gesteld is, maar ik was 'gezegend' met een cup G/H zo rond mijn bevalling en die maat vind je dus niet meer bij de prenatal. Ik heb voedingsbh's besteld via mooienzwanger.nl daar gaan ze tot cup K.
december 2016
juli 2019
VorigeVolgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers