Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Financiën bijhouden raar?

<<

Peinture

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 797

Geregistreerd: 09 Sep 2013 17:27

Bericht 20 Jan 2016 21:17

Re: Financiën bijhouden raar?

Wat fijn om zoveel herkenning te lezen. Ook al heb je veel meer inkomsten dan uitgaven lijkt het mij ook fijn om zoiets bij te houden.

Wij hebben iedere maand niet super veel over en we zijn nog druk aan het klussen in huis, dus ik vind het ook fijn om te weten hoeveel budget we voor iets hebben bijvoorbeeld. Dankzij het bijhouden weet ik wat we extra kunnen besteden en wat we op de langere baan moeten schuiven.

Maar ik moet wel zeggen, ik hou van overzicht en van to-do lijstjes bijvoorbeeld haha. Geeft me rust. Maar denk dat dat ook voor veel mensen hier herkenbaar is.
Afbeelding
Afbeelding
<<

Lenthe

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1277

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:10

Bericht 20 Jan 2016 22:34

Re: Financiën bijhouden raar?

Ik werk 40 uur per week en woon alleen. Toch houd ik minstens 3x per week alles bij, door mijn rekening te checken en een excel bestand aan te vullen.
Dit kost me een paar minuten en op die manier heb ik altijd een goed overzicht (ik houd ook wel van to-do-lijstjes, Peinture)

Ik heb een overzicht waarbij ik maandelijks mijn vaste lasten in verwerkt heb (huur, g/w/l, verzekeringen, telefoon, tv, studieschuld, sportschool) en daarnaast nog een paar kopjes met boodschappen en "uitgaan" (uit eten, op stap, dagje uit). Meestal kijk ik aan het begin van de maand of ik nog bijzonderheden heb ingepland en of ik daar nog veel voor zou moeten betalen.
Ik schat in wat ik ongeveer voor de variabele kosten kwijt ben en middels een berekening weet ik wat er die maand evt. overblijft en dat boek ik naar mijn spaarrekening.
Nagellakjes, een lunch of een leuke accessoire vallen bij mij in mijn globale berekening van boodschappen, dus ik ga dat niet allemaal apart bijhouden.
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10877

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 20 Jan 2016 22:46

Re: Financiën bijhouden raar?

Wij doen het niet, althans niet netjes in een Excelbestand of een kasboekje of zoiets, omdat wij niet echt van die georganiseerde types zijn. Als er een keer iets niet klopt dan kunnen we het met heel veel moeite meestal wel terugzoeken, maar ik vind het op zich wel knap als mensen alles zo goed op een rijtje hebben.

Ik vind het ook een beetje een steek onder water om tegen iemand die alles goed op een rijtje heeft te zeggen 'ja, jij hebt daar tijd voor'.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Tante Toos

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 566

Geregistreerd: 02 Sep 2013 19:41

Bericht 20 Jan 2016 22:50

Re: Financiën bijhouden raar?

Ik ben vanaf 1 januari ook heel positief begonnen met het bijhouden van onze uitgaves. Omdat ik wel wist wat er ongeveer uit gaat aan vaste en variabele lasten maar niet precies. Uiteindelijk vind ik het maar lastig om een, voor mij, overzichtelijk schema te vinden en daar ook alles bij in te voeren.
Ik had het een paar dagen geleden met mijn vriend hierover en hij zegt ook dat het toch eigenlijk prima gaat zoals het ging? We kunnen iedere maand samen een mooi bedrag sparen en daarnaast ook ieder nog apart. (De een wat meer dan de ander) We doen geen gekke dingen, maar hoeven niet op iedere euro te letten. We hebben wel afgesproken dat als we zien dat we minder over gaan houden per maand, dat we dan wel echt een schema bij gaan houden.
Bij rabobank kun je trouwens heel mooi zien hoeveel geld er naar iedere categorie gaat. Daar kijk ik wel af en toe naar.
Ik snap ook wel dat andere mensen het echt precies bijhouden, maar zolang er voor ons niet echt de noodzaak voor is, is het voor ons niet belangrijk genoeg.
09-07-2018
<<

Lenthe

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1277

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:10

Bericht 20 Jan 2016 22:54

Re: Financiën bijhouden raar?

Susan schreef:Ik vind het ook een beetje een steek onder water om tegen iemand die alles goed op een rijtje heeft te zeggen 'ja, jij hebt daar tijd voor'.

Mee eens. Het heeft mij 1x veel tijd gekost. Ik wilde namelijk alles op een rijtje hebben welk bedrag er wanneer af gaat. Dus ik heb toen alles nagezocht; Wanneer wordt de huur afgeschreven, wanneer g/w/l, verzekeringen en telefonie, etc.
Ook bekijken wat de variabele kosten waren, kostte me veel tijd (denk dat ik een uur bezig ben geweest om alles uit te zoeken) en daarna kost het je hooguit 5 minuten.
Beetje flauw van je vriendinnen.

Maar, zoals je hier meer leest, sommige mensen weten dat ze voldoende verdienen en, als ze niet ineens een extreem hoge uitgave hebben, dat ze genoeg overhouden per maand. Dan is de noodzaak er misschien minder en de behoefte ook. Sommige mensen maken zich er niet zo druk om. Ook prima. Als jij hier gelukkig van wordt, moet je het gewoon volhouden.
<<

Pomodori

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 520

Geregistreerd: 02 Sep 2013 20:28

Bericht 20 Jan 2016 22:57

Re: Financiën bijhouden raar?

Het topic heeft mij geïnspireerd een begroting voor de kosten van 2016 te maken. We zijn in december verhuisd naar een groter en duurder huis en nu heb ik een beetje een idee of we met onze gezamenlijke stortingen op de rekening een beetje uitkomen. Bedankt voor de inspiratie!

ik vind het eigenlijk alleen maar slim om het een beetje bij te houden. Zo ontdek je nog eens dat een bepaalde verzekering voor de oude woning al had moeten zijn opgezegd en dat een termijnbedrag voor water kennelijk niet meer maandelijks wordt afgeschreven...
augustus 2013
<<

Peinture

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 797

Geregistreerd: 09 Sep 2013 17:27

Bericht 20 Jan 2016 23:27

Re: Financiën bijhouden raar?

Ja, Pomodori, dat soort dingen vallen dan extra goed op. Dat vind ik ook echt het fijnste, dat de afwijkende dingen opvallen en ik dan gelijk na kan gaan of het wel klopt. Ik sta niet graag voor verrassingen later.

Omdat ik niet werk nemen veel mensen aan dat ik overal alle tijd voor heb :( Soms steekt dat echt. Ik ben soms meer moe dan mijn man na een werkdag bijvoorbeeld. De kinderloze vriendin oppert wel eens dat ze ook thuis wil zijn met de theoretische kids, dat dat haar een stuk rustiger/relaxter lijkt dan te gaan werken. Ik ben gezegend met mijn kind(eren) en ben heel blij dat ik thuis met ze kan zijn. Maar ik ben thuis komen te zitten door een hele erge reden en dat zou ik voor niemand wensen. Dat ik nu tijd heb voor mijn huishouden/kinderen/financiële zaken betekent niet dat ik vrijwillig thuis kwam te zitten. Maar goed, dat is weer een ander topic ;)
Afbeelding
Afbeelding
<<

Parel

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2129

Geregistreerd: 21 Mrt 2015 11:30

Bericht 21 Jan 2016 09:27

Re: Financiën bijhouden raar?

Ach, Peinture, laat ze lekker kletsen! Het is wellicht een beetje jaloezie, en anders een ernstig tekort aan inbeeldingsvermogen - aan de andere kant heeft ze geen kinderen, dus ze heeft geen idee waar ze het over heeft. Ik ben ook altijd thuis bij de kinderen (thuisblijfmoeder - wat een shitwoord), maar het is best een dingetje soms hoor. Mijn man klaagt altijd dat hij zo vroeg moet opstaan (een half uur eerder dan mijn wekker) en hoe zwaar hij het heeft als ik dan nog lekker mag slapen. Pasgeleden heb ik hem gezegd dat hij alleen maar hoeft op te staan, zich te douchen en aan te kleden en zijn brood (dat ik de avond ervoor heb gesmeerd) hoeft te pakken, en een uur naar zijn werk moet rijden (ok dat is niks, natuurlijk, zeker niet met files). Waar ik in de ochtend 2 kinderen eten moet geven, 3 mensen aan moet kleden en alles draaiende moet houden. Vaak zijn ze al voor de wekker wakker en die kinderen staan ook echt meteen 'aan'. Toen gaf hij ook wel toe, dat het in ieder geval in de ochtend 1-0 voor mij is ;)

Ik hou overigens in de financiën alles bij, ook voor mijn man zijn 'bedrijf'. Maar ik vind het leuk ook, dat scheelt. En fijn om te weten wat erin en eruit gaat en wat we overhouden.
<<

minoessepoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3654

Geregistreerd: 02 Sep 2013 05:56

Bericht 21 Jan 2016 09:38

Re: Financiën bijhouden raar?

Wij hebben een gezamenlijke rekening waar alle vasten lasten vanaf gaan en we ook de boodschappen e.d doen. We storten er op de 20ste beide een bedrag op, op die manier staat er altijd voldoende op om de vaste lasten die aan het begin van de maand afgeschreven worden te betalen. Mijn man kijkt wel regelmatig even in de app of alles al afgeschreven is en of er nog genoeg geld op de rekening staat.
Ik doe de boodschappen van die rekening en weet wat we ongeveer per week daarvoor hebben, dus mocht er een keer een uitschieter bij zitten dan houden we ook in de gaten of er genoeg op die rekening staat. Als er veel geld over blijft of te weinig op staat klopt er iets niet, anders hoeven we het ook niet verder te controleren. Als er iets veranderd qua betalingen passen we het bedrag wat we over maken naar die rekening aan.

Dan hebben we nog ieder onze eigen rekening, daar gaat bij mij maar 13 euro vanaf voor mijn telefoon abonnement en daar betaal ik mijn reiskosten voor mijn werk als vaste lasten van. De rest is om te sparen en voor leuke dingen. Dat hoef ik dus niet bij te houden, ik spaar automatisch en log weleens in om iets over te maken bijvoorbeeld en maak dan wat extra over van of naar de spaarrekening als er veel of weinig op staat.

Wij hebben dus prima inzicht in onze financiën, maar checken echt niet 2 a 3 keer in de week uitgebreid de rekeningen en houden ook geen Excel sheet bij. Ik vind januari ook totaal niet spannend op dat gebied, er ook nooit zo over na gedacht, maar dat komt waarschijnlijk ook wel omdat er altijd wel genoeg is er ik me er geen zorgen over hoef te maken.
Laatst gewijzigd door minoessepoes op 21 Jan 2016 09:50, in totaal 1 keer gewijzigd.
25-11-2014 & 09-06-2017
<<

Cotton

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 23662

Geregistreerd: 10 Feb 2014 16:21

Bericht 21 Jan 2016 09:49

Re: Financiën bijhouden raar?

Peinture schreef:Wat fijn om zoveel herkenning te lezen. Ook al heb je veel meer inkomsten dan uitgaven lijkt het mij ook fijn om zoiets bij te houden.

Wij hebben iedere maand niet super veel over en we zijn nog druk aan het klussen in huis, dus ik vind het ook fijn om te weten hoeveel budget we voor iets hebben bijvoorbeeld. Dankzij het bijhouden weet ik wat we extra kunnen besteden en wat we op de langere baan moeten schuiven.

Maar ik moet wel zeggen, ik hou van overzicht en van to-do lijstjes bijvoorbeeld haha. Geeft me rust. Maar denk dat dat ook voor veel mensen hier herkenbaar is.

Haha inderdaad. Wij hebben gewoon geld zat, hoef me nergens zorgen over te maken, maar ik wil gewoon precies weten wat er gebeurd. Ik check de rekeningen ook wel dagelijks, dat is gewoonte geworden.
29032018
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10877

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 21 Jan 2016 10:01

Re: Financiën bijhouden raar?

Peinture schreef:
Omdat ik niet werk nemen veel mensen aan dat ik overal alle tijd voor heb :( Soms steekt dat echt. Ik ben soms meer moe dan mijn man na een werkdag bijvoorbeeld. De kinderloze vriendin oppert wel eens dat ze ook thuis wil zijn met de theoretische kids, dat dat haar een stuk rustiger/relaxter lijkt dan te gaan werken. Ik ben gezegend met mijn kind(eren) en ben heel blij dat ik thuis met ze kan zijn. Maar ik ben thuis komen te zitten door een hele erge reden en dat zou ik voor niemand wensen. Dat ik nu tijd heb voor mijn huishouden/kinderen/financiële zaken betekent niet dat ik vrijwillig thuis kwam te zitten. Maar goed, dat is weer een ander topic ;)


Toch even off-topic, je mag ook best van je afbijten, hoor. Het is helemaal niet leuk als mensen heel de tijd suggereren dat jij maar een luizenleventje hebt terwijl dat gewoon helemaal niet zo is. Sowieso is het voor haar makkelijk oordelen vanaf de zijlijn hoe "relaxed" het is om thuis te zijn met kinderen, maar bij jou zit er dan ook nog eens meer achter, dan vind ik dat soort opmerkingen helemaal not-done. En dat mag zij best weten. Van vriendinnen mag je best wat meer begrip verwachten.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Peinture

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 797

Geregistreerd: 09 Sep 2013 17:27

Bericht 21 Jan 2016 11:15

Re: Financiën bijhouden raar?

Susan en Parel, ze weten het dondersgoed maar ik klaag er nooit over omdat ik met mijn beperkingen heb leren leven, en het gaat voor mijn gevoel nu ook echt zo goed als mogelijk. Dus ik ben heel dankbaar.

Betekent niet dat ik toch vaker ermee geconfronteerd word en werken niet gaat, zeker niet met 2 kinderen dadelijk. De kinderloze vriendin is heel lief, maar ze leeft echt in een fantasiewereld als ze zegt: Doe mij ook maar geen baan, en 2 of 3 kids, dan had ik wellicht wat meer tijd voor mezelf. Mijn man kan daar alleen maar om lachen, ze weet niet wat ze zegt. Ik gun haar alle liefde en kindjes van de wereld, maar ik ben wel bang dat ze zich ernstig verkijkt op die vrije tijd.

Maar dit was nu echt geheel offtopic haha.
Afbeelding
Afbeelding
<<

Anoniem168

Bericht 21 Jan 2016 13:56

Re: Financiën bijhouden raar?

.
Laatst gewijzigd door Anoniem168 op 28 Aug 2016 21:10, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Spencer

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 9373

Geregistreerd: 31 Aug 2013 23:18

Bericht 21 Jan 2016 18:20

Re: Financiën bijhouden raar?

Mijn man houdt alle in- en uitgaven bij in Excel. En daar maakt hij gewoon tijd voor. Hij zit volgens mij niet graag haha want hij kan is met huishouden en koken en boodschappen net zo'n pietje precies.
Afbeelding
Afbeelding
Vorige

Terug naar Huisje, boompje, beestje

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers

cron