Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Het grote borstvoedingstopic #2

<<

Islandgirl

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 503

Geregistreerd: 08 Aug 2017 06:14

Bericht 21 Feb 2018 14:26

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ik probeer me een beetje voor te bereiden op de borstvoeding straks (mentaal dan :-) ) en ik vroeg me iets af. Doen jullie borstvoeding op schema of op afroep? Lijkt mij lastig om het op schema te doen omdat je niet weet hoeveel je kindje precies drinkt aan de borst, maar een schema lijkt mij voor mezelf wel weer heel fijn want dan kun je de voedingen een beetje inplannen lijkt mij. Niet dat je de deur uit wilt gaan en de baby ineens zin heeft in eten. Of komt er bij afroep op een gegeven moment vanzelf een soort van ritme?

En hoe lang ben je ongeveer kwijt per voeding aan de borst? Is dat sneller/langzamer dan bij flesvoeding? Of verschilt dat echt gewoon per kind en hoe soepel de borstvoeding gaat?
Afbeelding
<<

Marin

Gebruikers-avatar

First Lady

Berichten: 15865

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 21 Feb 2018 14:40

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

SummerBeach, ik kon dat wel prima doen, zes uur zonder kolven. Zelfs een keer tien uur zonder kolven gered, pas toen werden m'n borsten een beetje vol en stonden ze op spanning. Maar ik heb nooit hele erge stuwing gehad of lekkende borsten en ik kende m'n lichaam op een gegeven moment goed genoeg dat ik dat vertrouwde. Jij kent jouw lichaam het beste dus als jij het vertrouwd kan je het doen, maar de eerste paar keer dat ik zoiets deed, nam ik voor de zekerheid toch wel de kolf mee. Je hebt kans dat de productie er wel in één klap van keldert, dat kan. Het hoeft niet, maar het kan wel. Dus wil je geen risico nemen op doorlekken/knallende borsten/dalende productie zou ik toch meenemen en in elk geval één keer proberen te kolven.

Islandgirl, ik wilde ook heel graag op schema borstvoeding geven voor mijn eigen rust en niet op verzoek van de baby. Zo ben ik ook begonnen. Ik weet wel dat er voor de opbouw van de productie gezegd wordt dat het beter is om op verzoek te voeden zeker in het begin. Bij een tweede ga ik denk ik dat toch doen. Uiteindelijk ben ik ook gaan voeden op verzoek maar ook wel een beetje op schema. Het hing er een beetje tussen. Zo'n hele kleine baby is gewoon bijna niet in een schema te proppen. Het grote voordeel van borstvoeding vond ik daarom dat je de baby dan gewoon mag aanleggen. Huilde hij? Hup voeden. Goed voor de productie ook. Was ie 's nachts wakker? Hup, voeden. Goed voor de productie en het werkt ook lekker slaapverwekkend voor beide partijen. Dus je kunt denk ik best een beetje een schema aanhouden, maar ook wel op verzoek wanneer dat zo uitkomt.

In het begin moest hij elke 3 uur drinken, dat schema heb ik wel geprobeerd altijd zo'n beetje aan te houden. 's Nachts moest ik hem wakker maken en overdag gaf het iets van houvast. Dus toch wel een soort van schema. Maar als er tussendoor iets gebeurde waardoor hij wilde drinken (huilen), dan deed ik dat óók. Dan verschoof het schema gewoon een beetje. Ik kon best prima de deur uit, eigenlijk heb ik daar echt nooit hinder van ervaren. Ik vond het zelf niet zo relaxed om te voeden buiten de deur, dus ik was dan wel gelimiteerd aan 3 uur durende time slots, maar dat ging best. En toen ik eenmaal wat meer kolfde, kon ik zelfs een flesje buitenshuis geven en dan 6 uur de deur uit, whoehoe. Hemels.

Meestal was O. zo'n 20 minuten aan het drinken, maar er zijn ook kindjes die in 10 minuten een borst helemaal leegdrinken, of kindjes die 40 minuten bezig zijn en beide borsten per sessie drinken. Dat kan je van te voren echt niet plannen, dat moet je echt maar zien hoe je dochter dat zal doen.
Lieve kleine man. 01-04-2017

Afbeelding
<<

Lonely Goatherd

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2187

Geregistreerd: 01 Sep 2013 07:44

Bericht 21 Feb 2018 14:50

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Islandgirl, ik heb altijd op verzoek gevoed, maar ook weleens op mijn verzoek. Dus stel dat kind twee uur geleden had gedronken en ik wilde weg, dan legde ik hem gewoon aan voor vertrek, voor de zekerheid.

Hoe lang een kindje drinkt, verschilt volgens mij heel erg. De mijne waren in het begin zeker 30 tot 45 minuten per voeding bezig, zeker toen het aanhappen nog niet vanzelf ging en ze tig keer loslieten tijdens het voeden.
<<

Blue Phone

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 686

Geregistreerd: 08 Sep 2016 15:43

Bericht 21 Feb 2018 15:04

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Wat LG zegt deed ik ook, soms ook voeden op mijn verzoek.

Hoe lang een voeding duurt verschilt erg. J dronk altijd vrij lang. M is veel sneller klaar. De eerste maanden clusterde zij 's avonds lang en tot laat, maar sliep dan wel door. J sliep altijd vroeg.
En hoe ouder, hoe minder voedingen en hoe korter
Jurre 23-11-2014
Mette 16-03-2017
<<

Islandgirl

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 503

Geregistreerd: 08 Aug 2017 06:14

Bericht 21 Feb 2018 15:27

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Dank jullie wel! Jullie ervaringen klinken wel bemoedigend. Dat je niet elk uur je kind een half uur aan de borst hebt ofzo. Dat lijkt me echt niet leuk namelijk.

Ik merk dat ik graag gewoon precies wil weten hoe het straks gaat allemaal maar ik heb natuurlijk geen idee hoe mijn dochter is straks. En de borstvoeding moet natuurlijk ook maar net lukken.

Ze hebben van de kraamzorg wel iemand rondlopen in het ziekenhuis. Als ik dan ben bevallen moeten we bellen en dan komt zij binnen het uur na de bevalling speciaal voor mij om te helpen met de borstvoeding en aanleggen etc. Zodat dat niet gelijk verkeerd gaat waardoor een grotere kans bestaat op tepelkloven of ontstekingen ofzo. Ze willen het niet aan de verpleging van het ziekenhuis overlaten, omdat die misschien heel druk zijn op dat moment en geen tijd hebben om mij dan daarin te begeleiden. Ik moet zeggen dat ik dat wel een fijn idee vind.
Afbeelding
<<

Rayna

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 500

Geregistreerd: 23 Feb 2016 21:09

Bericht 21 Feb 2018 17:07

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Dat lijkt me idd heel fijn IG! Ik vond de begeleiding in het ziekenhuis heel erg slecht. Gelukkig hoefden wij er niet lang te blijven.
Ik heb altijd op verzoek gevoed trouwens. Vooral in het begin is dat erg belangrijk. Toen voedde ik echt 8-12 keer per 24 uur maar dat werd ook wel snel minder hoor. Dan komt er vanzelf een ritme in. Toen dronk hij om de 3 en later om de 4 uur. Als ik weg ging hoefde ik eigenlijk nooit onverwacht te voeden. Uiteindelijk voedde ik meer op mijn verzoek dan op zijn verzoek.
In het begin dronk hij wel 20 min per kant volgens mij. Dat werd steeds wat korter. Inmiddels drinkt hij al een hele tijd maar 5 min per kant. Nu krijgt hij mijn borsten een stuk sneller leeg dan de fles.
Ik zou me er vantevoren niet te druk over maken. Op verzoek voeden klinkt alsof je constant klaar moet staan maar dat gevoel had ik helemaal niet. Het op verzoek voeden als hij huilerig was of 's nachts wakker werd vond ik juist heel fijn.
Afbeelding

Afbeelding
<<

SummerBeach

Kwebbel

Berichten: 262

Geregistreerd: 27 Okt 2013 19:23

Bericht 21 Feb 2018 18:20

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Jip schreef:Ik herken het vragen van hoeveel en wanneer ook wel erg. Terwijl wij ook verzoek voedden. Maar oma's willen het heel graag goed doen en volgens jouw 'regels', dus daar komt de vraag vandaan denk ik. Is het zo erg dat wanneer zij oppast (is dat vaak?) wel een uren schema aangehouden wordt?
Qua hoeveelheid waren ze bij mij ook altijd voorzichtig mee, omdat ik net aan genoeg kolfde en ze niks weg wilden gooien. Gelukkig nooit het gevoel gehad dat ze het onzin vonden!


Dat zal het misschien zijn...
Ik heb meer als genoeg dat is het probleem niet echt. Denk ook wel dat zij zelf zo anders hadden met flesvoeding ook wel beetje omdenken.

IG: in begin alles gekolfd omdat aanleggen niet lukte. Nu aanleggen goed gaat voed ik op verzoek en eigenlijk stuurt hij het zelf wel kwam meer tijd tussen voedingen.

Soms heb je regeldagen dan sta je voor je gevoel elk uur klaar. Maar is ook per persoon verschillend.
Je leert je kindje wel kennen en gaat wel uitvinden wat voor jullie werkt.
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5313

Geregistreerd: 03 Jan 2015 10:04

Bericht 21 Feb 2018 19:15

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

SB ik kan me ook voorstellen dat zij gewoon niet zo goed de hongersignalen herkennen zoals jij dat wel kunt.
Ik zou een 'ongeveer ' schema geven.
Her smile makes me smileJanuari 2017
<<

Marin

Gebruikers-avatar

First Lady

Berichten: 15865

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 21 Feb 2018 19:54

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ik zou ook doen wat Jip zegt. Ik snap vanuit de oma's de behoefte naar duidelijkheid wel, ze willen het natuurlijk ook graag goed doen dus een richtlijn is dan wel fijn. Ik zou ze een richtlijn geven en dan komt het vast goed!
Lieve kleine man. 01-04-2017

Afbeelding
<<

Pomsky

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 438

Geregistreerd: 31 Aug 2013 21:39

Bericht 10 Mrt 2018 15:18

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Wanneer werden bij jullie de voedingsmomenten minder overdag? J. is nu 8 maanden en drinkt nog steeds elke 2 uur ongeveer. We bieden vast voedsel rapley aan, hij krijgt daar nog niet heel veel van binnen. Nu werk ik nog thuis en kan ik dus altijd live voeden, maar rond de zomer ga ik buiten de deur werken en is kolven niet heel handig. Ik wil eigenlijk niet afbouwen, maar iets minder vaak drinken overdag zou geen ramp zijn tegen die tijd. Zodat ik de dag redelijk doorkom zonder kolven, dat zal een uur of 6 achter elkaar zijn. Of is dat teveel goede hoop? Hoe ging dat bij jullie?
Afbeelding
<<

SummerBeach

Kwebbel

Berichten: 262

Geregistreerd: 27 Okt 2013 19:23

Bericht 10 Mrt 2018 15:52

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Mijn zoontje is nu 6 maand en drinkt 4-5x per dag.
Er is Vanzelf een beetje schema ingekomen.

Hij krijgt fruit en groente hapje. Niet rapley dus hij krijgt wellicht al wat meer binnen via die weg.

Als je kindje nog niet veel zelf binnenkrijgt zal hij bij blijven drinken denk ik.
Heb geen ervaring met rapley.
<<

Isolt

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2024

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:46

Bericht 10 Mrt 2018 16:30

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Als ik thuis ben drinkt E ook vaak. Tel de momenten niet. Als ik werk is het een heel stuk minder.
Afbeelding
<<

Pomsky

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 438

Geregistreerd: 31 Aug 2013 21:39

Bericht 11 Mrt 2018 13:12

Re: Het grote borstvoedingstopic #2

Ja dat ritme hebben we dus niet echt. Misschien drinkt hij minder vaak als hij de hele dag uit de fles krijgt, dat zou wel eens kunnen. Het is nu ook vaak gewoon even bij mama willen zijn en niet persé honger heb ik het idee.
Afbeelding
Vorige

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Joey