Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Gevoelige peuter binnenkort naar school

<<

zonnetje83

Noob

Berichten: 67

Geregistreerd: 26 Dec 2017 15:02

Bericht 17 Apr 2018 12:52

Gevoelige peuter binnenkort naar school

Mijn dochter wordt binnenkort 4 en zal dan naar school gaan.
Nu gaat het op de peuterspeelzaal niet goed met haar. Het is met ups en down gegaan,maar de laatste tijd wordt het steeds erger. Ze heeft moeite met drukte op de groep, wordt angstig van samen spelen met andere kinderen, is heel verlegen en geeft vaak geen antwoord als de juf een vraag stelt. Ze is een tijdje geleden geobserveerd en de juf heeft tips gekregen met als gevolg dat ze er nu boven op zitten en dat lijkt averechts te werken. Dochter zegt inmiddels dat ze verlegen is en niet verlegen wil zijn. Als ik zeg dat andere kinderen ook verlegen zijn en dat het helemaal niet erg is, zegt ze dat zij de enige is die verlegen is.
De juf maakt zich zorgen over de overgang naar groep 1, omdat de groep groter wordt en het aantal juffen minder.
Ik maak me ook zorgen, maar denk aan de andere kant dat het niet helpt om er zo'n 'ding' van te maken want dat voelt ze aan. Een tijd geleden ging het nog veel beter dan nu.
Heeft iemand tips?
<<

Anoniem255

Bericht 17 Apr 2018 13:00

Re: Gevoelige peuter binnenkort naar school

Ik zou het bij haar nieuwe juf aangeven (neem aan dat je een kennismakingsgesprek krijgt?).
Persoonlijk vond ik de juffen van de kleuterklas beter reageren op dit soort dingen als een juf van de peuterspeelzaal. Bij ons op school dan toch.

Verder zou ik er ook niet zo'n ding van maken en eerst maar eens kijken hoe ze het in de kleuterklas gaat doen. Bij mijn dochter kwam ook een heel verlegen en onzeker meisje in de klas. Maar al snel vond een vriendinnetje en veranderde ze als een blad aan een boom.

Misschien heeft ze ook niet zo'n klik met de juffen die ze nu heeft? En met de kindjes? Mijn zoon had dat op de psz totaal niet en had het daar ook echt niet naar zijn zin. Maar in de kleuterklas ging dat veel beter.
<<

Wasmand

Kletskop

Berichten: 528

Geregistreerd: 09 Okt 2013 21:19

Bericht 17 Apr 2018 13:36

Re: Gevoelige peuter binnenkort naar school

Ik zou er in eerste instantie niet zo'n ding van maken. Geef het wel aan bij de nieuwe juf en kijk hoe ze zich ontwikkeld.
Komt ze in een instroomgroep of een groep 1/2?
Beide heeft zo zn voordelen.
Een maatje uit groep 2 zou bijvoorbeeld kunnen helpen voor de praktische dingen waardoor ze zich wat zelfverzekerder gaat voelen.
Als ze echt angstig is spreek dan samen met de juf een plek af waar ze even tot rust kan komen.
Ga vooral geen dingen zeggen als: als je 4 bent moet je wel praten op school hoor of dat mag niet op school...en hou ook in de gaten dat de psz juffen dat niet zeggen.
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13549

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:29

Bericht 17 Apr 2018 13:36

Re: Gevoelige peuter binnenkort naar school

Ik zou het eerst heel even aankijken. Misschien heeft haar leerkracht op school wel meer ervaring en weet ze er beter mee om te gaan, of heeft ze sowieso een betere klik met die persoon, of zit er daar meer structuur in de dag waardoor het beter gaat. Of misschien trekt ze zich juist op aan oudere kinderen en heeft ze nu moeite met de kleintjes, op zo'n peuterspeelzaal zitten natuurlijk ook veel kinderen van rond de twee, zeker in het laatste half jaar op de peuterspeelzaal zijn er om je heen veel kinderen die veel kleiner zijn, en daardoor ook drukker, en in een andere fase, bezig met dingen waar zij allang mee klaar is, dat kan ook onrust geven.

Dus ik zou me nog niet meteen ongerust maken.
Als je na de eerste wenweken merkt dat het niet goed gaat, kun je altijd een afspraak maken.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

cy_80

Noob

Berichten: 16

Geregistreerd: 13 Apr 2018 10:03

Bericht 17 Apr 2018 16:18

Re: Gevoelige peuter binnenkort naar school

Mijn dochter is ook heel verlegen en introvert. Ze is heel afwachtend in contect met andere kinderen. Het heeft voor haar ook bijna anderhalf jaar geduurd voordat ze niet meer huilend naar de creche ging. Om haar alvast te laten wennen aan de kleuterschool was ik al een paar keer voordat ze "echt" ging wennen met haar naar de toekomstige klas geweest om te kijken naar de kinderen en de juf. Gewoon even langs lopen in de ochtend, zodat ze weet waar ze tercht komt. Toen we voor het eerst naar school gingen was ze gewend aan de juf, omgeving, gezichten van de kinderen.
<<

Happydobby

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3343

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:09

Bericht 17 Apr 2018 22:18

Re: Gevoelige peuter binnenkort naar school

Misschien voelt je dochter zich niet op haar gemak op de psz en op school wel.
M:21072011
J :08012014

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers