Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Bezig zijn met de dood..

<<

Studiebol

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5101

Geregistreerd: 01 Sep 2013 14:19

Bericht 25 Jun 2018 19:46

Bezig zijn met de dood..

De jongste van de twee is heel erg bezig met de dood. Er is onlangs niemand overleden binnen ons netwerk dus daar kan het niet vandaan komen.

Maar elke avond als zij in bed ligt, kan ze niet slapen want ze denkt aan de dood. Ze denkt aan honden die 3 jaar geleden dood zijn gegaan, ze vind het zo erg dat zij nu niks meer weten, niks meer kunnen, hun ogen dicht hebben.Ze vind het zo erg dat als zij dood is ze niet meer kan denken aan mij of aan de leuke dingen die we gedaan hebben. Ze denkt dat ik al snel dood ga, of dat opa dood gaat. Volgens haar gaat opa ook eerder dood want die is ouder. Dit zijn een aantal voorbeeld van wat ik nu al weken s'avonds hoor. Ik denk echt al wel 2 a 3 maand.
Ik praat er met haar over, toon begrip, heb het wel eens afgekapt, gezegd dat ze aan iets anders moet denken, denk aan iets leuks of grappigs. Maar zij zegt dat haar dat niet lukt, want als ze bijv aan iets leuks denkt dan is daar altijd iemand bij betrokken en dan vraagt ze zich af wanneer die dood gaat.

En ik weet niet wat ik nu nog kan doen. Ik wil haar serieus nemen (dat heb ik ook echt wel gedaan de afgelopen weken) maar ik wil ook dat zij zich niet zo druk maakt in haar hoofd. En ik wil dat ze gewoon lekker in slaap kan vallen want ze heeft haar slaap ook echt nodig.

Heeft er iemand misschien tips hoe ik hier mee om kan gaan?
:heart: :heart: 2011
<<

Lot

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5497

Geregistreerd: 02 Sep 2013 10:34

Bericht 25 Jun 2018 20:41

Re: Bezig zijn met de dood..

Ik deed dit vroeger ook. Mijn moeder toonde begrip, zei dat het heel lief was dat ik me daar zo druk om maakte/over nadacht/mooie karakter eigenschap was dat ik me dat soort dingen aantrok maar zei ook dat ik daar niet steeds aan moest denken. Dat dat nog heel lang duurde en we nu beter aan leuke dingen konden denken.

Misschien kun je er met haar een boekje over lezen dat de dood op een mooie/positieve manier beschrijft. Ik weet niet of je dochter vaker diep over dingen na denkt en heel begaan is met anderen (ik vond het bijv. Ook heel erg als iemand zijn arm gebroken had of ziek was). Snel begaan met anderen, dan zal dat ook bij haar horen en denkt ze hier vaak overna.
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2630

Geregistreerd: 01 Sep 2013 20:20

Bericht 25 Jun 2018 21:38

Re: Bezig zijn met de dood..

Mijn zoon (ongeveer even oud als jouw dochter, scheelt 1 maand zie ik) is er ook veel mee bezig. Hij stelt er regelmatig vragen over, zoals 'wanneer ga ik dood?', 'wanneer ga jij dood?' 'Hoe voelt doodgaan?', 'wat gebeurd er met mij als jij doodgaat?' etc etc.. Ik probeer altijd zo goed mogelijk antwoord te geven, maar ja, niet alle vragen zijn te beantwoorden natuurlijk en dat leg ik dan ook uit. Ik denk dat het ook gewoon het karakter is,hij denkt namelijk niet alleen na over de dood, maar ook over bijvoorbeeld: natuurverschijnselen, het lichaam, andere mensen etc. Ik vind het meestal wel leuk trouwens, al die vragen, ik zie soms bijna de radertjes draaien in zijn koppie. Maar het is natuurlijk naar als ze er mee zitten, of echt bang zijn.
<<

NerdChic

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 813

Geregistreerd: 20 Sep 2013 10:49

Bericht 26 Jun 2018 09:49

Re: Bezig zijn met de dood..

Hier een stiefdochter die hier ook last van heeft gehad. Maar heeft ook wel al wat dingen mee gemaakt met verlies natuurlijk. In eerste instantie hebben we gedacht dat ze dit deed omdat ze er echt mee zat en gingen we er op in en stelden we haar gerust. Op een gegeven moment zagen we hier een patroon in en kwam het alleen ter sprake bij het naar bed brengen en hebben we doorgekregen dat ze dit niet deed omdat ze er op dat moment zo erg mee zat, maar wel omdat ze doorhad dat het haar aandacht opleverde en dus extra tijd voor ze naar bed moet. We zijn toen gaan benoemen dat we het er de volgende dag nog eens over zouden hebben als ze dat zou willen. En eigenlijk sindsdien hebben we haar er niet meer over gehoord. Ze probeert nu op andere manieren tijd te rekken en dit hebben we nu ook goed door. Mijn stiefdochter was trouwens 5 toen ze dit deed.

Wil niet zeggen dat jouw kind dat ook doet om tijd te rekken, maar dit is mijn ervaring daarin.
Ik denk dat het sowieso goed is zo een onderwerp te parkeren naar de volgende dag zodat ze zich wel gehoord voelt, maar het niet op dat moment hoeft te bespreken.
Don't let the fear of striking out keep you from playing the game!
<<

Studiebol

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5101

Geregistreerd: 01 Sep 2013 14:19

Bericht 27 Jun 2018 19:09

Re: Bezig zijn met de dood..

Bedankt voor de reacties.
Nerdchic ik snap dat het kan overkomen als tijdrekken, maar ook als ik weg ga na het instoppen kan ze na een uur nog wakker liggen omdat ze daar aan denkt dus ik denk niet dat het tijdrekken is want ze ligt daar gewoon in haar eentje in bed.
:heart: :heart: 2011
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 27 Jun 2018 19:54

Re: Bezig zijn met de dood..

Goed dat je het niet wegwuift studiebol. Je verhaal klinkt inderdaad niet alsof je kind het doet met een achterliggende reden. Ik denk dat je het al prima aanpakt door het niet te bagatelliseren maar het ook niet te voeden. Het is een beladen topic, maar dat komt ook deels door de houding die volwassenen kunnen aannemen zodra het over dat topic gaat. Je kind maakt zich zorgen omdat het in de belevingswereld van een kind ook echt anders is, denk ik. Mijn zoon heeft het ook een tijd gehad. Hij vond het vreselijk dat je als je dood bent ‘niet meer mee mag doen’. Zo zag hij het. Dus dat je je wel bewust bent van alles, maar je mag gewoon niet meer meedoen en je ogen moet je dichthouden idd.

Ik heb geen oplossing voor je maar alleen de tip om er over te blijven praten, op het moment dat je kind daar om vraagt. Aansluiten op dat niveau en evt het thema ‘de dood’ een beetje uitbreiden met ‘geboorte’, dus dat tunneldenken richting de dood iets verbreden.
#teammaple🍁
<<

Geel

Bericht 27 Jun 2018 20:15

Re: Bezig zijn met de dood..

Los van het serieus nemen en erover praten, nog een tip die wellicht helpt: zingen. Ik heb er zelf ook geregeld last van, dat het me ineens overvalt voordat ik ga slapen. Ik zing dan (in mijn hoofd) vaak een lied of een psalm die mij helpt, maar misschien kent je dochter wel een liedje waar ze rustig en tevreden van wordt, dat zou je nog samen kunnen zingen.
<<

Studiebol

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5101

Geregistreerd: 01 Sep 2013 14:19

Bericht 27 Jun 2018 20:34

Re: Bezig zijn met de dood..

Bedankt voor je reactie UN! Ik zal het eens proberen om het uit te breiden met geboorte. Bedankt!
Geel wat een goede tip mijn dochter houd van zingen dat kan ik zeker eens proberen.
:heart: :heart: 2011
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 27 Jun 2018 20:36

Re: Bezig zijn met de dood..

Ja ‘geboorte’ was een voorbeeldje hoor, ik bedoel in het algemeen het thema dood een beetje aan te vullen met leven. Gewoon lekker filosofisch :)
#teammaple🍁
<<

Studiebol

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5101

Geregistreerd: 01 Sep 2013 14:19

Bericht 27 Jun 2018 20:48

Re: Bezig zijn met de dood..

Urban Naked schreef:Ja ‘geboorte’ was een voorbeeldje hoor, ik bedoel in het algemeen het thema dood een beetje aan te vullen met leven. Gewoon lekker filosofisch :)


Snap wat je bedoelt, ze zei vanavond al dat ze ook wel begreep waarom er mensen dood gingen want als iedereen bleef leven was er niet genoeg plek op school en hadden mensen geen werk omdat dat er dan niet was(dat vond ik wel schattig van haar). Daar ben ik al wel een beetje op ingehaakt.
:heart: :heart: 2011
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 27 Jun 2018 20:55

Re: Bezig zijn met de dood..

Ja precies! The circle of life. Mooi dat ze die beweging al ziet. Dat geeft wat ruimte.

Mijn oudste deed dit dus ook en die moest toen ie 3 of 4 was een keer huilen omdat ik een week eerder had uitgelegd dat mensen 100 jaar kunnen worden en dan meestal wel doodgaan, hij vond het vreselijk want ‘dan zit iedereen in je kamer op je verjaardag te zingen IN DE GLORIA en precies dán ga je dood?!’
#teammaple🍁

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers