Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Borstvoeding en flesvoeding combineren

<<

Lady

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15970

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:23

Bericht 21 Jun 2018 14:09

Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ik overweeg het al een aantal dagen: borstvoeding en kunstvoeding gaan combineren. J is, na een heel goede week met een mooi ritme qua voedingen, de laatste dagen weer veel onrustiger en komt om de 2,5-3 uren voor een voeding. Soms duurt een voeding maar heek kort omdat hij weer in slaapt valt door de onrust van de uren daarvoor en soms ben ik bijna een uur aan het voeden en kan ik twee uur later dus alweer. Ik vind het heel pittig in combinatie met nog twee kinderen, het maakt me onzeker over de samenstelling/hoeveelheid van mijn melk en ik vind het continu ‘in dienst staan’ heel pittig en vermoeiend. Ik weet inmiddels niet meer of het krijsende huilen (wat hij vaak doet) krampjes zijn, of honger, of vermoeidheid of gewoon een huiluurtje. Dat maakt me erg onzeker en soms ook gestresst. Aan de andere kant voel ik me schuldig omdat ik voor mijn gevoel mijn zoon de beste voeding ontneem omdat ik het pittig vind en af en toe wat meer mijn eigen leven terug wil.Hij is immers nog maar vijfenhalve week.

Ik ben van plan vanavond voor de nacht de bv te vervangen voor een fles, gewoon om eens te kijken hoe hij dan de nacht doorkomt. Ik zit met borstvoeding momenteel op twee voedingen per nacht.

Wat ik met dit topic wil, geen idee. Ervaringen? Een hart onder riem? Een goed onderbouwde kanttekening? Alles mag!
28 april 2015 - Lieve D, your first breath took ours away..

12 mei 2018 - Lieve J, little hero!
<<

Florence

Noob

Berichten: 140

Geregistreerd: 25 Jul 2015 09:52

Bericht 21 Jun 2018 14:22

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Hoi!

Je hele verhaal is enorm herkenbaar. Ook hier een kindje van 6 weken oud waarbij ik het gevoel heb dat mijn dagen alleen maar uit het geven van borstvoeding bestaan. Ik heb daarom een tijdje terug gekozen om de voedingen te gaan afkolven en met een fles te geven zodat als deze leeg was (ze drinkt gemiddeld zo’n 130 ml), ik vrij zeker wist dat het huilen niet meteen vanwege honger was. Ik maak haar nu standaard iedere avond rond 23 u wakker voor een fles afgekolfde melk waardoor ze nu in de nacht nog maar 1 nachtvoeding tussen 3 en 4 uur heeft.
Misschien is dit een optie voor jou?
Verder is de onrust hier heel erg afgenomen sinds ik haar op de buik laat slapen. De oudste was ook een buikslaper. Verdere tips: evt een speentje bij huilen? Het kan de krampjes verminderen en wanneer het echt honger is herken je het wrsl vlug genoeg als hij de speen niet accepteert.
Ik ben zelf verloskundige maar net zo’n zoekende moeder als ieder ander. Wat de ene dag goed gaat, werkt de andere dag weer niet.. Bedenk je wel dat wanneer je de flesvoeding ruilt voor de borstvoeding je nog wel moet kolven/stimuleren wil je productie niet enorm teruglopen. Vooral in de nacht en vroege ochtend is de productie het hoogst en wanneer je deze voeding zal vervangen door een fles kunstvoeding zal hij misschien overdag hierop reageren aan de borst.
Verder kan de combinatie van borst en kunstvoeding ook weer meer krampjes geven.
Lastig he! Ik leef in ieder geval met je mee, het is loeizwaar soms
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Jun 2018 14:23

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ja, hiero!
Ik heb dat 2.5 maand gedaan en dat ging goed. Ik heb 4 maanden fulltime borstvoeding gegeven maar ik trok het niet meer. Toch wilde ik ook nog niet volledig op fv overgaan en toen heb ik een tijdje gecombineerd, totdat hij 6.5 maand was en volledig afgebouwd ben naar alleen fv. Hier is nog een uitgebreid topic daarover (vergeef m'n emotionele reacties daarin, man, wat zat het hoog toen): combinatie-borst-en-flesvoeding-lang-topic-t27640.html?hilit=borstvoeding%20en%20flesvoeding

Over je emotie: Ja ik snap je heel goed betreft alles wat erbij komt kijken. Het lijkt me met twee kinderen er bij ook nog extra pittig. En je schuldgevoel snap ik ook. Het is niet nodig. Maar ik snap het wel. Ik moet al bijna huilen als ik me nu in jou verplaats, dus ja, geloof mij, ik snap je. Maar het maakt je écht geen slechte moeder. Bv en fv hebben beide hun voor- en nadelen en als op dit moment de nadelen van de bv weggehaald kunnen worden door de voordelen van de fv, is dat toch alleen maar mooi? Je zoekt gewoon het beste voor je kindje en voor jou. Punt.

Over het praktische gedeelte: Ik ben juist andersom begonnen, overdag de flesjes geven zodat ik wat vrijer was en 's nachts nog wel bv. Maar dat kwam omdat ik juist 's nachts niet wist wat ik anders met een fles baby moest (die al aan zn taks zat, zo kon ik nog wel bv geven). Maar als jij voelt/denkt dat 's nachts (of de avondfles) goed is voor hem, kan je dat proberen. Ik denk wel dat jij dan 's avonds nog even moet kolven, anders kom je zelf de nacht misschien niet door met je borsten. Maar dat kan je dan weer mooi voor de voorraad gebruiken. Je productie zal misschien ook wel iets terug lopen. Zie het als in fases afbouwen, heel langzaam, op je eigen tempo.

Succes, ik weet uit ervaring in elk geval wel dat het kan werken. Ik heb voor mijn gevoel daarmee mijn borstvoedingsperiode iets dragelijker gemaakt (ik vond het alsnog vreselijk door m'n neergeslagenheid tijdens de TSR) en langer volgehouden dan ik full time had gekund. Zo moet je het ook maar zien. Ik hoop dat het voor jou en J zo werkt!
Let's discover the world together.
<<

Taeda

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8609

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:45

Bericht 21 Jun 2018 14:26

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Zoals je weet, enorme herkenning hier! Ik zit met precies hetzelfde dilemma en ben van plan om komende tijd te gaan afbouwen, dus een tijdelijke combinatie van bv en fv. Al voelt het inderdaad als een keuze in mijn belang en niet in zijn belang. Ik weet wel dat ik de vorige keer na het overstappen al snel gewend was en geen spijt heb gekregen, maar toch is er ook deze keer weer de twijfel.

Toevallig ook kunstvoeding klaar staan om vandaag/morgen te beginnen met een voedingsmoment te laten vervangen. Zelf vind ik de voeding voor de nacht wat spannend, omdat ik niet weet hoe hij erop reageert. Het kan zijn dat hij er beter op slaapt, dat zou mooi zijn. Het kan natuurlijk ook dat zijn lijfje nog heel erg moet wennen en dat hij er juist onrustig van wordt, dat heb ik liever overdag. Dus ik start waarschijnlijk met een dagvoeding.
Love never loses faith.
november 2016 - mei 2018 - oktober 2021
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Jun 2018 14:29

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Even nog kopietje uit mijn eigen topic van destijds. Ik hield dit schema uiteindelijk aan:

10.00 Fles poedermelk en tegelijkertijd melk afkolven voor de voorraad/later geven/productie op peil houden
13.00 Fles poedermelk (kolven is theoretisch nog niet nodig voor mijn gevoel, mijn borsten trekken het makkelijk zonder)
16.00 Fles poedermelk en tegelijkertijd melk afkolven voor de voorraad/later geven/productie op peil houden
19.00 Borstmelk (fles dan wel live)
Clusterclustercluster aan de borst live want veel huilen en hangen in de avond, tenzij hij goed slaapt natuurlijk, dan mag ie lekker naar bed toe.
22.00 Borst live
05.00 Borst live

Jij zou het misschien precies andersom kunnen doen, maar net wat prettig is voor jezelf, dat lijkt me het belangrijkste. Uiteindelijk smokkelde ik zelf nogal veel met dat kolven om productie op peil te houden (ik vond het heerlijk om dat níet te hoeven doen) en dus daalde m'n productie wel maar nog genoeg om 's nachts wel de borst te kunnen geven. Zo heb ik het uiteindelijk dus 2.5 maand volgehouden. Hopelijk heb je er wat aan. Ik vond destijds dat er bar weinig op internet over te vinden was.

Oh en in reactie op Taeda, ik heb gelukkig bij O nooit wat gemerkt qua overgang uiteindelijk. Geen krampjes of iets (maar die heeft hij nooit gehad, dus ik denk dat dat ook kind afhankelijk is). Ik was daar ook enorm bang voor maar dat viel gelukkig heel erg mee. Spugen deed hij wel heel veel, maar dat was niet verschillend met bv of kv.
Laatst gewijzigd door Marin op 21 Jun 2018 14:30, in totaal 1 keer gewijzigd.
Let's discover the world together.
<<

Taeda

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8609

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:45

Bericht 21 Jun 2018 14:30

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Florence, hoe vaak kolf je per dag? En hoe plan je dat in met nog een kleine erbij? Ik krijg het nu amper rond om live te voeden zonder dat mijn dreumes de tent afbreekt.
Love never loses faith.
november 2016 - mei 2018 - oktober 2021
<<

SophieZMY

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2368

Geregistreerd: 23 Mrt 2014 09:52

Bericht 21 Jun 2018 14:32

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ik heb niet echt een goed advies denk ik, mij lijkt combineren me ergens nog meer gepuzzel. Maar geen ervaring in, dus misschien valt het mee.

Het klinkt voor mij echter alsof t voeden zelf niet zozeer het probleem is als wel t gevoelsmatig “in dienst staan van”. Misschien valt er nog iets te proberen om dat gevoel aan te pakken (dus zonder voedingen te wijzigen). Met 6 weken is t wellicht al wel mogelijk beetje ih voren te kolven (niet op hele strakke tijden) en zo wat tijd voor jezelf te creeeren zonder kind.

Of juist überhaupt niks wijzigen en meer met acceptatie aan de slag te gaan. Hij is nog maar zo klein en je hebt verlof oa hiervoor, dat je dat voor jezelf wat minder erg probeert te maken in je hoofd? (Misschien met affirmaties werken?)
<<

minoessepoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5876

Geregistreerd: 02 Sep 2013 06:56

Bericht 21 Jun 2018 14:34

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Mijn zoontjes waren ouder toen ik ging combineren maar ik heb de oudste 3 maanden zowel de fles als de borst gegeven en de jongste 4,5maand.
Voor mijn gevoel ging de druk er een beetje af dat ze helemaal afhankelijk van mij waren, dat de voorraad in de vriezer groot genoeg moest zijn en dat ik ze eigenlijk altijd maar bij me moest houden of met mijn kolf op pad moest. Daarnaast kregen ze nog wel de voordelen van de borstvoeding van de voedingen die ik nog wel gaf, ik vond dat een prettige combinatie.

Omdat mijn zoontjes beide een half jaar waren toen ik ging combineren was mijn productie vrij stabiel en liep dat niet zo snel terug, ik heb er geen ervaring mee ( en het is natuurlijk per vrouw verschillend) hoe dat is als je nu gaat combineren. Wellicht even daar advies over inwinnen bij een lactatiekundige hoe je het, het beste aan kan pakken zodat je het een tijdje kan blijven combineren ( als je dat wil uiteraard).
Hou er trouwens wel rekening mee dat je stuwing krijgt vannacht of misschien moet kolven als je nu twee keer per nacht voedt en dat wil vervangen door de fles. Misschien wel raadzaam om even te kolven voordat je naar bed gaat in ieder geval.

Het zou natuurlijk kunnen zijn dat het een paar regeldagen zijn, zeker als hij eerder wel zo tevreden was en goed groeide. Ik weet niet of je in combinatie met de andere kinderen de mogelijkheid hebt om met dit minder mooie weer thuis te blijven, met een dekentje op de bank en hem gewoon de hele dag zijn gang te laten gaan, de boel even de boel laten, wellicht ben je dan met een dag of twee door deze intensieve dagen heen?

Maar goed, ik vond het een erg prettige combinatie dus en het gaf me vooral psychisch rust dat de back-up van de poedermelk er was en dat mijn man het af en toe over kon nemen. Dus ik kan me zeker voorstellen dat je daar voor kiest en voel je vooral niet schuldig, alles wat je hem gegeven hebt is mooi mee genomen!
25-11-2014 & 09-06-2017
<<

Florence

Noob

Berichten: 140

Geregistreerd: 25 Jul 2015 09:52

Bericht 21 Jun 2018 14:48

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Taeda schreef:Florence, hoe vaak kolf je per dag? En hoe plan je dat in met nog een kleine erbij? Ik krijg het nu amper rond om live te voeden zonder dat mijn dreumes de tent afbreekt.



Jullie kindjes zijn nog een stuk jonger toch? Mijne is 4 en gaat dus naar school dus ik heb veel meer mijn handen vrij. Ik was misschien niet zo duidelijk maar ik geef standaard de laatste avond voeding in fles (dan kolf ik af meestal na de voeding live rond 19 of 20 uur), bewaar dan die melk (meestal niet meer dan 60 ml wat ik kolf na de voeding) en kolf dan nog rond 22.30 u. Deze voeding geef ik dan met fles.
In de nacht leg ik haar aan maar ik herken wat Lady zegt dat ze dan vaak onrustig zijn waardoor ik twijfel of ze genoeg heeft gehad en je dan al met al pas na 1,5 uur weer slaapt en een uur later is weer de volgende voeding.
Ik geef dus in de nacht na live voeden nog 40-60 ml borstvoeding na (van wat ik gekolfd heb in avond). Niet altijd drinkt ze dat trouwens.
Het is vrij omslachtig allemaal en daardoor ook bij mij vaak twijfels om te gaan combineren alleen ik denk persoonlijk dat het combineren van borst en flesvoeding nog meer tijd kost aangezien je (extra) moet kolven. En stel je kindje is onrustig na een fles kunstvoeding dan komt er niks van het kolven waardoor je productie ook niet stabiel blijft.
<<

Taeda

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8609

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:45

Bericht 21 Jun 2018 14:57

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ja, mijn oudste is anderhalf. Hij gaat wel 2,5 dag naar de gastouder, dus die dagen heb ik wel mijn handen vrij. Alleen is H na de voeding vaak heel onrustig. Ik zou dan pas na 1-1.5u kunnen kolven en dat is weer heel dicht op de volgende voeding, waar hij dan waarschijnlijk te weinig aanheeft. Het kolven is ook juist iets wat ik heel vervelend vind en de planning daarvan voor een moment dat ik er niet kan zijn met live voeden vind ik heel omslachtig. Kolven voor momenten dat ik live kan geven zou ik dus niet snel doen. Ik wil dus combineren tot mijn productie zo ver terug is gelopen dat het alleen nog kv is.

Maar op dit moment ligt hij te slapen en moet ik hem zo wakker maken, vijf uur na zijn laatste voeding. Daardoor twijfel ik weer, want hij kan dus wel langer op een voeding teren dan drie uur. Zo lang heb ik niet eerder gehad, dus eenmalig of toch een rustiger ritme aan het opbouwen, waarbij de lange momenten naar de nacht te verschuiven zijn... Best weer ingewikkeld zo'n kleine baby :eyes:
Love never loses faith.
november 2016 - mei 2018 - oktober 2021
<<

Puck

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 731

Geregistreerd: 28 Dec 2013 09:10

Bericht 21 Jun 2018 14:58

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Wat vervelend dat je zo onzeker bent!

Als je twijfelt of je wel voldoende voeding hebt/de samenstelling voedzaam is, dan is het aantal voedingen per dag of de tijd die hij er tussen laat eigenlijk geen goede indicatie. Komt hij goed aan en heeft hij goede plasluiers? Verder is er rond de 6 weken een regeldag, dus als je nu even doorzet is het over een paar dagen vast weer wat beter.

Mijn zoon is 14 weken en drinkt soms weer na 2 uur, soms na een uur, dan weer na 5 uur, er zit eigenlijk weinig regelmaat in. Dat is misschien niet zo bemoedigend voor jou, maar ik wil alleen aangeven dat het niet vreemd is dat J om de 2,5/3 uur wil drinken.

De onrust herken ik ook heel erg. Mijn J heeft verborgen reflux en ondanks dat de medicijnen goed helpen is hij gewoon ontevreden en onrustig. Ik denk dat dat gewoon bij hem hoort en gelukkig wordt het nu beter. Ik herken het gestresste wel heel erg, je moet elkaar nog zo leren kennen!

Persoonlijk zou ik niet gaan rommelen met kunstvoeding, de kans dat de krampjes dan juist erger worden is wel aanwezig. Daarnaast is het vervangen van een voeding ook niet slim voor je productie.

Ik vind het soms ook lastig dat ik altijd degene ben die voor de voeding moet zorgen, live of dmv kolven, maar ik heb ook mogen ervaren hoe makkelijk het is als ze wat groter worden. Ik vind het heerlijk dat ik me nooit bezig hoef te houden met maximum hoeveelheden, dat ik hem direct kan aanleggen bij honger en straks als hij bijvoeding krijgt weet ik ook dat hij hoe dan ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor zowel fles- als borstvoeding is dus wat te zeggen. Doe wat je gevoel je ingeeft, dan kun je het nooit verkeerd doen.
13-04-2014
02-03-2016
10-03-2018
25-08-2020
<<

Zora

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 17374

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:24

Bericht 21 Jun 2018 15:19

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ik sluit me denk ik een beetje aan bij Sophie. Ik vond en vind het in dienst staan ook zwaar, zeker met T er nog bij. Maar ik heb en had voor mezelf gewoon zoiets van: dit doe ik. Ik wil bv geven. Punt. Die mindset doet veel. Ik denk er dus ook niet over na om het anders te doen, maar ik herinner me nog heek goed dat ik makkelijk aan het twijfelen/wankelen werd gebracht als vriend opperde om dan maar gewoon te minderen, als ik het weer even nuet zag zitten. Maw, steun en support, en misschien ook wel die affirmaties zelfs als dat wat voor je is, kunnen echt heel veel doen. Ik denk dat get op de lange termijn veel heftiger en zwaarder is als je soms twijfelt dan als je bijv zou afspreken net jezelf; ik ga door zolang ik verlof heb. Best redelijk misschien :)

Mij lijkt het combineren juist een uitdaging! Dan zit je ook weer met kolven. Brrrrrr. (Ik typ dit terwijl ik dubbelzijdig zit te kolven, weet je hoe tergend irritant :smile: )
14 mei 2015 ♥ T- kleine held
13 februari 2018 ♥ M - klein feestje
<<

Sam

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10385

Geregistreerd: 01 Sep 2013 20:55

Bericht 21 Jun 2018 16:50

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ik kan er alleen over mee praten, toen ik ging werken. Ik vond het toen prima te doen, maar eigenlijk niks makkelijker dan borstvoeding. Alleen bij twijfel zou ik het gewoon proberen als je wilt.
Ik zou het alleen niet de laatste voeding geven. Straks krijg hij kei kramp en zit je er vannacht mee.. Of ben ik nu een doemdenker?
It is my circus. They are my monkeys. I am the ringmaster of this show.

♡ P 2015
♡ X 2016
♡ S 2017
♡ B 2018
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11404

Geregistreerd: 03 Jan 2015 11:04

Bericht 21 Jun 2018 17:07

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ik heb het gecombineerd, maar ik heb erbij ook alles gekolfd. Dus ze kreeg sowieso alles uit de fles.

In de nacht maak je de meeste melk aan, dus als je die laat vallen kan het zijn dat je productie erg terug loopt. Je zou ook bijv cashewnoten, pure chocolade, anijs kunnen eten of boezemvriendjes gebruiken om je productie wat te verhogen.

Lijkt me wel lastig met een kindje ernaast combineren!

Je kunt ook bv geven en dan eventueel nog bijv 40ml of 60 kv nageven? Dat hebben wij ook nog een tijdje gedaan toen ik nog geen volledige voeding kon kolven, of wanneer V ook elke 2 uur kwam. Dan deden we 80 bv en nog 40 kv. Op een gegeven moment kolfde ik genoeg.
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ April 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

Geel

Bericht 21 Jun 2018 17:15

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Een vriendin van mij heeft dat ook heel lang gedaan idd: eerst bv en dan nog kv.
<<

Lady

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15970

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:23

Bericht 21 Jun 2018 17:16

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ik heb helaas even geenv tijd voor een uitgebreide reactie maar erg blij met jullie input en reageer er later op.
28 april 2015 - Lieve D, your first breath took ours away..

12 mei 2018 - Lieve J, little hero!
<<

Isolt

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2386

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:46

Bericht 22 Jun 2018 06:14

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Ik heb mij wel verkeken op hoe vaak een kind kan drinken. Overal had ik gelezen dat 12 keer heel normaal was. Maar nergens stond bij dat die voedingen bijna 2 uur per keer konden duren. Drie maanden lang heeft E bijna continu aan mijn borst gehangen. En de fles accepteerde hij niet. Daarna werd het wel iets beter.

Ik denk dat als je het gaat combineren dat het nog ingewikkelder wordt. Maar vergeet niet, je bent al een topper.
10-08-2017 ♥
<<

Lady

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15970

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:23

Bericht 22 Jun 2018 07:33

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Nogmaals dank voor al jullie reacties.

Het heeft me flink aan het denken gezet en ik heb vooralsnog besloten nog niet te stoppen met borstvoeding en ook nog niet te gaan combineren. Mogelijk hebben we toch in de regeldagen gezeten (kunnen die bijna een week vroeger zijn geweest dan precies rond zes weken?) want na dagen het gevoel van lege borsten te hebben gehad, zijn ze sinds gisteravond weer op volle sterkte.

Zelf denk ik niet dat de combinatie heel ingewikkeld zou worden maar dat komt denk ik doordat ik veel voeding heb en over het algemeen binnen tien minuten een volledige voeding kan afkolven. Ik ga dan ook proberen de komende tijd wel iets meer aandacht te besteden aan het aanleggen van een voorraad in de vriezer.

Wat ik lastig blijf vinden is de tijd die borstvoeding kost tov flesvoeding. Ik ben soms zo een uur tot anderhalf bezig met voeden, boeren, verschonen, troosten en als hij dan eindelijk heerlijk tevreden tegen mijn borst in slaap is gevallen wil ik het liefst zo blijven zitten maar leg ik hem meestal toch weg omdat ik vind dat ik dan weer tijd vrij moet maken voor D, het huishouden, etc. Dat versterkt het ‘melkkoe’gevoel voor mij wel.

Marin, waar jij heel depressief werd van de TSR, ervaar ik juist ecaxct het tegenovergestelde. Ik voel tijdens de tsr de liefde voor J vaak letterlijk door mijn lichaam stromen en dat vind ik zo bijzonder. Dat wil ik echt nog niet missen!

Dus dankzij dit topic en jullie reacties heb ik weer hernieuwde goede moed om gewoon door te gaan zoals we bezig waren. Een goede nacht met een voeding om 3.30 en 6.45 dragen daar ook zeker aan bij. Ik zal dit topic vast wel weer eens uppen omdat ik weer in een dip zit maar voor nu hebben jullie me echt geholpen. Bedankt!
28 april 2015 - Lieve D, your first breath took ours away..

12 mei 2018 - Lieve J, little hero!
<<

Anoniem304

Bericht 22 Jun 2018 07:41

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

De tijd die flesvoeding kost hoeft niet veel korter te zijn hoor. Ik heb met G met de fles ook regelmatig een dik uur gezeten omdat ik tussendoor veel moest troosten en de flessen steeds groter werden maar het drinken niet sneller ging (en een grotere speen te groot was).
Al met al kost voeden veel tijd vind ik.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 22 Jun 2018 07:45

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Wat fijn dat je zelf een beslissing hebt kunnen maken. Ik denk dat dat al heel goed is, dat je jezelf de ruimte hebt gegeven er over na te denken. Dan voelt de beslissing om door te gaan waarschijnlijk ook gewoon goed.
En ik vind het helemaal niet gek dat je af en toe twijfels hebt. Bedenk maar zo dat het de andere kant op waarschijnlijk ook zo was geweest. Die hele newborn periode is sowieso heftig, wat voor voeding je ook geeft. Doe daarbij waar jij je het prettigst bij voelt en daarbij maak je het voor jezelf (psychisch) het makkelijkst. Blije mama, blije baby.
Ik ben blij voor je dat je op deze manier weer moed hebt gevonden.

Nog even het praktische, ik vond het inderdaad zelf ook geen gedoe om het te combineren. Eerst duizelde m'n hoofd er van (ik snapte ook niks van fv hoeveelheden) maar uiteindelijk gaf het juist rust ipv gedoe. En voor mij was de wetenschap dát het kon al een hele geruststelling.

En wat fijn dat jij zoveel liefde ervaart met het voeden. Lekker blijven koesteren. Hoe je het doet is heel goed.
Let's discover the world together.
<<

Lady

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15970

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:23

Bericht 22 Jun 2018 08:38

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Cotton, als J eens een flesje afgekolfde melk drinkt heeft hij die echt binnen no time op. Vandaar dat ik in de veronderstelling ben dat het geven van flesvoeding veel minder tijd kost.

Marin, het combineren zou voor mij betekenen dat ik max twee voedingen per dag zou vervangen. In mijn ogen lijkt me dat inderdaad niet erg ingewikkeld.

J heeft om 6.45 uit mijn linkerborst gedronken. Die zat behoorlijk vol. Met een moeizaam boertje en een schone luier tussendoor, is hij na dertig minuten weer in slaap gevallen aan mijn borst. Ik kolf nu in krap vijf minuten nog bijna 100 cc uit die borst. Dan vraag ik me dus wel echt af of hij voldoende gehad heeft of dat dit de reden is dat hij vaak na tweeenhalf tot drie uur al weer honger heeft.
28 april 2015 - Lieve D, your first breath took ours away..

12 mei 2018 - Lieve J, little hero!
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 22 Jun 2018 08:47

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Klinkt alsof hij wel voldaan is. Wat ik van je heb gelezen heb je een goede productie. Dus zou zomaar kunnen dat hij wel voldoende heeft gehad en er toch nog genoeg melk over is. En na 2.5 a 3 uur weer komen is toch helemaal niet gek op die leeftijd? Ik heb tot zeven maanden elke drie uur gevoed en soms eerder als 't nodig was (eerst bv, daarna fles). Ik kan me zó voorstellen dat je onzeker bent maar van wat ik zo lees hoeft dat echt niet, volgens mij gaat 't echt helemaal goed. Hoe is z'n groei verder? Als dat ook geen indicatie geeft zou ik me er niet druk om maken (makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk). Het klinkt juist alsof het heel goed gaat vind ik.
Let's discover the world together.
<<

Anoniem304

Bericht 22 Jun 2018 08:49

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Maar om de 2.5/3 uur voeden is toch normaal?
<<

Anoniem252

Bericht 22 Jun 2018 09:14

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

Klinkt alsof je sneller bent als je je voedingen afkolft en in een flesje geeft. Als jou dat meer rust geeft?
<<

Fiwen

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2341

Geregistreerd: 24 Apr 2014 13:38

Bericht 22 Jun 2018 09:26

Re: Borstvoeding en flesvoeding combineren

2,5 a 3 uur tussen de voedingen is echt heel normaal en op die leeftijd al best lang ook. S dronk met 6 weken nog minimaal 12 keer per dag.
Ik denk heel eerlijk gezegd dat als je nu al voedingen gaat vervangen door kv en je dan niet extra kolf, dat dit het begin van het einde van de bv periode is. Die eerste maanden zijn zo belangrijk voor je productie, die is nu nog alles behalve stabiel.
Dat is iets wat je zeker moet meenemen in je keuze, hoe erg vind je het als hierdoor je productie gaat teruglopen?
Grote meid: 25-08-2010
Kleine meid: 15-09-2016

http://www.juulsoof.nl
Instagram & Facebook: @juulensoof
Volgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers