Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

<<

Geel

Bericht 14 Aug 2018 15:33

Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Hoi, ik kan wel wat tips gebruiken op het gebied van spelen met een 2-jarige.

Ik merk dat ik me bij elke leeftijdsfase rottig voel om het feit dat ik zoveel me-time nodig heb. Dat ten eerste. Mijn dochter is nu bijna 2,5 en ik heb zo vaak het gevoel dat ik meer met haar zou kunnen doen. Momenteel voel ik me even een lousy moeder; als ik realistisch kijk, weet ik dat ze gek op me is en dat we leuke dingen doen. Maar dat zijn altijd dingen als: boekjes lezen, naar de bieb, naar de winkels, naar mensen toe, samen de was ophangen etc. Dat zijn dingen die me makkelijk afgaan, zeg maar. En ze moeten toch gebeuren, dus dan gezellig samen.

Waar ik minder goed in ben, is echt met haar aan tafel gaan zitten en iets gaan maken ofzo. Verven doe ik nooit, kleien heel af en toe, samen koekjes bakken (wat me vroeger geweldig leek) heb ik één keer gedaan en ik werd er gek van. Nu hebben we ook wel een kleine keuken: als zij op het aanrecht zit, heb ik nog twintig vierkante centimeter om op te werken. Op Pinterest zie ik allemaal leuke Montessori-borden, maar als ik eraan denk dat ik duizend knoopjes moet kopen, in een bak doen, met van die draai-metaal-harige draadjes erbij, zodat ze een boom kan maken wil ik eigenlijk al wegrennen. Maar ik denk eigenlijk dat zij het heel leuk vindt. Als ze op het kdv is en de juf gaat dingen maken, zit ze helemaal in trance mee te doen.

Nou ja, long story short, ik heb twee vragen:

- wat doen jullie om jezelf te 'dwingen' meer te investeren in je kind? Of vind je dat dat helemaal niet zo hoeft, is een paar boekjes lezen per dag genoeg, zeg maar? Wat is jouw visie daarop? En heb je hierin nog tips voor mij?

- wat is nou leuk pietepeuterig werk om met een 2,5-jarige te doen wat ook niet ál te veel moeite en geld kost?

(mss warrig verhaal, maar ik zit op een deadline, ze wordt zo wakker)
Laatst gewijzigd door Geel op 14 Aug 2018 17:01, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 14 Aug 2018 15:38

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Als jij niet van knutselen houdt dan doe je dat toch gewoon lekker niet. Je houdt van voorlezen, boekjes, bieb, nou dan is dat jouw ding en kan iemand anders met haar knutselen.
Misschien is samen liedjes zingen met je gitaar nog een leuke toevoeging (weet niet of je dat al doet). En als je toch echt iets met touwtjes wilt: koop van die grote rijgkralen en een touwtje en laat haar zelf een ketting maken. Je kunt voor het educatieve effect nog een voorbeeld tekenen van de volgorde (blauw vierkant-rood rondje-geel driehoekje etc) of haar lekker vrij laten. Daar hoef je dan zelf helemaal niks mee en zo knutselt ze toch. Of van die strijkkralen op een vormpje, dat kan ze vast ook al wel. Gooi jij de strijkijzer er op het einde overheen en hoppa.
#teammaple🍁
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43708

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 14 Aug 2018 15:51

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ik heb toevallig echt net een paar minuten geleden jouw oude topic van zwaan kleef aan terug gezocht en gelezen. Ik zag dat M daar 1.5 was en zo slecht zelf kon spelen en alleen zijn. Ik zocht op omdat ik nu dus precies hetzelfde ervaar en ik er gek van word om niks maar dan ook niks even alleen te kunnen doen (wc, was, koken, etc). Hoe is het nu met M? Merk je dat ze meer zelf is gaan spelen?

Dat ten eerste. Ik denk namelijk dat jouw topic nu best een soort vervolg is van je vorige topic.

Ten tweede herken ik het ook heel erg, dat gevoel dat je meer moet doen en echt bewust met je kind moet spelen. Meer dan de boekjes lezen en puzzels maken. Ik vind dat ook erg lastig. Ik probeer meerdere keren per dag echt even bewust erbij te zitten. De rest van de dag probeer ik beetje aanwezig te zijn maar op afstand, zodat ie zelf speelt (wat momenteel voor geen meter lukt dus). Als ik bewust mee speel, dan doen we wel dingen zoals boekjes lezen of met de bal spelen, torens bouwen, dat soort dingen, niet te ingewikkeld. En soms kijk ik op Pinterest en dan maak ik bijv verf zakjes van zip locks die ik aan z'n kinderstoel tape waar hij vlekvrij mee kan 'verven'. Ik denk dat M met haar huidige leeftijd veel meer kan doen dan O nu al kan. Ik denk dat je zelf moet kijken waar je wel zin in hebt om met minimale moeite wel een leuke activiteit te bedenken. Als jij geen zin hebt in die knoopjes, is er vast iets anders wat nog wel voor jou leuk is om te doen. Ik zou geen dingen gaan doen om maar iets te doen, pas het een beetje aan naar wat je zelf (en zij) leuk vindt.

Dat van die me-time nodig hebben herken ik ook en vind ik zelf ook zo lastig. Ik probeer dan wanneer hij rustig in z'n eentje speelt, eventjes een tijdschriftje te lezen. Vandaag is de score tot nu toe een halve bladzijde. Verder een hele hoop nee niet op de salontafel klimmen, nee niet aan de televisie zitten etc.

Denk je overigens dat M zich verveelt? Dat je meer wil doen met haar? Of doe je het vanuit de wil dat ze zich goed ontwikkelt? Of uit het gevoel dat je vindt dat je meer moet doen? Ik zou ook goed naar haar kijken.

Ik denk met name dat je je moet realiseren dat het echt niet de hele dag door een aaneenschakeling van vet leuke activiteiten hoeft te zijn. Is het bij mij in elk geval zeker niet. Momenteel wissel ik binnen en buiten spelen een beetje af en probeer ik dus een paar keer per dag er echt even bij te gaan zitten en echt iets te doen. Al het andere spel wat tussendoor samen zomaar ontstaat is alleen maar meegenomen.

Maar ik vind dit ook lastig hoor. Ik heb geen concrete tips voor een 2.5 jarige maar alles wat ik zeg is verteld vanuit mijn eigen ervaring waarin ik wel heel veel herken. Hopelijk heb je er iets aan.
Let's discover the world together.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43708

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 14 Aug 2018 16:12

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ik heb net even voor je gekeken op Pinterest op 'Hassle free toddler activities' maar I get ya. Ik heb dan ook zooo geen zin dat alles onder de verf komt of dat je honderd knoopjes of stoffen pompoms moet sorteren. Maar ze gaat wel gewoon naar de opvang toch? Dan leeft ze zich daar toch al wel creatief uit?
En anders misschien toch een keertje naar de Action, kijken wat je daar kan vinden wat niet te veel (moeite/geld) kost.
Let's discover the world together.
<<

SophieZMY

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2368

Geregistreerd: 23 Mrt 2014 09:52

Bericht 14 Aug 2018 16:54

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Idd niet knutselen als dat teveel ellende kost hoor.
En koekjes bakken is ook gewoon 90% heel veel werk en zooi en maar 10% plezier. Mijn dochter lustte de koekjes vervolgens zelf niet eens hehe. Dat experiment herhaal ik wel een keer als ze groter is.

Aan tafel ‘simpel’ knutselen:
- haal zon bakje stempels bij de Hema. Wit papier of een kant en klaar kleurboekje erbij en aan de slag!
- sowieso is kleuren relatief makkelijk en weinig troep.
- waterverf. Geeft wel wat zooi, maar valt erg mee vergeleken bij bijvoorbeeld vingerverf of zo
- oh of nog makkelijker: verven met water. Pak een gekleurd papier/karton, een kwast en een beker met water en ‘verven’ maar.
- misschien voor als ze iets ouder is, maar playmais mosaic vind m’n dochter ook leuk. Gewoon een nat sponsje en lekker lukraak plakken.
- aan tafel met een bakje met vormpjes van iets. Kunnen speelgoedvormpjes zijn of de dopjes van stempels of desnoods macaroni of what ever. In een treintje leggen, in en uit bakjes doen, toren maken, ...
- haal bij Action oid stickervellen. Gewoon stickers op een papier plakken is vaak al heel leuk.
<<

minoessepoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5876

Geregistreerd: 02 Sep 2013 06:56

Bericht 14 Aug 2018 16:56

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Als ik naar mij zelf kijk, mijn oudste is echt gek op bouwen maar ik heb echt een hekel aan hele huizen bouwen van de Duplo of blokken, mijn man vind dat heerlijk dus in het weekend doen ze dat samen.
Ik vind het wel leuk om met ze aan tafel te gaan zitten en een rol papier ( Action) af te rollen en met waterverf aan de gang te gaan ( geeft geen rommel, plakkaatverf wel), playmais en een nat doekje op tafel om te dippen en wat papier vind ik ook altijd een makkelijke leuke activiteit net zoals kleien. Dan zet ik een kop thee, ga met ze aan de eettafel zitten en zitten we dus rustig aan tafel te knutselen, ook weleens fijn. Mijn man vind knutselen weer vreselijk dus ik denk dat we elkaar zo prima aanvullen en ik voel me dus ook niet schuldig dat ik geen Duplo huizen ga zitten bouwen.
Daarnaast gaan ze naar het kinderdagverblijf waar ze ook op allerlei manieren uitgedaagd worden, nieuwe dingen leren en afwisseling hebben dus zo gecombineerd lijkt het me prima.

Ik probeer altijd mijn huishoudelijke taken te doen als de jongens gewoon wakker zijn en aan het spelen zijn en zodra ze in bed liggen doe ik dan dus ook echt even niks, zo kom ik toch een beetje aan de tijd voor mijzelf want ik heb een beetje opgegeven dat ik met twee kinderen thuis als ze wakker zijn tijd heb om iets voor mijzelf te doen.

Daarnaast hebben wij speelgoed wat we bewust weg leggen, zo hebben ze een kruiptunnel die ze heel leuk vinden, die haal ik tevoorschijn als ik even iets in huis wil doen, of de doos met blokken staat bijvoorbeeld bij de oudste op zijn kamer, als die tevoorschijn komt is dat echt weer even nieuw speelgoed en vermaken ze zich weer even een tijdje.

En ik ga ook weleens aan tafel zitten en doe nu memorie met mijn oudste ( ruim 3.5), of we leggen een puzzel of zo, wel een activiteit waarbij je alle aandacht geeft maar die je niet hoeft voor te bereiden en niks wordt vies/ gedoe met opruimen.
Ook "helpt" mijn oudste vaak met koken, vanaf dat hij een jaar of 2 was al wel, dan schuif hij zijn triptrap bij de keuken, ik rasp kaas en hij gooit het over de lasagne, ik geef hem een snijplank, bot mes en een paprika en hij snijdt, ik vraag of hij de door mij gesneden tomaten in de salade wil leggen ed. Ik moet toch koken en zo helpt hij op zijn manier en krijgt wel echt de aandacht van mij. Koekjes bakken vind ik dan ook weer gedoe, moet ik eerst de juiste ingrediënten hebben, alles ligt onder de bloem, hij heeft geen geduld om te wachten tot ze klaar zijn en afgekoeld ed., maar samen koken vind ik wel gezellig eigenlijk.
25-11-2014 & 09-06-2017
<<

SophieZMY

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2368

Geregistreerd: 23 Mrt 2014 09:52

Bericht 14 Aug 2018 16:57

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ik denk trouwens dat samen was ophangen of boodschappen doen ofzo ook juist telt voor haar als ‘samen spelen’ hoor. Dus leg jezelf ook niet teveel druk op.
<<

Geel

Bericht 14 Aug 2018 17:00

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ja, Marin, dat is het inderdaad, ik krijg het idee dat ze zich soms verveelt. Een beetje verveling is ook niet erg, vind ik, maar het is altijd maar hetzelfde en daar worden we allebei weleens gallisch (schrijf je dit zo?) van.

Ik heb na twee jaar wel door dat ze gewoon heel sociaal is en graag samen iets doet, dus als ik iets voor haar wil bedenken waar ze zich minder door verveelt, moet ik daar altijd bij betrokken zijn voordat ze dan zelf gaat spelen. Ze is nu trouwens een half uur aan 't verven, waarvan ik nu vijf minuten apart zit en nu hoor ik haar al 'ik ben nu echt wel klaar' zeggen. En ik wíl ook dingen samen doen, maar ik zoek iets wat haar wat langer kan boeien en waar ik niet te moeilijk voor hoef te doen.


Ik denk dat die strijkkralen op een vormpje wel iets zijn, UN! Dat gepiel vindt ze vaak leuk. De grote kralen kreeg ze toen ze 2 was, maar waren geen succes.
<<

SophieZMY

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2368

Geregistreerd: 23 Mrt 2014 09:52

Bericht 14 Aug 2018 17:04

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Maar een halfuur verven is toch best lang!
Werkt t niet om dan wel naast haar te blijven zitten en dan zelf deels wat anders doen? Ik lees wel eens een tijdschrift ofzo of snijd alvast wat groente, terwijl zij naast me zit te verven. Ondertussen verf of klets ik beetje mee met r. Werkt niet altijd en alles gaat langzamer, maar toch. Voor beide leuk :D
<<

Studiebol

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5096

Geregistreerd: 01 Sep 2013 14:19

Bericht 14 Aug 2018 17:09

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ik ben oprecht geen knutselmoeder, ik ben zelf totaal niet creatief en heb gewoon niks daar mee. Ik riep altijd dat het goed was dat mijn kinderen naar het kdv gingen want daar knutselen ze wel.
En natuurlijk hebben we hier wel eens geverfd maar dat was echt niet wekelijks.

Wat ik leuk vind is spelletjes, wij doen hier veel spelletjes en op de leeftijd van jouw dochter kan je ook wel at spelletjes doen. Wij begonnen met memory en nijntje speelt verstoppertje, en nu doen we potjes kindermonopoly en kinder rummikub en kwartetten we veel.

Mijn visie er op is dat je moet doen wat bij je past en wat goed voor je voelt. En dat je het niet op een weegschaal moet leggen. De ene dag besteed je ook meer tijd aan je kind dan de andere dag, dat is hoe het s volgens mij. En als jij boekjes heel leuk vind dan is dat toch prima, daarmee investeer je toch ook in je kind? Dus mijn tip is leg je zelf niet iets op wat je heel veel moeite kost of niet bij je past want dan werkt het al snel niet en raak je denk ik alleen maar gefrustreerd.
:heart: :heart: 2011
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13549

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:29

Bericht 14 Aug 2018 17:30

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ik vind knutselen dan wel leuk en iets bakken ook, maar ik ben weer heel slecht in 'samen met de poppetjes spelen', dus meespelen met Playmobil, de Barbies, et cetera. Andere mensen kunnen dat heel goed, ik word na een paar minuten al kriegel. En knutselen en bakken doen we dan ook weer niet constant, want daar heeft mijn dochter te weinig geduld voor.

Als we knutselen doen we het overigens meestal met materialen die we al in huis hebben en dan knutselen we vaak iets ín een lege schoenendoos of andere doos, en dan gebruiken we kleine doosjes, dingen die we uit folders knippen, stenen van buiten, enzovoort. We hebben al eens een bioscoop geknutseld, een huiskamer, een badkamer, een diamantmijn. Daar koop ik dan vrijwel niks voor, voor de diamantmijn alleen van die plaksteentjes van een euro.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Geel

Bericht 14 Aug 2018 17:34

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

@ Sophie: dat heb ik ook gedaan net, ik ben aardappels en wortels gaan schillen naast haar en heb voorgedaan hoe je een boom verft. Ze vond het echt geweldig. En dat weet ik dus, maar ik doe het zo weinig, omdat ik niet verder kom dan verven of kleien.

Bedankt voor je andere tips! Stempelen en kleuren gebeurt al, maar dat vindt ze inmiddels saai. Erg vaak gedaan ;-). Wat bedoel je met je een-na-laatste tip? Ik zie het nog niet helemaal voor me, sorry :D.

@ Studiebol: fijne tip, dat laatste. Heel simpel, maar ik leg de lat toch altijd hoger, blijkbaar. Daar baal ik wel van eigenlijk. Als ik een dag heel leuke dingen met M heb gedaan, maar de volgende dag niet verder kom dan wat huishoudelijk geneuzel en twee boekjes lezen, voel ik me altijd stom over die dag. Ik heb de neiging mezelf wel iets op te leggen wat heel veel moeite kost.
<<

Anoniem281

Bericht 14 Aug 2018 17:34

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Even meer praktisch; als je aanrecht zo snel vol is, als ze erop zit, is zo'n learning tower met de IKEA hack niet iets? Wij hebben ook een kleine keuken maar Tobias 'helpt' elke dag, omdat-ie dan gewoon naast me staat op de learning tower. Hij roert in een bak water, waar ik wat gekleurde hageltjes in gooi en ik kan gewoon 't eten voorbereiden en koken.

Verder vindt Tobias in de tuin rommelen leuk, met plantjes, bak water. Kan je dat op je balkon kwijt? Ik zit vaak in de tuin te lezen en Tobias loopt wat heen en weer. Een krijtbord? Of stuk muur met krijtverf..

Misschien is 't grootste 'probleem' ook, dat ze niet alleen kan spelen. Ik herken namelijk wel 't stukje van 'weer' iets samen moeten doen, maar gelukkig hoef ik bij Tobias alleen in te zetten en gaat-ie daarna rustig zelf verder. Misschien dat wat vaker proberen? Samen beginnen en dan fading out.... En je eigen ding doen? Wel bij elkaar, maar niet direct samen.
<<

Knillis

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2237

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 14 Aug 2018 17:38

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Niet knutselen! Mijn kinderen zijn er ook groot mee geworden :smile:

Ik heb echt een hekel aan knutselen, koekjes bakken, creatief doen, spelletjes spelen etc. en doe dit dus ook echt nooit met ze. Ze leven nog steeds :thumbup: En zijn er volgens mij niet slechter van geworden. Ik ben sowieso niet van het entertainen dus ze spelen eigenlijk altijd zelf. Heerlijk vind ik dat want daardoor heb ik best veel me time.
2009 ~ 2011 ~ 2014

Morgen is vandaag...
<<

Geel

Bericht 14 Aug 2018 17:39

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ahh superfijne post Baz, je snapt 'm goed, thanks.

Learning tower ken ik niet, ga ik opzoeken!
Balkon probeer ik wel, maar dat water wil ze eruit halen, maar dat kan dan weer niet ivm de afvoer. Een tuin en zand en buiten vindt ze top.
Alleen spelen vindt ze idd lastig. Ik wil met liefde en alle geduld 'inzetten' namelijk, maar het fading out is problematisch als we samen zijn. Zodra er meerdere mensen in de kamer zijn, al is het alleen maar mijn man, gaat het echt duizend keer beter. Misschien moet ik er inderdaad gewoon vaker mee oefenen. Als ik namelijk bewust tegen haar zeg: ik kom even bij je zitten, maar daarna ga ik even dit of dat doen, dan wil ze soms wel een minuut of tien helemaal in haar eigen spel/wereld zitten. Relaxt dat Tobias dat kan joh, heerlijk!
<<

Anoniem281

Bericht 14 Aug 2018 17:41

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ik zit nog 's te denken, maar vind 't denk ik belangrijker dat een kind ook zelfstandig een beetje kan spelen, dan dat ik úren met 'm bezig ben. We lezen regelmatig boekjes, maar ik zit ook elke dag wel paar keer op de grond met de blokken en Duplo te spelen of met z'n auto's. Maar goed, dat vindt hij echt leuk, weet niet of 't iets voor M. is natuurlijk. Volgens mij is die van mij ook gewoon makkelijker te vermaken.

Oh! Stempelen! Vindt ze dat leuk? Groot blad papier en lekker laten stempelen? Wij hebben zo'n doosje met 20 kleine stempeltjes en daar is-ie best lang zoet mee.
<<

Geel

Bericht 14 Aug 2018 17:41

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Maar Knillis, denk je dan niet: een van die kinders was echt een knutselkoning(in) in spé, maar ik heb dat niet voorgedaan en nu heeft zich dat niet ontwikkeld? Dat zit er bij mij altijd achter denk ik.
(Ik wilde vroeger supergraag muziek maken, maar mijn ouders deden daar niks mee, mini-jeugdtrauma boe.)
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13549

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:29

Bericht 14 Aug 2018 17:48

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Als een kind heel creatief is komt dat er heus wel uit en op een gegeven moment kunnen ze ook gewoon zelfstandig thuis knutselen als ze dat willen, mits je wat spullen in huis hebt.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Anoniem281

Bericht 14 Aug 2018 17:50

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Verdulleme kan de link niet meer vinden, naar de site die ik aanhield bij het maken van de tower. Maar t is echt heel makkelijk en k denk dat ik 25 euro kwijt was ofzo! Was iig niet heel duur.
<<

Anoniem250

Bericht 14 Aug 2018 17:52

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Ik dwing mezelf niet om dingen te doen waar ik echt heel weinig mee heb. Ik ben ook geen knutselmoeder. Ik laat ze wel tekenen en kleuren. Maar knutselen doe ik niet. Ik vind het leuk om er met de kinderen op uit te trekken. We gaan dus heel vaak samen weg. Naar het blotevoetenpad, bos, kinderboerderij, kabouterpad, speeltuin, picknicken, vlindertuin, stukje fietsen en koffie drinken. Ik zoek vaak vriendinnen met kinderen op. Ik neem ze naar de winkel en ze helpen in de (moes)tuin. Ook lees ik veel voor en zing ik veel. Dat kost me geen moeite, want ik vind het zelf allemaal leuk. En knutselen niet. Gelukkig doen ze dat heel veel op het kdv. Ik voel me hierom geen slechte moeder.

Voordeel van meerdere kinderen is trouwens dat ze heel veel samen spelen. Veel rollenspel en fantasie. Ik kom daar helemaal niet aan te pas.
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11575

Geregistreerd: 15 Jan 2014 01:42

Bericht 14 Aug 2018 18:08

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

De ene moeder houdt van knutselen de ander van boeken lezen en de ander is de hele dag met hun kinderen aan het sporten. Het is allemaal goed. Iedereen vind wat anders leuk en dat mag :). Af en toe een uitstapje naar wat anders maar als M tevreden us is het toch prima. Ik heb niet eens klei in huis en verven doen we ook weinig.
2015 💙
<<

SophieZMY

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2368

Geregistreerd: 23 Mrt 2014 09:52

Bericht 14 Aug 2018 18:15

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Geel als ze stempelen saai vindt dan misschien een kleurplaat erbij of getekende vormpjes ofzo, waar ze dan op/in kan stempelen. Net wat meer uitdaging?

En die 1 na laatste tip: gewoon ‘knutselen’ of spelen met wat maar voor handen is. M’n dochter kan bijvoorbeeld eindeloos spelen met de stempels, zonder dat ze er mee stempelt. Toren er van bouwen bijvoorbeeld. Of alle dekseltjes er af en dat in vormpjes leggen op tafel. Of alle dopjes eraf en dan weer de juiste stempel erbij zoeken. Of ze in en uit t doosje doen. Of in een etuitje doen en er weer uit. Of ze op kleur sorteren of ze tellen of of. Nou ja you get the point. Zo ook met Haarspeldjes of elastiekjes of wat losse magneetjes of wat ook maar in de buurt ligt.
<<

Knillis

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2237

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 14 Aug 2018 18:35

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Geel schreef:Maar Knillis, denk je dan niet: een van die kinders was echt een knutselkoning(in) in spé, maar ik heb dat niet voorgedaan en nu heeft zich dat niet ontwikkeld? Dat zit er bij mij altijd achter denk ik.
(Ik wilde vroeger supergraag muziek maken, maar mijn ouders deden daar niks mee, mini-jeugdtrauma boe.)


Haha nee dat denk ik niet nee. Bij de oppas wordt veel geknutseld en nu op school ook, dus ik vind het prima zo :laughcry: de oudste 2 hebben trouwens mega goede schoolresultaten behalve voor de creatieve vakken... dus of ze lijken op mij of ik heb ze toch niet genoeg gestimuleerd. Ach ja :wink:
2009 ~ 2011 ~ 2014

Morgen is vandaag...
<<

Geel

Bericht 14 Aug 2018 19:04

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Bedankt voor alle tips en visies jongens!
<<

Anoniem248

Bericht 14 Aug 2018 19:14

Re: Activiteiten, geknutsel en onzekerheden

Susan schreef:Als een kind heel creatief is komt dat er heus wel uit en op een gegeven moment kunnen ze ook gewoon zelfstandig thuis knutselen als ze dat willen, mits je wat spullen in huis hebt.

Dit. En niet in elke ouder schuilt een creatieve juf die ook echt zin heeft in al die rommel. Sterker nog, ik als leidster oo een kdv heb om die reden echt een hekel aan knutselen :laughcry: Maargoed, dat was m’n punt niet. Ik geloof dat 9 van de 10 ouders oo m’n werk het knutselen/bakken etc etc niet zien zitten en (liever) niet doen. En straks als ze wat ouder is dan gaat ze misschien zonder toezicht helemaal op in het knutselen, ik denk niet dat je haar daarin nu al tekort doet. Een kleurboek en wat kleurtjes of wat vers uitgeprinte kleurplaten zijn al leuk zat, denk ik. Of gewoon een leeg vel wit papier en wat potloden.
Laatst gewijzigd door Anoniem248 op 14 Aug 2018 19:16, in totaal 1 keer gewijzigd.
Volgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers