Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Emetofobie en misselijk. Ben bang!

<<

anoniem196

Bericht 02 Okt 2014 09:18

Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik heb al jaren emetofobie ( extreme angst voor overgeven).
Ik voel me al een paar dagen niet lekker, maar sinds vanmorgen ook met vlagen heel naar en misselijk.

Ben nu zo bang dat ik straks moet overgeven. Zit met dochter tekenfilmpjes te kijken voor de afleiding.
Hoop zo dat het snel over is.
Sinds een aantal weken ben ik bezig met therapie. Maar heb nog een lange weg te gaan voor ik van mijn extreme angsten af ben.

Wie hier op het forum heeft of had emetofobie?
En heb je therapie gehad? Zo ja, welke therapie werkt er goed?
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13549

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 02 Okt 2014 10:46

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik heb emetofobie, ik ben wel in therapie geweest, maar ik ben er helaas nog steeds niet vanaf, ben toen om meerdere redenen eigenlijk te snel gestopt. Ik zou ook eigenlijk weer in therapie moeten, maar ik zie er heel erg tegenop om dat te regelen en helemaal om vervolgens ook te gaan. Wat voor soort therapie heb jij?

Ik hoop voor je dat je je alweer beter voelt.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Tweeling

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 292

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:27

Bericht 02 Okt 2014 11:16

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik heb ook emetofobie, al zo lang ik me kan herinneren. Ik ben bang om zelf over te geven maar ook bang om anderen te zien spugen, zelfs mijn eigen dochter en de hond. Heel vervelend. Toen mijn dochter baby was en regelmatig melk terug gaf ben ik in therapie geweest, ik durfde haar zelfs de fles niet meer te geven uit angst dat ze daarna zou gaan spugen. De therapie heeft me toen wel geholpen om weer normaal met mijn dochter alleen te zijn etc maar ik raak nu weer onwijs in paniek als ze moet spugen. Dus of het op de lange termijn ook nut heeft gehad weet ik eigenlijk niet. Ik zou misschien weer opnieuw in therapie moeten, een soort opfrissing ofzo. Ben er ook wel bang voor dat ik straks met de baby weer angstig ben voor het voeden, vooral in combinatie met mijn hormonen ben ik extra onstabiel en angstig.
Afbeelding


Afbeelding
<<

anoniem196

Bericht 02 Okt 2014 11:34

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ooh wat fijn dat jullie mij begrijpen!
Zolang ik rustig zit gaat het wel. Heb een boterham gegeten in hele kleine stukjes. Maar hij zit er in.
Ben vooral bang om zelf over te geven. Maar ben ook bang als dochter overgeeft, omdat ik dan weet dat ze mij besmet.
Ik kan haar wel helpen, al sta ik te rillen als een rietje.

Ik heb EDMR geprobeerd. Dit heeft niet geholpen.
Ik volg nu therapie bij GGZ bij een mevrouw die gespecialiseerd is in angst en dwanghandelingen. ( waar ik ook last van heb, vooral in periodes met angst is het heel erg)
Ik ben met haar een lijst aan het maken met veiligheidsgedrag en vermijdingsgedrag.
En moet dingen gaan doen die ik normaal niet durft.
We gaan ook oefenen het kijken naar plaatjes en filmpjes.
Heb nog niet het gevoel dat ze mij er vanaf kan helpen.
<<

anoniem196

Bericht 02 Okt 2014 11:36

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Tweeling wat ontzettend knap van je dat je voor een tweede kindje durft te gaan!!
Mijn angst staat ontzettend in de weg om het aan te durven.
<<

anoniem196

Bericht 02 Okt 2014 11:37

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Als jullie behoefte hebben aan gesloten facebook groepje of app groepje om angsten en tips te delen..
<<

Anoniem 82

Bericht 02 Okt 2014 14:41

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik had/heb het ook. Vroeger was het echt heel erg, toen was ik werkelijk bang voor alles wat er mee te maken kom hebben. Dus ook bang om over te geven als ik niet misselijk was, bang dat een ander misschien over zou geven, etc. Door de jaren heen is het minder geworden en nu ben ik alleen nog bang als ik zelf heel erg misselijk ben of daadwerkelijk moet overgeven. En ik vind het niet bepaald fijn als dochter moet spugen, maar kan haar wel helpen. Hoe het minder is geworden bij mij weet ik niet zo goed, tenminste niet of het komt door wat ik zelf denk. Ik was het in elk geval op een gegeven moment zat dat het zoveel dingen beheerste, en ben gaan bedenken waar ik precies bang voor was, wat er zou gebeuren als dat inderdaad uitkwam, etc. Toen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik voor veel meer bang was dan nodig. En met de jaren is de angst gesleten, al heb ik er dus nog wel last van als ik zelf ziek ben en ligt het op de loer als iemand hier thuis ziek is. Ik hoop in elk geval heel hard dat het niet erger wordt, en ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat ik ooit ziek kan worden zonder die angst. Sterkte in elk geval, hopelijk word je nu niet ziek. Het ziek zijn is sowieso niet leuk, maar die angst is ook heel naar.
<<

Slurp

Noob

Berichten: 81

Geregistreerd: 22 Sep 2013 19:36

Bericht 02 Okt 2014 15:13

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik herken het heel erg en het is zo ontzettend vervelend! Als ik bij iemand ben die om welke reden dan ook, in mijn gedachten, wel eens kan gaan overgeven begin ik al te trillen. Als mijn vriend 's nachts uit bed gaat vraag ik áltijd wat hij gaat doen en als hij geen antwoord geeft ga ik met mijn vingers in mijn oren liggen, uit angst om hem te horen overgeven, maar er is bijna nooit iets aan de hand. Ook zelf overgeven probeer ik te vermijden door kauwgom te eten als ik misselijk ben, wat inhoudt dat ik nu hele dagen kauwgom eet omdat ik altijd misselijk ben :pale:
<<

Tweeling

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 292

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:27

Bericht 02 Okt 2014 15:52

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

MissKnutsel schreef:Tweeling wat ontzettend knap van je dat je voor een tweede kindje durft te gaan!!
Mijn angst staat ontzettend in de weg om het aan te durven.


Ik heb tijdens mijn zwangerschappen niet hoeven te spugen gelukkig *klopt af * dus dat scheelt al. Waar ben jij het meest bang voor wbt een tweede kindje?
Afbeelding


Afbeelding
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13549

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 02 Okt 2014 16:12

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik heb ook niet hoeven overgeven tijdens mijn zwangerschappen en ook niet tijdens de bevallingen.

Ik ben bang voor zelf overgeven en voor anderen die overgeven. Als het onverwacht in een film gebeurt kan ik er wel tegen, mits het niet al te goor in beeld is gebracht en je het niet te lang van tevoren ziet aankomen, als een personage eerst heel lang misselijk is of kokhalst vind ik het wel naar. Ik wil het ook nooit van tevoren weten.

Door die fobie ben ik ook heel moeilijk met houdbaarheidsdata, dingen die buiten de koelkast zijn geweest, enzovoort.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Anoniem255

Bericht 02 Okt 2014 16:33

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Mijn man heeft hier ook veel last van gehad.
Een aantal jaren terug op vakantie raakte hij zo vreselijk in paniek dat hij totaal verkrampte. Zijn hele lijf. Zijn mond ook waardoor hij niet meer kon praten.Zijn voeten sstonden helemaal schuin naar beneden en zijn handen stonden naar buiten gedraaid terwijl zijn vingertoppen elkaar allemaal raakte. Ik had geen idee wat er gebeurde maar toen ik zijn mond zo zag dat ik dat hij een beroerte had... Na een uur werd het minder en na twee uur was het over. Zijn angst is nu veel minder maar goed, daar was blijkbaar wel deze nare ervaring voor nodig bij hem.

Ik kan er zelf niks bij voorstellen. Ik spuug heel makkelijk. Gelukkig want vanwege mijn ziekte moet ik echt veel en vaak overgeven. Maar ik heb dus wel van dichtbij meegemaakt wat het met iemand kan doen.

Succes en hopelijk kun je er snel wat beter mee omgaan.
<<

Fiene

Bericht 02 Okt 2014 16:36

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik herken het ook, alleen ik ben niet bang om over te geven.en kan er ook goed mee omgaan wanneer een kind uit de klas overgeeft maar wanneer mijn kinderen overgeven word ik ook angstig. Ik kan ze goed helpen hoor en opruimen ook maar ben vooral bang voor uitdroging en dat het lang gaat duren enzo. Ik geef ze ook meteen ors en kindigist.


Nu gaf er vandaag een kind over op de groep van N en dan ben ik meteen wel bang dat zij het ook krijgt. En dit weekend gaan we een weekendje weg dus ik hoop heel hard van niet.

Een app groepje lijkt me wel een fijn goed idee, wie weet kunnen we elkaar helpen.

Ik heb hiervoor ook gesprekken gehad maar dat wa echt niets. Die vrouw zei gewoon niet doen en denken aan dat kinderen vaker gezond zijn als niet...ja dat snap ik allemaal ook wel..
<<

Vanya

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3729

Geregistreerd: 01 Sep 2013 15:43

Bericht 02 Okt 2014 16:51

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik had angst voor overgeven maar niet in de extreme vorm die jij beschrijft, althans dat denk ik niet maar ik weet het niet zeker. Ik had al zooooolang niet overgegeven en vond het zo'n naar en vies idee om het te doen, en het leek me gewoon zo'n vreselijk gevoel. Toen ik laatst een niersteen had en hele zware pijnstillers nam werd ik zo misselijk van die pijnstillers dat ik moest overgeven en het luchtte zo enorm op, ik voelde me veel beter. Ik heb die angst nu ook niet meer, natuurlijk vind ik overgeven geen pretje maar ik ben er niet meer bang voor. Ik voelde me op het moment dat ik dacht dat ik moest gaan overgeven wel rot omdat ik niet wilde overgeven.

Hopelijk voel je je snel beter! En succes met de therapie, goed bezig!
If you cannot do great things, do small things in a great way.
<<

Joan

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1330

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:24

Bericht 02 Okt 2014 17:00

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik herken het, super vervelend. Op m'n 16e ben ik in therapie geweest omdat ik toen moeizaam at. Ik was namelijk zo bang dat het er weer uitkwam dat ik er gewoon niets meer instopte. Jammer genoeg werkt niet eten misselijkheid ook in de hand natuurlijk. De therapie heeft wel geholpen maar ik denk dat je nooit volledig van die angst afkomt. Wanneer mensen in mijn omgeving vertellen dat ze ziek zijn geweest of als ik het woord buikgriep hoor, dan raak ik in licht paniek. Ook heb ik nog steeds problemen met bepaald voedsel en twijfel ik vaak of voedsel bedorven is of niet. Eten bij anderen vind ik ook niet heel fijn omdat ik niet goed weet hoe nauw anderen omgaan met hygiëne en dergelijke.

Wat ik me vooral vaak probeer te realiseren op momenten van paniek is dat ik zelf voor die paniek zorg, daar juist gespannen van wordt en vervolgens dus weer misselijk. Het wordt echt zo'n cirkeltje en dat is soms heel lastig om daar in je eentje uit te komen. Sterkte, ik weet hoe naar het kan zijn en hoeveel mensen zulke angsten vaak niet begrijpen!
<<

Lot

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5453

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:34

Bericht 02 Okt 2014 17:43

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Mijn zus heeft hier ook last van. Zij heeft hier lang therapie voor gevolgd, welke therapie weet ik niet precies, maar er is vooral gepraat over wat ze zo eng vind en hoe ze hier mee om kan gaan. Nu kan ze er heel goed mee leven alleen in onzekere/wat mindere periodes komt de angst weer erger terug. Zij meed bijvoorbeeld eerst ook het openbaar vervoer, de kroeg etc. Mijn zus heeft pilletjes tegen de misselijkheid, dit zijn bewust zetpillen omdat ze altijd bang was dat het dan niet weg zou krijgen via haar mond (ze krijgt tijdens de angst een droge mond). Deze werken altijd erg goed, ze heeft wel het geluk dat ze eigenlijk nooit moet overgeven, als ze zich misselijk voelt gebruikt ze deze zetpillen. Misschien heb je hier iets aan.
<<

anoniem196

Bericht 02 Okt 2014 17:45

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Echt zo fijn om te lezen dat meerder dit hebben. Stukje herkenning.

Ik ben de hele dag met vlagen misselijk geweest. Tot een uur of 12 het ergst.
Als er buikgriep heerst ben ik ook al licht paniekering.
Extra handen wassen na boodschappen doen.

Ik heb er best extreem last van. En daarom ben ik nu weer opnieuw met therapie gestart.
Het zit me echt in de weg om normaal te kunnen leven.
Moeite met houdbaarheids datums, liever niet bij andere eten, niet eten in restaurantjes die ik niet ken, zou nooit zomaar spontaan een visje ofzo kopen.
Ben in drukte al extra aan het opletten, zijn er misschien mensen die ziek kunnen worden.
Het is voor mij een ramp om over de kermis te lopen ( mensen kunnen ziek worden in attracties)
Door mijn angsten krijg ik weer extra last van dwangmatig handelen.

Ben het zo zat!! hoop dat mijn therapie snel helpt.
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13549

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 02 Okt 2014 17:48

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ik had vroeger standaard Domperidon bij me, maar op een gegeven moment slikte ik het bijna iedere dag omdat ik bijna altijd dacht dat ik misselijk was of werd.

Ik ben trouwens ook paniekerig als ik hoor dat er buikgriep heerst. Ik heb ook zwaar de pest aan topics met titels als 'heerst het weer?' of iets vergelijkbaars.

Ik durf op zich wel uit eten te gaan, maar niet overal, dingen als kebab et cetera mijd ik wel. Vis durf ik dan weer wel te eten. Ik durf op zich ook wel op de kermis te lopen, maar ik zou never nooit in attracties gaan die over de kop gaan, ben nog nooit in de Python of zoiets dergelijks geweest.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

anoniem196

Bericht 02 Okt 2014 17:49

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Tweeling schreef:
MissKnutsel schreef:Tweeling wat ontzettend knap van je dat je voor een tweede kindje durft te gaan!!
Mijn angst staat ontzettend in de weg om het aan te durven.


Ik heb tijdens mijn zwangerschappen niet hoeven te spugen gelukkig *klopt af * dus dat scheelt al. Waar ben jij het meest bang voor wbt een tweede kindje?


Dat ik misselijk ben en moet overgeven tijdens de zwangerschap. En dat ik een baby krijgt die veel moet overgeven.


Ik heb tijdens de zwangerschap van E. niet overgegeven, en tijdens ziekenhuis opname(pre-eclampsie) en bevalling ook niet.

E. heeft tot nu toe ook pas 3 keer overgegeven.
Ik op mijn 12e, en vorige jaar zomer. Dus ik ben ook niet vaak ziek.
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13549

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 02 Okt 2014 17:52

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Dus jij hebt maar twee keer in je hele leven overgegeven (ik heb het voor je afgeklopt)? Voor je twaalfde geen enkele keer? Of kun je je dat gewoon niet herinneren?
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

anoniem196

Bericht 02 Okt 2014 17:59

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Susan schreef:Dus jij hebt maar twee keer in je hele leven overgegeven (ik heb het voor je afgeklopt)? Voor je twaalfde geen enkele keer? Of kun je je dat gewoon niet herinneren?

Ja voor mijn 12e ook! maar dat was de laatste keer tot mijn 30ste vorige jaar
<<

Fiene

Bericht 02 Okt 2014 19:08

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Fijn die herkenning idd. Ik mijd overigens geen plaatsen hiervoor maar wanneer ik hier idd lees over buikgriep en kinderen met uitdrogen in het ziekenhuis daar krijg ik echt de kriebels van.

Ikzelf ben echt zelden ziek, de kinderen vind ik de laatste tijd veel ziek geweest. Vooral N heeft veel overgegeven.
<<

Agdm

Noob

Berichten: 45

Geregistreerd: 28 Okt 2013 21:06

Bericht 02 Okt 2014 19:25

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Jeetje wat een herkenning!

Ik heb het ook en ook al heel lang. En ook best wel in extreme vorm.

Bang op de kermis, bang in restuarants, bang in grote menigten, bang als iemand moet hoesten, bang voor het woordje buikgriep, extreem gefocust op de houdbaarheidsdatum. Als ik iets niet vertrouw (terecht of onterecht) gooi ik het gewoon weg. Niet echt kostenbesparend maar ik kan niet anders.

Ik kan mijn kids dan ook echt niet helpen. Mijn man heeft er gelukkig totaal geen moeite mee en de kinderen zijn gewent dat papa ze helpt. Ik ben wel zover dat ik op dezelfde verdieping durf te zijn als het net gebeurt is> Ik geen dan een sopje en schonen kleren aan en maak dat ik weer wegkom. Helaas heb ik een man met migraine en dus krijgt hij steevast de vraag als hij in de nacht van bed gaat: wat is er? Hij gaat over het algemeen zo goed als nooit uit bed 's nachts.

Afgelopen winter waren wij met mijn ouders op vakantie in een bungalow en de laatste ochtend werd mijn vader hondsberoerd wakker. Maar ging toch zoals beloofd met mijn dochter ontbijt maken. Dan denk ik neeeeeeeeel blijf uit haar buurt. Hij moest ook daadwerkelijk spugen en we moesten ook nog met zijn allen in 1 auto naar huis. Man wat een hel.

Ik overweeg ook al jaren therapie, maar durf simpelweg niet.
<<

Fiene

Bericht 02 Okt 2014 19:32

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Wat lastig Agdm, waarom durf je niet?

Ik had overigens niet gedacht dat zoveel meiden hier er '' last'' van zouden hebben.

Ik zeg hier wel vaker maar wanneer er een vaccin tegen buikgriep zou bestaan zou ik het mijn kinderen achter elkaar geven. Ziek zijn vind ik natuurlijk niet leuk voor ze maar kan ik allemaal prima tegen..maar overgeven en dan ook echt vaak overgeven.vreselijk.
<<

Anoniem 82

Bericht 02 Okt 2014 19:40

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Nu ik hier zo lees heb ik toch nog van meer dingen last. Ik ben ook heel moeilijk met houdbaarheidsdata! En wat Susan schrijft over die domperidon, dat had ik ook. Ik heb het ooit toen ik echt een keer goed ziek was voorgeschreven gekregen en daarna heb ik het heel lang geslikt en ik had het ook vrijwel altijd in mijn tas. Nu gelukkig niet meer. Wel heb ik nog wat in huis, maar dat pak ik alleen als ik me echt goed beroerd voel.

Gek genoeg ben ik wel twee keer zwanger geweest, beide keren met extreme misselijkheid/overgeven. Dat was wel heel naar, maar het was toch anders en ik kon er beter mee omgaan dan normaal. Het voelde anders (het misselijkheidsgevoel) en het kan natuurlijk bij zwangerschap horen. Het was wel naar natuurlijk, maar ik ben maar een paar keer bang geweest tijdens de zwangerschappen en dat viel me alles mee.

En gelukkig is dochter tot nu toe sinds ze baby was echt maar een enkele keer ziek geweest met overgeven. Van R kan ik het nu nog wel hebben, bij baby's kan ik er op de een of andere manier beter tegen. Zeker als het alleen melk is. Maargoed, ook hij wordt groter. Gelukkig kan ik ze dan wel helpen, maar ik voel dan op z'n minst een flinke knoop in mijn maag.

Valt me trouwens wel op dat er inderdaad nog veel herkenning is hier. In real life ken ik 1 iemand en die heeft het best erg, maar verder hoor ik er niemand over in mijn omgeving.
<<

Fiene

Bericht 02 Okt 2014 19:45

Re: Emetofobie en misselijk. Ben bang!

Ja gek he Roze..wanneer ik het met mensen erover heb dat ik zo de kriebels krijg van buikgriep herkent echt niemand dat. Ik herken het van de THT wel maar niet omdat ik bang ben dat we ziek worden maar omdat ik gewoon niets over de datum wil eten.

Ik kan er juist bij R weer beter tegen omdat hij groter is. Bij N vind ik het vervelender omdat ze, voor mijn gevoel, eerder uitdroogt en nog niet snapt dat ze gewoon wat moet blijven drinken. We hebben echt jaren geen buikgriep in huis gehad en dit jaar....pfff iedere keer weer. Ben er echt zo klaar mee...hoop dat we deze winter bespaard blijven.
Volgende

Terug naar Persoonlijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers