Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 12:26

Ik heb vandaag rijexamen gedaan en dat ging niet zo goed haha. Ik kan prima rijden maar ik werd met de minuut zenuwachtiger en zat zo te trillen dat ik niet eens meer normaal echt reed. De examinator zei gelijk, faalangst examen doen.

Dus die wordt nu aangevraagd. Maar ik wil graag weten hoe iemand anders dat heeft ervaren.

Ik word dus steeds zenuwachtiger en kan alleen nog maar denken 'dit kan ik niet' terwijl ik normaal echt alles behalve onzeker ben.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 12:33

Geen ervaring mee, ik had hetzelfde als jou (Bij tussentijdse toets en tijdens lessen met oefenen op examen) en op advies van instructeur bij de huisarts om betablokkers gevraagd. En toen ging mijn examen zelf gewoon prima. Dus dat kan je ook nog overwegen.
En wat mij hielp was de week vooraf aan het examen iedere dat een uur of 1.5 uur lessen, om in het ritme te blijven (Mijn instructeur maakte daarvoor ook echt ruimte in zijn agenda en verschoof desnoods een andere leerling die niet bijna examen had). En de 1.5 uur voor mijn examen ook lessen en daarna gelijk door naar CBR.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 12:42

Ivm borstvoeding wil ik liever niks slikken. Mocht ik nou weer zakken dan overweeg ik dat nog eens.

Ik ga inderdaad nog wel lessen en ook voor het examen, dat had ik vandaag ook. Helaas kan je niet gewoon een proefexamen met een examinator aanvragen he, dat zou echt fijn zijn.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 12:47

Wat naar dat het niet gelukt is Spencer.

Ik herken het wel een beetje, want ik heb ook eeuwig over m'n rijexamen gedaan, pas de vierde keer geslaagd. Ook door faalangst. Dat uitte zich echter niet in complete zenuwen maar meer in blokkades en heel erg bang zijn om fouten te maken. Voor mij was het uiteindelijk slimmer om juist niet het faalangstexamen te doen, want daarbij krijg je extra tijd. Dat zou voor mij juist extra vervelend zijn.

Geen echte ervaring dus, maar wel weten hoe ontzettend vervelend het is om rijexamen te moeten doen. En ik rij nu echt met ontzettend veel plezier. Het was echt die stomme lessen en examen bij mij, niet het rijden zelf.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 12:52

Het lijkt me wel fijn dat je even pauze kan nemen. Dat zou me vandaag gered hebben denk ik.

Ik bekijk het maar positief, meer tijd om voor m'n auto te sparen :)

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 12:57

Wat vervelend dat het niet zo goed ging vandaag. Ik heb de eerste keer een faalangst examen gedaan en ben toen gezakt, de tweede keer heb ik een normaal examen gedaan en geslaagd.

Voor mijn gevoel werd er bij het eerste examen weinig extra's gedaan aan begeleiding. Dat kan ook de pech zijn van een verkeerde examinator treffen, dat weet ik niet. De tweede keer wist ik precies wat er van me verwacht werd en die ervaring zorgde voor meer vertrouwen.

Hopelijk kun jij deze ervaring ook ten goede inzetten. Mijn examen is al heel wat jaren geleden, dus ik weet niet hoe de faalangst examens vandaag de dag zijn vormgegeven. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen en jij kunt dit prima, anders zou je geen examen mogen doen. Probeer dat vertrouwen op te bouwen in de lessen, dan komt dat tweede examen vast goed.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 14:23

Sawadee schreef:Geen ervaring mee, ik had hetzelfde als jou (Bij tussentijdse toets en tijdens lessen met oefenen op examen) en op advies van instructeur bij de huisarts om betablokkers gevraagd. En toen ging mijn examen zelf gewoon prima. Dus dat kan je ook nog overwegen.
En wat mij hielp was de week vooraf aan het examen iedere dat een uur of 1.5 uur lessen, om in het ritme te blijven (Mijn instructeur maakte daarvoor ook echt ruimte in zijn agenda en verschoof desnoods een andere leerling die niet bijna examen had). En de 1.5 uur voor mijn examen ook lessen en daarna gelijk door naar CBR.



Wij geven voor bepaalde onderzoeken op mijn werk (ziekenhuis) patienten betablokkers maar die mogen daarna absoluut niet meer autorijden :shock:

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 14:35

Dat zal wel een veel hogere dosis zijn. Het is schijnbaar vrij normaal om propranolol voor te schrijven bij examens. Ik slikte ook maar 1 tabletje ofzo.

Het staat ook in de bijsluiter dat het er voor gebruikt wordt;

Propranolol wordt gebruikt bij ernstige examenvrees en plankenkoorts.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 14:45

Wat bedoel je met een proefexamen? Wat daaraan lijkt je prettig? Het idee dat je de examinator al kent?
Een tussentijdse toets is misschien wel mogelijk, maar ik weet niet of dat meerwaarde heeft.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 14:49

Sawadee schreef:Dat zal wel een veel hogere dosis zijn. Het is schijnbaar vrij normaal om propranolol voor te schrijven bij examens. Ik slikte ook maar 1 tabletje ofzo.

Het staat ook in de bijsluiter dat het er voor gebruikt wordt;

Propranolol wordt gebruikt bij ernstige examenvrees en plankenkoorts.


Wij geven Metoprolol dus daar zal misschien wel verschil in zitten ja. Mensen worden er echt heel suf van.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 15:03

Mijn man had er indertijd veel last van, rijlessen gingen prima, maar met het examen was hij steeds zo nerveus dat hij het niet haalde. Uiteindelijk heeft hij na 5 mislukte pogingen staatsexamen mogen doen, ik heb geen idee wat dat precies inhield. Faalangstexamen bestond toen nog niet volgens mij (22 jaar geleden...oh my we worden oud :omg: ).

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 18:26

Als het goed is krijg je veel meer tijd om tot rust te komen en praten ze meer met je. Ik heb staatsexamen gedaan omdat ik telkens dichtklapte tijdens normale examens. Vond het echt schelen.
Overigens ook met propanolol, echt een aanrader.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

07 Dec 2017 20:16

Ik heb een faalangst examen gedaan en je krijgt idd meer tijd. Vanaf 't begin is 't rustiger; je kletst wat langer, voor je naar de auto loopt. Dan kan je even rustig ademhalen en alles gaat gewoon wat kalmer! Ik gaf aan dat ik vol energie zat en dan is de lesauto opeens heel klein :) Toen mocht ik even stoppen, uitstappen, alles uitschudden en even rekken en strekken en toen weer verder rijden.

Het bleef spannend, maar vond het wel een fijne rit!

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

10 Dec 2017 19:35

Spencer schreef:Ivm borstvoeding wil ik liever niks slikken. Mocht ik nou weer zakken dan overweeg ik dat nog eens.

Ik ga inderdaad nog wel lessen en ook voor het examen, dat had ik vandaag ook. Helaas kan je niet gewoon een proefexamen met een examinator aanvragen he, dat zou echt fijn zijn.


Je kunt er gewoon eenmalig eentje slikken voor je examen. Ik zou dat wel doen. Dan maar een keer je melk afkolven en weggooien. Het heeft bij mij zo enorm gescheeld. Op de tussentijdse toets liet ik van de zenuwen de motor zelf afslaan op de rotonde, ik was zo bloednerveus, ik kon echt niet meer normaal nadenken, ik deed gewoon alles fout. 3 dagen later was mijn echte examen, met bètablokkers. Ik was zenuwachtig, maar veel kalmer, ik was helderder en de zenuwen namen het niet over.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

10 Dec 2017 19:39

Beachgirl schreef:
Sawadee schreef:Dat zal wel een veel hogere dosis zijn. Het is schijnbaar vrij normaal om propranolol voor te schrijven bij examens. Ik slikte ook maar 1 tabletje ofzo.

Het staat ook in de bijsluiter dat het er voor gebruikt wordt;

Propranolol wordt gebruikt bij ernstige examenvrees en plankenkoorts.


Wij geven Metoprolol dus daar zal misschien wel verschil in zitten ja. Mensen worden er echt heel suf van.


Ik heb ook propranolol gehad, later ook nog een aantal keer (10 Mg geloof ik). Ik word er niet suf van maar gewoon echt minder zenuwachtig, mijn hartslag blijft wat lager en de adrenaline neemt het niet helemaal over. Ik heb het ene tijdje 3x daags geslikt toen ik aan het afstuderen was en helemaal ziek werd van de continuë zenuwen. Ik kreeg eerst oxazepam, daar was ik dan een hele dag daas van, propranolol hield me juist wel scherp, maar haalde die scherpe kanten van mijn zenuwen af die het bijna onmogelijk maakten om nog te functioneren.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

10 Dec 2017 19:41

Ik heb iets van de homeopathie gehad toen ik ging afrijden.

Re: Ervaring faalangst examen cbr?

10 Dec 2017 21:03

Ik had valeriaan genomen.
Plaats een reactie