Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 14:10

Sinds een paar weken ziekgemeld. Naar de huisarts geweest, die adviseerde om naar de praktijkondersteuner van de GGZ te gaan. Zij zou mij dan verder verwijzen naar de juiste plek. Nu doorverwezen naar psycholoog, maar die heeft een wachtlijst van (maar!!) 6 weken.

En nu???
Ik voel me juist met de dag slechter worden ipv beter en dan zou ik nog 6 weken moeten wachten voordat ee überhaupt iets staat te gebeuren?!

M'n vriend zei al dat ik het via de arbo-arts moest proberen (daar ben ik nog niet door opgeroepen), maar is dat handig of juist niet? Bij de arbo heb ik juist het idee dat ze je alleen maar zo snel mogelijk weer aan het week willen hebben. Maar ik moet gewoon echt aan de slag met mezelf, anders zit ik over een tijdje weer met hetzelfde. Daarbij, m'n klachten zijn dus juist alleen maar toe- ipv afgenomen en zo kan ik voorlopig echt niet aan het werk...

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 14:25

Allereerst, wat ontzettend naar dat je een burn out hebt! Ik herken de lange wachttijden in de GGZ, helaas moest ik ruim 3 maanden wachten voor ik terecht kon. Ik denk dat het verstandig is weer contact op te nemen met je huisarts, vaak kan je namelijk als overbrugging bij de POH'er terecht. Zo is het bij mij wel gegaan, want je kan iemand niet in de tussentijd maar laten 'zwemmen'. Ik denk dat een arbo arts weinig voor je kan betekenen in dit geval, tenzij er een psycholoog aan je werk is verbonden? Take care!

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 14:27

Wat vervelend dat je je zo voelt! Ik zou opnieuw contact leggen met de praktijkondersteuner en daar aangeven dat je klachten momenteel verergeren en vragen of zijn kan bemiddelen of er desnoods spoed van zou kunnen maken.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 14:39

De praktijkondersteuner zei al dat ik in de tussentijd ook met haar mag praten. Maar ik heb bij haar totaal geen goed gevoel. De eerste keer zei ze al iets waarvan ik dacht 'hmm oké, bijzonder' en nu de tweede keer zei ze 'ben jij al eerder bij me geweest?' Nou sorry hoor, dan geef je me niet veel vertrouwen....

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 14:43

Dat is ook niet echt hoopgevend nee, die reactie!
Kun je niet naar een haptonoom ofzo? Daar ben ik wel eens geweest toen ik het even allemaal niet meer kon bolwerken in mijn hoofd. Ik ben wel naar 2 verschillende moeten gaan, omdat het met de eerste echt niet klikte. Uiteindelijk bleek haptonomie voor mij toch te zweverig, maar ik hoor van veel mensen dat ze er baat bij hebben.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 14:49

Ik heb geen tips, maar ik vind dit altijd zo verdrietig. Je zit al met jezelf in de knoop en dan zijn er zulke hoge wachtlijsten. Moeilijk!

Veel sterkte!

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 15:05

Wat rot voor je! Ik heb dat destijds ook gehad en vond 6 weken toen ook een EEUWIGHEID! Vooral omdat je NU handvatten wilt om jezelf er bovenop te helpen.

Hier wat tips waar je wellicht wat mee kan:
- Verwacht en eis niet teveel van jezelf. Ga niet denken in termijnen als: over twee weken moet ik wel weer dit of dat kunnen. Dit gaat je niet helpen.
- Probeer overdag niet te slapen. Je moet proberen om in een gezond slaapritme te komen. Bijvoorbeeld 23:00 - 08:00 (of wanneer je wakker wordt.
- Probeer elke dag naar buiten te gaan. Stukje fietsen, blokje om, even een boodschap halen. Ook al is het maar 1x en een heel klein blokje mag.
- Het helpt om in de natuur en met dieren te zijn.
- Ga niet sporten, dit maakt een burn out erger. Sowieso zijn prestatie gerichte dingen nu niet slim om te doen (denk aan een spelletje spelen).
- Probeer gezond te blijven eten, ook al kan je hier als een berg tegenop zien. Je lichaam heeft gezonde brandstof nodig.
- Mijd alcohol en cafeine.
- Ga plekken/situaties NIET vermijden waar je paniekaanvallen van krijgt. Je hoeft het ook niet op te zoeken, maar vermijd ze niet. Dan word het alleen maar erger en erger.
- Als je uit de eerste zombie fase bent en het aan kunt om af en toe iets te ondernemen: maak een lijstje van zaken waarvan je denkt te ontspannen en opgeladen van raakt. Zoals een boswandeling, een massage, een taart bakken, een puzzel maken (niet te moeilijk! daag jezelf niet teveel uit).

Maar vooral: doe waar jij je goed bij voelt. Denk er ook over na dat dit echt even een egoistische periode voor jezelf is. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, ook niet aan jezelf.
Sterkte!

EDIT: waar ik in de beginperiode veel baat bij had was geleide meditatie. Ik had dat nooit eerder gedaan, maar je kan op internet veel geleide meditaties vinden en gewoon de stem die je hoort volgen. In een later stadium ging ik ook veel naar yin yoga. Dat helpt mij heel erg om te ontspannen.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 15:11

Oh ja nog iets! Ik had toen op internet uitgezocht welke vitamines je bijnier goed kunnen voeden etc. Geen idee of het echt heeft meegewerkt aan m'n herstel, maar ik vond het prettig om iets te slikken omdat ik me zo rot voelde.

Zie hier bijvoorbeeld informatie over bijnier uitputting: http://www.dehormoonfactor.nl/bijnieruitputting-het-stress-syndroom-van-de-21e-eeuw
En over vitamines om dit te bestrijden: http://bijnieruitputting.com/supplementen/

Weten jullie gelijk waarom ik een burn out had --> ik pak alles iets TE doortastend aan...

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 15:20

Claire**** schreef:- Ga niet sporten, dit maakt een burn out erger. Sowieso zijn prestatie gerichte dingen nu niet slim om te doen (denk aan een spelletje spelen).
.


Echt? Wow dat had ik niet gedacht. Ik wilde al bijna zeggen dat sporten mij altijd hele erg helpt in tijden van stress (oke dat is natuurlijk nog lang geen burnout). Een spelletje spelen zorgt bij mij sowieso altijd voor irritatie :laughcry:

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 15:23

Elle123 schreef:
Claire**** schreef:- Ga niet sporten, dit maakt een burn out erger. Sowieso zijn prestatie gerichte dingen nu niet slim om te doen (denk aan een spelletje spelen).
.


Echt? Wow dat had ik niet gedacht. Ik wilde al bijna zeggen dat sporten mij altijd hele erg helpt in tijden van stress (oke dat is natuurlijk nog lang geen burnout). Een spelletje spelen zorgt bij mij sowieso altijd voor irritatie :laughcry:

hahaha ja dat spelletje had ik ook niet aan zien komen. Ik ben toen out gegaan bij een potje midget golf. :smile:
Maar tijdens het sporten maak je cortisol aan en dat is nou net wat je niet wilt. Je wilt juist van je overschot cortisol af!

In tijden van stress helpt sporten mij ook enorm. Even je hoofd leeg maken, heerlijk. Maar bij een burn out is dat 1 van de slechtste dingen die je kunt doen.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 15:29

Bedankt voor je uitgebreide reactie!
En natuurlijk ook voor alle andere lieve reacties :)
Ik reageer later nog even uitgebreid, maar mag hardlopen ook niet?

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 15:29

Het is natuurlijk heel vervelend maar wel de realiteit dat je lang moet wachten op zorg. Ik heb eind januari/ begin februari aan de bel getrokken bij de huisarts en die heeft me gelijk doorverwezen en toen moest ik eerst 2 maanden tot eind april wachten op intake/behandeladvies en nu ben ik alweer een week aan het bellen en doen achter de psycholoog aan die me een bepaalde therapie zou kunnen bieden en direct plaats heeft. Als hij geen plekje vrij had toevallig had ik daar ook weer weken tot maanden op kunnen wachten. Ik ken je frustratie!

Ik zou juist wel met de poh blijven praten!! Het geeft je een gevoel van controle en constructief bezig zijn itt nog verder stilstaan/afzakken dat je wél al bezig bent in die tussentijd. En ook al klikt het niet, vast kan ze wel meedenken zoals claire ook doet (adequate lifestyle tips) of gewoon om even je hoofd leeg te maken. Ik zou het dan gewoon niet te vaak doen maar eens in de 1.5/2 weken. Heb ik die eerste fase ook gedaan en mijn poh was ook een sul. Tenzij je echt hey idee hebt dat het averechts werkt, dan niet doen.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 16:14

Ik ben ook eerst bij de praktijkondersteuner gekomen. Misschien een oplossing: ga op zoek naar een zelfstandige psycholoog, die hebben vaker geen of korte wachtlijsten.

Verder heb ik voor nu de tip het boek: 'Nooit meer burn-out!' Ik vind dit een heel fijn boek die hele praktische tips geeft voor de tijd dat je weinig kan. Wat wel en niet doen.

Ga vooral veel rusten. Wat mij nu vooruit geholpen heeft is op tijd naar bed en heel veel rustmomegnten pakken. 1 activiteit naar buiten en 1 binnen en Thats it de eerste dagen. En vooral niet teveel van jezelf verwachten nu. Zet het maar even op pauze allemaal. Als je hulp hebt kijk je maar verder.

Ik heb van de HA slaappillen gekregen om snachts even wat rust te krijgen en oxazepam op dagen dat ik me
erg gejaagd voel. Ik moet zeggen dat ik die laatste weinig gebruikt heb maar het gevoel dat het mag is fijn.

Echt even de rem erop nu hoor! Zodra je dat gaat doen ga je merken dat het in je hoofd ook rustiger gaat worden.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 17:30

Ik heb persoonlijk geen ervaring met een burn-out maar heb wel altijd begrepen dat sporten juist wel goed is. Niet heel intensief natuurlijk maar een rondje hardlopen of fietsen o.i.d. in de buitenlucht is alleen maar goed. Gewoon omdat je het leuk vind om te doen. Ik zou niet aanraden om te gaan sporten als je dat niet gewend bent of om iets nieuws/ingewikkelds te gaan doen. Maar als je altijd al genoot van sporten lijkt het mij niet handig om daar nu helemaal mee te stoppen.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 18:42

MissBitchy schreef:Bedankt voor je uitgebreide reactie!
En natuurlijk ook voor alle andere lieve reacties :)
Ik reageer later nog even uitgebreid, maar mag hardlopen ook niet?

Het mag alleen als je het doet als ontspanning en dus niet op je tijd of afstand let. Als je onbewust toch een goede tijd wilt lopen of een bepaalde afstand wilt volmaken breng je jezelf onnodig in een stress situatie. De kleinste dingen kunnen nu grote stress veroorzaken, daar moet je echt voor waken.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 18:45

Claire**** schreef:
MissBitchy schreef:Bedankt voor je uitgebreide reactie!
En natuurlijk ook voor alle andere lieve reacties :)
Ik reageer later nog even uitgebreid, maar mag hardlopen ook niet?

Het mag alleen als je het doet als ontspanning en dus niet op je tijd of afstand let. Als je onbewust toch een goede tijd wilt lopen of een bepaalde afstand wilt volmaken breng je jezelf onnodig in een stress situatie. De kleinste dingen kunnen nu grote stress veroorzaken, daar moet je echt voor waken.


Dit snap ik inderdaad wel als ik zie hoe mijn huisgenootje baalt als ze langzamer dan normaal is of minder ver of niet verbetert of wat dan ook. Ik zou dan hardlopen zonder tracking app. Puur de beweging in de buitenlucht is natuurlijk wel fantastisch. Of ga een rondje wandelen of fietsen. En hoe burn out is burn out. Als je echt dermate burn out hebt dat je fysiek compleet op bent dan kun je waarschijnlijk geen eens hardlopen en moet je dat ook niet forceren. Dan gewoon wandelen.
Laatst gewijzigd door Whatever op 11 Apr 2017 19:38, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 18:48

Ja en dus ook niet je "normale" rondje gaan, want dan weet je dat je "normaal gesproken altijd tot daar en daar loopt" en nu dus slechter bent. Daarnaast moet je het kunnen loslaten en jezelf niet slecht voelen omdat je wellicht alleen maar een rondje om het blok kan rennen ipv 10 km. Als je een flinke burn out hebt, dan kun je dat niet loslaten. Zeker niet in de eerste weken.
Je kan het dus proberen, maar mijn psychologe en huisarts raadde het beide af. Het is vallen en opstaan, dus je kunt het uitproberen, maar kijk er niet raar van op als je er een enorme terugval van krijgt.

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 19:36

Hardlopen zeker niet doen. Je lichaam is opgebrand. Eerst rusten...

'Sophie in de mentale kreukels' gaat over burn-out. Nu de laatste aflevering, maar je kunt het vast terugkijken. Tip!

Re: Een burn-out en dan?

11 Apr 2017 19:47

Dat is inderdaad hoe ik het bedoelde ja. Alleen als ontspanning en even lekker buiten zijn. Verder geen verwachtingen of druk maar gewoon het zien als ontspanning. Snap wel dat dat lastig kan zijn en je wel voorzichtig moet zijn. En dan is gewoon wandelen ook al gewoon fijn.

Re: Een burn-out en dan?

13 Apr 2017 13:15

....
Laatst gewijzigd door MissBitchy op 17 Jul 2017 22:29, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Een burn-out en dan?

13 Apr 2017 14:43

.
Laatst gewijzigd door Anoniem191 op 13 Apr 2017 19:00, in totaal 1 keer gewijzigd.

Re: Een burn-out en dan?

13 Apr 2017 14:50

Ik weet niet of je hier wat aan hebt. Maar ik had ook geen goed gevoel bij de POH en daarop bood mijn huisarts aan om anders eens in de paar weken even bij haar te komen om daar mijn verhaal even te doen. Nu was dat voor mij voor mijn eetstoornis en gaf ze ook wel echt aan dat ze verder niet echt psychische ondersteuning kon bieden, maar wel een luisterend oor kon bieden en wat advies kon geven. Nu heb ik gewoon mega veel geluk gehad dat ik binnen 5 weken gestart ben met therapie ipv de verwachtte 16 weken dus is het uiteindelijk niet nodig geweest. Maar zou zoiets bij jouw huisarts ook mogelijk zijn en zou je je daar goed bij voelen?

Re: Een burn-out en dan?

13 Apr 2017 14:56

Ik kan ook via het werk met iemand praten. Maar dat vind ik wel lastig, in hoeverre wordt dat doorgespeeld naar m'n leidinggevende? Ja dat moet ik dan vragen, maar dat vind ik lastig...

Re: Een burn-out en dan?

13 Apr 2017 17:23

Ik ben daar ook huiverig voor, praten met iemand via werk. Daar moet je denk ik je eigen gevoel in volgen. Als het goed voelt, doen. Als het niet goed voelt, niet doen.

Als mindfulness etc te zweverig voor je is kun je misschien gewoon tijd inlassen om gewoon even stil te zitten en proberen je ademhaling te volgen (5 of 10 min). En dan dus nergens aan denken, behalve aan de ademhaling en aan wat je voelt in je lichaam. Ik werd daar rustig van en de constante ruis en herrie in m'n hoofd werd daar minder door zodat ik beter insliep.

Qua ontspanning: je hebt ook kleurboeken voor volwassenen, schijnt te helpen. Of van dat magnetische zand, ik kneed dan liever deeg (als in: dan heb ik nog t gevoel dat ik iets nuttigs doe) ook al kan ik voor geen meter koken.

Re: Een burn-out en dan?

13 Apr 2017 18:37

Haha koken kan ik ook niet!
En van dat het nuttig 'moet' zijn heb ik ook! Ik hoi daarom ook niet van gewoon een stuk wandelen, dat vind ik zo doelloos haha. Ben dus duidelijk ook geen natuurliefhebber ;)
Kleurboek heb ik idd ook! Alleen dat levert bij mij ook 'stress' op... Als ik er dan zat van ben, kan ik 't niet wegleggen voordat het af is of op z'n minst alle vakjes van het patroon waar ik op dat moment mee bezig zeg maar ingekleurd zijn.

Van de Mindfulness heb ik wel de ademhalingsoefening en het 'voelen' van elk lichaamsdeel vanaf je tenen tot je hoofd meegenomen en doe ik als ik in bed lig :)
Plaats een reactie