Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 09:33

Mijn ouders boden ons deze week aan om ons geld te lenen als we nu een huis willen kopen (ipv verhuizen naar huurhuis) en mijn eerste reactie was; nee joh dat doen we niet. Ik voel me bezwaard en het voelt zo onzelfstandig ofzo.
Toen ik er verder over nadacht, begon ik wel te twijfelen omdat er wel serieus voordelen aan zitten.
Wat zouden jullie doen? Per definitie niet? Of onder omstandigheden wel? Zijn er mensen die dit gedaan hebben? Wat waren jullie overwegingen?
Laatst gewijzigd door Joey op 29 Mrt 2018 10:45, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Geld lenen voor huis van ouders

29 Mrt 2018 09:49

*weg*
Laatst gewijzigd door Islandgirl op 29 Mrt 2018 16:30, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Geld lenen voor huis van ouders

29 Mrt 2018 09:53

Ik zou het zeker wel overwegen. Hangt er wel vanaf hoe je ouders er financieel bij zitten en om wat voor bedrag het zou gaan. Mijn ouders hebben me ook geholpen met mijn eerste huis en dat was heel prettig. Mijn ouders konden het echt prima missen en ik heb het niet geleend maar gekregen, dat is wel een verschil.
Het wordt ook wel een beetje gestimuleerd vanuit de overheid, je moet tegenwoordig of zelf een hele tijd gespaard hebben of hulp krijgen van ouders etc.
Hou er wel rekening mee dat wanneer je geld leent van je ouders, officieel, dit volgens mij weer van het te lenen bedrag van de hypotheek af zou kunnen gaan. Ze zouden het wel kunnen schenken en dat je onderling de afspraak maakt hoe je het terug betaald.

Re: Geld lenen voor huis van ouders

29 Mrt 2018 09:57

weg
Laatst gewijzigd door Susan op 29 Mrt 2018 11:41, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Geld lenen voor huis van ouders

29 Mrt 2018 10:00

Pompoen schreef: Ze zouden het wel kunnen schenken en dat je onderling de afspraak maakt hoe je het terug betaald.


Dit inderdaad. Als je het als een officiële lening opgeeft aan de bank, dan kun je minder hypotheek krijgen. Wel iets om rekening mee te houden dan.

Re: Geld lenen voor huis van ouders

29 Mrt 2018 10:18

Hmm ja ik dacht eerst ook dat ik het niet zo willen, maar mijn vader begon er van de week weer over en toen dacht ik ook ja waarom eigenlijk niet. Ze willen het geld schenken en ze kunnen het missen dus misschien dat we het toch wel doen. Anders zouden we het alsnog ooit als erfenis krijgen, haha.

Re: Geld lenen voor huis van ouders

29 Mrt 2018 10:22

Ok, ik ben inmiddels overtuigd. Vanavond maar even met vriend over hebben. Hij zal in eerste dezelfde reactie als ik hebben, maar kijken of hij ook bijdraait. (Hij zit hele week in het buitenland en was lastig te bereiken)

Re: Geld lenen voor huis van ouders

29 Mrt 2018 10:36

Er zij ook belastingtechnische voordelen als je het leent van je ouders. Dat is een bepaald 'rondje om de kerk' zoals ze dat ook wel eens noemen.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 11:31

Ik zou daar ook zeker niet gelijk nee tegen zeggen.
Wij hebben zelf een groot stuk van de hypotheek bij familie.

Voordelen:

- familie ontvangt meer rente voor hun uitgeleende geld dan het spaargeld op de bank.
- wij betalen een iets hogere rente dan bij de bank maar krijgen dat deel van de rente teruggeschonken (daardoor meer hypotheekrenteaftrek en dus lagere maandlasten).
- mochten wij ooit voor betaalproblemen komen te staan (wat natuurlijk niet de hoop en verwachting is) dan is de 'familiebank' waarschijnlijk wel wat coulanter dan welke andere bank dan ook.

Nadelen:

- misschien het gevoel dat je de familie ergens voor 'nodig' hebt/niet onafhankelijk bent, maar het is op dit moment wel een win-win situatie in verband met de lage rentestanden denk ik.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 11:35

Mijn ouders hebben een bedrag geschonken zodat ik dit huis kon kopen.
Na mn scheiding had ik weinig ooties, aangezien huren net zo duur is als kopen qua maandelijkse lasten, en voor toeslag lagen de prijzen weer net te hoog. Papa wilde dolgraag helpen, dus heeft hij het geld idd geschonken. Volgens de belastingdienst mag je een x bedrag schenken.
Mijn vaser beredeneert; ik geef het liever met de warme hand dan met de koude. Ofwel liever nu als je er ook echt iets aan hebt, dan als ik overleden ben

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 12:16

*weg*
Laatst gewijzigd door Joey op 01 Mei 2018 23:27, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 14:42

In dit topic worden schenking en lening door elkaar gehaald. Terwijl het twee verschillende dingen zijn. Een schenking is aan jou en hoef je niet terug te betalen. Als jullie samen een lening afsluiten bij jouw vader, heeft jouw vriend dus ook een schuld bij jouw ouders. Ook als het uit is. Ik zou in het geval van een lening afsluiten met je ouders en je vriend er buiten houden. Zeg ik nu. Ik heb een vervelende ervaring op dit gebied. Er kan een groot loyaliteitsconflict ontstaan en geld kan veel ruzie veroorzaken.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 15:48

Ja misschien had ik dat inderdaad niet duidelijk gezegd. Bij mij zou het dan gaan om een schenking. Een lening is echt anders. En ik als ik geld zou lénen, dan zou ik inderdaad net als HGL zegt op mijn naam lenen van mijn ouders als dat aan de orde zou zijn en mijn vriend er buiten houden. Dat kun je prima regelen bij de notaris.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 16:23

*weg*
Laatst gewijzigd door Joey op 01 Mei 2018 23:27, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 16:41

Ik zou er ook niet gelijk negatief tegenover staan.

Mijn ouders hebben mijn studieschuld afgelost zodat wij een hogere hypotheek konden krijgen. Zij hebben dit trouwens ook geschonken. Mijn zus heeft een schenking gehad zodat zij een dakkapel konden laten plaatsen. Beide hebben wij het geld dus aan ons huis besteed.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 16:53

Let op dat je vaak een hypotheek niet aan mag vullen met een lening. De hypotheekverstrekker vindt dat vaak niet goed. Een schenking is een ander verhaal, dat is uiteraard geen probleem.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 17:33

Ik vind het best bizar dat ouders dit voor hun kinderen doen. Komt misschien omdat dit bij mijn familie absoluut niet gedaan wordt. Al helemaal het afbetalen van een studieschuld vind ik absurd. Ik ben van mening dat volwassen mensen die volwassen keuzes maken ook zelf hiervoor moeten sparen of anders minder lenen voor een hypotheek. Ik zou het zwlf nooit doen, wil het gewoon zelf bij elkaar verdienen en sparen.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 17:49

Ik vind het niet bizar maar juist hartstikke lief. Het is in deze tijden om allerlei redenen ontzettend lastig om aan een huis te komen. En als ouders het geld op de bank hebben staan en er niks mee doen is het toch hartstikke fijn dat ze dat schenken of willen lenen.

Ik vind ook dat een kind ondersteunen niet hoeft op te houden als het 18 is. Dan is het net alsof je een kind voor bepaalde tijd hebt. Die zorg heb je voor altijd. En dat kan ook financieel zijn. Heeft in mijn ogen niks met onafhankelijk of volwassen zijn te maken.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 17:55

Ik kan niet quoten Fantine, maar: Ik ben van mening dat volwassen mensen die volwassen keuzes maken ook zelf hiervoor moeten sparen of anders minder lenen voor een hypotheek. Ik zou het zwlf nooit doen, wil het gewoon zelf bij elkaar verdienen en sparen.


Dit ben ik dus in eerste instantie helemaal met je eens. Kan ik ook helemaal inkomen die redenatie. Ik ben juist blij als ik die gedachte los kan laten dat ik het zelf moet doen, maar kan waarderen dat mijn ouders ons dit gunnen.

Maar dat het bizar is dat ouders dan doen.. zoals in dit topic al aangegeven, kan het voor hun financieel ook voordelig zijn. Wat dat betreft kan het dus een investering voor hun zijn, en het is best raar om dat bizar te noemen vind ik. Ook al vind ik de reden dat je het je kind gunt, ook wel genoeg om het niet bizar te noemen.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 18:00

Ook ik heb geld geleend voor de aankoop van mijn huis. Ik was 22 toen ik (alleen) mijn huis kocht, huren was geen optie i.v.m. de lange wachttijd. Ik heb het geld toen per maand afbetaald en hoefde geen rente te betalen.
Bij de aankoop van ons nieuwe huis lenen mijn ouders mij/ons weer geld. Dit is maar voor een maand, omdat het even duurt tot de overwaarde vrijkomt. Ik vind het helemaal niet raar, andersom zou ik het ook doen als ik het geld zou hebben.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 19:21

Mijn ouders denken er juist over na en dat vind ik heel erg mooi. Ik vind het ontzettend lief dat zij een bijdrage willen doen aan mijn levensgeluk. Mijn vader zegt altijd dat hij het geld toch niet gaat opmaken en het zonde vindt als wij daar in de toekomst ontzettend veel belasting over zouden moeten betalen. Dat staat in mijn beleving compleet los van of je financieel afhankelijk bent van hun.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 19:38

Hier een schenking met het kopen van het huis.
Niet nodig geweest anders hadden we een goedkoper huis gekocht. Maar anders staat het geld bij hun op de rekening, krijgen geen rente en moeten we later veel belasting betalen rondom erfenis.
Dus ik vind het wel mooi dat ze dat nu doen.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 19:42

Fantine schreef:Ik vind het best bizar dat ouders dit voor hun kinderen doen. Komt misschien omdat dit bij mijn familie absoluut niet gedaan wordt. Al helemaal het afbetalen van een studieschuld vind ik absurd. Ik ben van mening dat volwassen mensen die volwassen keuzes maken ook zelf hiervoor moeten sparen of anders minder lenen voor een hypotheek. Ik zou het zwlf nooit doen, wil het gewoon zelf bij elkaar verdienen en sparen.


Ik vind het een beetje zuur overkomen. Bizar? Absoluut niet. Vind het wat jaloers overkomen.

Ik vind het mooi als ouders dit voor hun kind doen/kunnen.

Ik ben ze iig heel dankbaar.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 19:53

Mijn ouders hebben ook een schenking kunnen en willen doen. Heel fijn! We hadden dit huis anders ook kunnen kopen maar nu zijn onze maandlasten iets lager. Daar ben ik alleen maar heel erg blij mee en zie ik niet als profiteren of niet voor mezelf kunnen zorgen. Mijn ouders konden het missen dus niemand wordt er slechter van.

Re: Geld lenen van ouders voor huis

29 Mrt 2018 21:11

Wij hebben een lening bij mijn ouders. Mijn broer en zus ook. M'n ouders hebben geld. En dat geld staat op de bank. Aan hen de keuze: óf het staat te niksen op de bank, óf ze doen er iets mee. Als ze overlijden wordt het een stuk erfenis. Maar voor nu is het vanuit de warme hand nuttig ingezet. Het is maar net wat je bizar vindt.
Plaats een reactie