Caroow schreef:Ja, knieperties! Ken jij die niet Rapa Nui? Ik dacht dat je ook hier uit de buurt kwam.
Ja, alleen noemen wij ze gewoon nieuwjaarskoeken en rollen ze ze hier meestal niet op. Maar dat vind ik weer van die gewone dingen dat ik daar niet eens als streekgerecht bij nadenk.
Nyx noemde ook eens in een topic: spekdikken oid, die heb ik ook wel eens geproefd op de kerstmarkt in Den Ham, was ook erg lekker. Wordt volgens mij ook vaak in december gegeten.
Boerenjongens of bij ons: brandewijn met rozijnen was hier ook altijd een gewoonte als mensen in ondertrouw gingen dat de moeders dit dan maakten en aan de mensen die "aan huis" kwamen dan een glas vol gaven.
Je hebt hier ook nog "stip" maar dat lust ik niet ook al heb ik het nog nooit geproefd
: even van Wikipedia: Stip is een streekgerecht uit de Nederlandse provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Het gerecht wordt geserveerd als een kluit boekweitenpap met bovenin een kuiltje met daarin hete uitgebakken spek (reuzel, het liefst met kaantjes) met een flinke eetlepel stroop. In plaats van boekweitmeel wordt het gerecht ook wel van bloem gemaakt en in plaats van spek en stroop wordt stip ook gegeten met boter en suiker. Tijdens het eten wordt van de buitenkant van de pap met een lepel een hapje genomen, die voor deze in de mond wordt gestoken eerst in de reuzel met stroop wordt gedoopt. Dit gebeurt net zo lang tot ergens de rand van het kuiltje doorbreekt. Vanwege dit aspect is het gerecht geliefd bij kinderen, maar ook omdat het een zoet gerecht is.