Pick me, pick me! ;)
Wat een tof voorgerecht Quizzle. Weet je ook wat erin zit? Ik wil nog altijd m'n man een keer verrassen met een tripje naar de Fat Duck. Wie weet ooit.
El Cellar de Can Roca is ook tof, Caro. Wat gaaf dat je daar geweest bent! Wij zaten daar zes jaar geleden in een huis vlakbij en toen vroegen we nog aan degenen van wie we het huurden om restauranttips. Zij kwam daar mee en toen dachten we aah ja we hebben geen nette kleding bij ons en ach, weet je laat maar. Bleek het later dus het beste restaurant ter wereld te worden. ZO STOM.
Idem dito met Osteria Franscescana in Modena van Massimo Bottura. Wederom ZO STOM.
Oh ja en toen we in Bangkok waren kozen we niet voor Gaggan want we hadden geen zin in Indiaas maar konden nog wel een tafel krijgen bij Nahm, de beste Thai van Thailand (nr 28 wereldwijd nu). Was ook goed hoor (ze hebben geen Michelin sterren in Thailand, anders had het het gehad), maar ook best wel weer dom dat we toch dan niet voor Gaggan zijn gegaan.
We hebben enkele maanden geleden bij de Librije gegeten. Dat was ook echt zo tof. Naast dat het heel kunstig was, was het ook echt heel erg lekker. Echt smaakvol. Dat vond ik misschien nog wel knapper dan de 'gimmicky' gerechtjes. Die met die handschoen bijv was heel tof (zie hieronder) maar het lekkerste vond ik de garnaal die gerookt was in gagel (een blad), dat smaakte zo goed naar rook. Heb er niet eens een foto van.
Ik ben ook in een driesterrenrestaurant ten huwelijk gevraagd, in Duitsland. Hier was dat:
Op dat moment was het nummer 10 van de wereld volgens de San Pellegrino lijst maar nu is ie er compleet uit verdwenen.
Het lekkerste gerechtje ooit heb ik daar gegeten, bloedworst met appel in moderne stijl:
Top restaurants waar ik verder heb gegeten:
Aan de Poel *, eerste keer sterrentent
Apicius *, echt een aanrader, helemaal niet zo gimmicky, maar echt goed goed goed eten.
Bokkedoorns **, was redelijk, het was met zo'n Heerlijk arrangement en we werden duidelijk als 'mindere' ontvangen. Dat kan een restaurant maken of breken, hoe ze daarmee om gaan. De kaaswagen was overigens wel echt goddelijk, ik houuuu van kaaswagens. Tegenwoordig bestel ik bijna alleen nog maar kaasplankjes als ze een kaaswagen hebben.
Het Nonnetje **, in dezelfde week als de Bok, maar zo anders hoe ze met dat Heerlijk arrangement om gingen. Zo fantastisch.
Verder weet ik het eigenlijk niet. Oh wat erg.
En hier waren we in de Elzas bij een top restaurant (oké geen ster, maar net niveautje eronder) aan het eten, met baby! Ik vond het zo tof! Doodzenuwachtig maar het ging gewoon goed.
Op de wish list staat zeker nog Osteria Francescana dus.
Alinea in Chicago hebben we vorig jaar overgeslagen omdat ik zwanger was en dat vonden we toen wel echt zonde. We zijn toen wel bij Sepia geweest, dat heeft één ster, maar dat vonden we redelijk. De water waiter was echt irritant, zo Amerikaans, kwam echt elke minuut water bij schenken. Dat is heel Amerikaans inderdaad maar hoeft niet in een sterrenrestaurant. Ik vond het vervelend. Oh ja ook nog bij The Dabney gegeten in Washington DC, dat heeft ook een ster. Ik denk wel dat per regio het 'niveau' van de sterren wel verschilt. In Europa had ik die restaurants heel erg goed gevonden maar geen ster waardig. Ik vraag me altijd af of daar inderdaad verschil in zit.
En Faviken, in noord Zweden staat echt op de wish list. Ik denk dat we daar nog wel eens een tripje naar gaan maken. Zo bizar mooi lijkt me dat.
Even denken hoor.. Verder zou ik wel graag naar Baskenland en San Sebastian willen, die kant van Spanje ontdekken (Mugaritz o.a.). Schijnt ook foodie heaven te zijn. En meer wijnreisjes door Spanje. En Italie. Ons eerstvolgende wijnreisje gaat naar Piemonte, die streek ontdekken. Daar ligt ook Bra, de slow food capital van de wereld, en ik hou van het Slow Food presidium. Daar zoeken we in Italie ook altijd restaurants op uit. Never fails.
Overigens ben ik niet alleen foodie met sterrenrestaurants hoor. Ik geniet net zo van een vers brood op de markt of een lokaal worstje in Italie met een wijntje dat we bij de wijnboer hebben gehaald en mijn moeder verklaarde me ooit voor gek toen ik uien (ja uien) stond te fotograferen op een marktje in Frankrijk. It's a lifestyle zeg ik altijd maar. Het gaat voor mij/ons (dit is ook echt onlosmakelijk verbonden met m'n relatie) ook echt veel dieper dan het eten alleen al. Geef ons een vrije dag en we besteden het met alle voorbereidingen tot het koken en eten toe. I love it.